Liv Unni jobbet som frivillig i Afrika

FERIE MED MENING: Liv Unni Sødem bruker gjerne feriene sine til å jobbe frivillig med dyr som trenger hjelp. Her er hun tett på geparden Nikita på Noah's Ark i Namibia. Foto: PRIVAT

Slik bruker du ferien til å redde verden

Liv Unni Sødem (34) har jobbet som frivillig med dyr i Namibia og Zambia, og med barn i Mosambik.

 • Anne Bergseng

I Namibia jobbet hun to måneder på Noah's Ark, i Harnas Wildlife Sanctuary, som er et av de mest populære frivillig-prosjektene.
Stedet har filmstjernen Angelina Jolie som sin høye beskytter.

- Det var en helt fantastisk opplevelse, hvor jeg fikk jobbe tett på ville dyr og sammen med lokalbefolkningen og andre frivillige, sier Liv Unni.

Idealisme
Noah's Ark er en familiedrevet gård og hjemsted for forlatte, skadede og foreldreløse dyr midt i den afrikanske savannen.
Hver eneste uke kommer det nye dyr hit, noe som har resultert i 25 ulike dyrearter på gården.

Nå planlegger Liv Unni sitt fjerde prosjekt, og forteller at det er idealisme og oppdagertrang som driver henne. I tillegg har hun alltid vært glad i dyr.

Hun ønsker å gjøre noe for andre, samtidig som hun får en unik reiseopplevelse og et innblikk i andre kulturer.

LYST PÅ JORDEN RUNDT-REISE? Les om reisen til Mari og Erik.

Får et bedre innblikk

MOSAMBIK: I fjor sommer jobbet Liv Unni Sødem som frivillig på et prosjekt i Mosambik. Her bidrar man på barnehjem, førskoler og HIV-informasjon. Foto: PRIVAT

- Jeg tenker ikke i store perspektiver. Hvis jeg kan hjelpe en mishandlet gepard eller gi min oppmerksomhet til et barn som trenger det, så føler jeg at jeg gjør en forskjell, sier hun.
I tillegg får hun oppleve stedene hun kommer til på nært hold.

- Jeg reiser ut som frivillig i stedet for å reise på ferie, og får et mye bedre innblikk i stedene enn man gjør som turist, sier hun.

Liv Unnis tips
* Ta kontakt med en organisasjon som kan gi deg trygghet og informasjon slik at du er best mulig forberedt. Et godt tips er om de har vært der selv.
* Finn det prosjektet du har lyst til å gi din hjelp til. Hva har du lyst til å jobbe med? Og hvilket land kunne du tenke deg å jobbe i? Tenk over din kompetanse og hvordan kan du bidra.
* Sett deg godt inn i hva prosjektet dreier seg om, enten det for eksempel gjelder HIV-informasjon eller et løveprosjekt. Hvordan jobber de?
* Tenk over hvilke forventninger du har, slik at en unngår et stort kultursjokk. Husk at boforhold, mat og klima vil være annerledes.
* Ta initiativ og vær positiv. Det er med på å gjøre din opplevelse til fantastiske minner for resten av livet.

KLAR FOR Å PLANLEGGE FERIE? Her er de beste nettstedene!

Slik redder du verden på reise

LØVEMAT: Løveprosjektet i Zimbabwe er startet for å øke løvebestanden. Her driver man med oppdrett av løver som læres opp til et liv i det fri. Frivillige får være med på å mate, kose og stelle dyrene. Foto: PRIVAT

Stadig flere nordmenn vil ut i verden og jobbe frivillig. Felles for prosjektene er at de trenger gratis arbeidskraft for å holde det gående.

- I mange av disse landene er det alfa og omega at frivillige kommer og hjelper, sier Siren Bodin, daglig leder i X-plore, et av flere norske selskaper som formidler arbeidskraft.
Selskapene har de siste årene merket en økende interesse for frivillig arbeid.

SKAL DU TL BOTSWANA? Les om Damenes Detektivbyrå!

Nytt perspektiv
- Folk leter etter nye måter å reise på, og å jobbe med frivillig arbeid setter et litt nytt perspektiv på det hele, sier Even Hulleberg, markedskoordinator i Kilroy.

Frivillig arbeid skiller seg fra bistandsarbeid ved at det ikke stilles krav til kompetanse eller tidligere erfaring. Du får ikke lønn, og må betale flybilletter og lommepenger selv, mens kost og losji er gratis.

Atlantis Utveksling er en ikke-kommersiell stiftelse som gir mulighet til å bo og arbeide andre land fra to uker og opp til et år.

Flest kvinner

GHANA: Her besøker programkoordinator Siren Bodin i X-plore et barnehjem på landsbygda i Ghana i fjor. Foto: X-PLORE

Blant de unge i aldersgruppen 18-24 år som vil jobbe frivillig, er hele 90 prosent kvinner.

- Jeg tror det er fordi unge kvinner har en sterkere idealisme enn unge menn, sier Jorge Moreno, fungerende daglig leder i Atlantis.

Blant godt voksne og eldre er kjønnsfordelingen jevnere.
Jorge Moreno er opptatt av å gi folk et realistisk bilde av hva de går til før de reiser ut.

- Dette er ikke det samme som å reise på ferie, understreker han. Men legger til at man selvsagt har fridager, og at opplevelsene man kommer hjem med overgår de fleste ferier.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, er generelt skeptisk til at folk legger ut på lange flyreiser, men at det i denne sammenhengen kan forsvares.

- Jeg synes dette er en god ting å gjøre. Det fører til at nordmenn kommer tettere inn på virkeligheten i en annen del av verden, og får sin egen velstand midt i fleisen, sier han. Han legger til at man bør velge prosjekt med omhu, og vite at man i slike sammenhenger ofte stiller med lite kompetanse.

GLAD I MAT OG REISE? Her er verdens 50 beste restauranter!

Det koster å jobbe gratis

KAMBODSJA: Frivillige kan jobbe som engelsklærere, som for eksempel på denne skolen i Siem Reep i Kambodsja. Foto: X-PLORE

Fra Norge tilbys en rekke frivillige prosjekter over store deler av verden.
Prisene varierer, avhengig av prosjektet og hvor det foregår. De fleste prosjekter vi har sett på, koster mellom 8000 og 25 000 kroner per måned, men det er store variasjoner.
Flyreise, forsikringer og lommepenger kommer i tillegg. Mens kost, losji og opplæring er inkludert.
Du kan jobbe frivillig i bare to uker hvis du vil, mens de fleste jobber i fire til seks uker. Andre blir et helt år. Alderen varierer også, og det er fullt mulig for både eldre og barnefamilier å delta.
Man kan for eksempel jobbe med barn, eldre, natur, dyr, helse, undervisning, miljø eller informasjon.

SKAL DU TIL SØR-AFRIKA? Her er ti tips til Cape Town!

Her er selskaper som formilder frivillig arbeid fra Norge:
* Atlantis Utveksling: www.atlantis.no
* Projects Abroad: www.projects-abroad.no
* X-plore: www.x-plore.no
* STA Travel: www.statravel.no
* Kilroy travel: www.kilroy.no

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK!

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Ungdommer betaler tusenvis for frivillighetsturisme

 2. Pluss content

  Hit kan du reise i 2019

 3. Pluss content

  Hverdagsheltene som jobber uten lønn

 4. Pluss content

  Slik blir du en lykkelig pensjonist

 5. Pluss content

  300 hippier bygget Colin Archer midt på Toten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder