HENGER HØYT: På vei opp klatrestien ser man hotellet og Loenfjorden i fugleperspektiv, noen hundre høydemeter rett nedenfor seg. Foto: Ernst Riha

Her kan hvem som helst klatre opp

Til topps i Loen

Premien for å ta seg til toppen av Loen er at du får panoramautsikt til de mest spektakulære naturområdene i Norge.

Av JAN STEDJE

Klatrestien Via Ferrata Loen er årets tilvekst til sommeraktivitetene i denne turistbygda på Vestlandet. Ferrata-en fører deg til fjelltoppen Hoven, som ruver 1010 meter rett bak hotellet Alexandra innerst i Nordfjorden.

Turen starter ved hotelldøren. Du kan betrakte hva som venter deg oppover den bratte fjellsiden der du står med hjelm og sikringsutstyret nede ved Loenfjorden. Tilkomsten til den nye klatrestien i Norge krever altså ikke biltransport til startpunktet! Du går rett inn i opplevelsen!

Erfaren guide

- Vi er helt sikre på at Via Ferrata skal bli populært i sommer, sier daglig leder Erik Brendefur I Loen Active til VG. Han minner om at det må tas en telefon for å forhåndsbestille denne guidede turen.

Oppover din vei, langs Via Ferrata Loen, følges du av en erfaren guide. Først på skogsvei, deretter sti før man begynner på selve Via Ferrata 440 meter over Loenfjorden. Klatrestien tar deg opp til 880 meter over havet. Derfra til toppen Hoven rusler du på vanlig sti.

På vei opp de ca. 400 høydemeterne i selve klatrestien er det laget hvilehyller, der du kan nyte oppstigningen, med medbrakt lunsj og drikke. For husk at hele turen fra fjorden til toppen Hoven tar flere timer!

Fantastisk utsikt

Opplevelsen av å gå opp et forholdsvis steilt fjell på en trygg måte og med den fantastiske utsikten mot Jostedalsbreen i øst, fjellheimen med Skålatårnet som nærmeste nabo, det flotte utsynet mot Lodalen og Oldedalen, og med Loen rett under deg i fugleperspektiv, er bare noe av panoramautsikten du får med deg.

Erik Brendefur forsikrer at sikkerheten er så godt ivaretatt at man trygt kan ta med seg barna (10-årsgrense) og besteforeldre på Via Ferrata Loen.

- Dette er ikke ekstremsport, sier han til VG.

! Via Ferrata er et italiensk begrep som best kan oversettes til norsk med «klatresti» eller «jernsti», men vi omtaler det ofte som «klatresti med wire».

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK!

PANORAMA: Se den utsikten du får når Via Ferrata har tatt deg til toppen av Loen Foto: ERNST RIHA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder