MINIMALISTISK: Både kafeene, klientellet og servitørene har en helt annen stil i Koum-Kapi-området enn i den mye mer kjente gamle delen av Chania. Foto: Terje Bringedal

Ta en kaffe på Kretas kuleste kafé

CHANIA (VG) Kledd i en topp som slutter langt over navlen, og en jeans med Kretas laveste linning, vrikker servitøren Valentina (18) mellom gjestene på Chanias kuleste kafé, The Chema.

Litt bortenfor gamlebyen, bare et steinkast unna området hvor turistene myldrer, møtes greske ungdommer på kafé.

Kaféene i Koum-Kapi-området står i sterk kontrast til de venetianske og tyrkiske bygningene i gamlebyen.

HAR DU ET REISETIPS FRA KRETA?Legg det inn her!

Langs promenaden som begynner like bortenfor den gamle bymuren, ligger et 20-talls kafeer med minimalistiske skinn- og stålrørsmøbler.

Her går byens egne ungdommer for å se og bli sett. Av hverandre, Ikke av turister. Det finnes nesten ingen turister akkurat her.

ISTE: Valentina serverer iste innimellomalle iskaffene. Foto: Terje Bringedal

Valentina Mantinakis (18) turkisinnrammede øyne har oppfanget et hint fra en av de bakgammonspillende gjestene, og snart er hun på vi ut gjennom glassdørene, balanserende et brett med iste.

- Vi selger mye iste her. Men aller mest freddo. Før var det frappè, men nå er det nesten bare freddo, forteller hun.

Både frappe og freddo er greske iskaffe-varianter. Mens frappè er laget av Neskaffe, er freddo laget av espresso.

STOR HELLAS-GUIDE:
Slik kommer du til din greske drømmeøy

På de fleste kafebordene står det høye, smale glass med iskaffe. Og ved siden av glassene har gjestene lagt fra seg mobiltelefonene.

Rundt noen av bordene sitter tøffe typer med trendy t-skjorter og barske smil. Ved andre er femi-faktoren høy og utringningen dyp. Men ingen sitter alene ved bordet.

Venninnene Maria og Sofia er på The Chema kafé for andre gang denne dagen, og forteller at det er helt utenkelig å gå på kafé uten følge.

FÅ FLERE IDEER TIL KRETA-FERIEN:
Matkurs på Kreta || Kreta på ukjente stier || Ekspertens koseligste Kreta-hotell || Her bør du spise i Rethymnon || VG tester Kretas barneklubber

- Vi går alltid to og to, og som regel kommer noen og setter seg sammen med oss. Vi treffer alltid venner her, sier de.

Når vennene i slutten av 20-årene går ut for å ha det gøy om kvelden, kjører de til klubbene Destijl og Mambo litt utenfor byen. Der er det stort sett bare greske ungdommer. Ingen turister.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

FOLKELIV: Mange finner veien til den venetianske havnen i Chania om kvelden. Foto: TERJE BRINGEDAL

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder