FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Opplev syden på leid kjøl

Av Linn Krogh Hansen (Båtliv)19.04.09 10:00

Del saken på:

Her får du seilbåtferie for under 20 000 kr.

Med norske seilcharterselskaper i ryggen kan du leie båt over hele verden og føle deg trygg på at båt og utstyr er i orden.

Fagbladet Seilas har sjekket hvor mye det skal til før du kan nyte sørligere breddegrader i leid seilbåt.

10 000-20 000 kroner

For mellom 10 000 og 20 000 kroner pr uke kan du ta med hele familien på egenopplevd seiltur i Middelhavet til sommeren.

- De kjente slagerne Hellas og Kroatia er på topp, men samtidig har vi det siste året opplevd økt interesse for Karibia og seiling på vinterstid, forteller Frode Fansbust i Salty Seas AS.

Selskapet tilbyr foruten seilferie

- Enkelt

Også kundene til Moorings Scandinavia ønsker seg til Hellas og Kroatia i sommerhalvåret, mens Karibia lokker i vinterhalvåret.

- Kroatia er fortsatt populært i Middelhavet. I Karibia er det De britiske jomfruøyene (BVI) og Grenadinene som gjelder, forteller Kathrine Heggelund i Moorings Scandinavia, som er
agent for det verdensledende seilcharterselskapet.

Test:Topp norsk billigbåt

Frode Fanebust i Salty Seas AS oppfordrer nybegynnere til å leie båt i Kroatia, De joniske øyer i Hellas eller BVI i Karibia.

- Dette er steder hvor det er enkelt å seile, og som byr på godt vær og flotte opplevelser, sier Fanebust.

Les flere båtnyheter på VG Nett.

Den gjennomsnittlige charterbåten er på mellom 40-45 fot. De største er opp mot 55 fot.

Ofte opererer selskapene med flere årganger av mer eller mindre samme båtmodell. Der det finnes både nyere og eldre båter å velge mellom vil prisen på de eldre være modellene være noe lavere.

Prissjekk:Penger å spare på bunnstoff

Et eksempel er Salty Seas AS som tar ca. 19 980 kr. for leie i av en 2001-modell Bavaria 40 med tre kabiner i Kroatia, mens en 2009-versjon av samme modell koster 26 115 kr.

Billige restplasser

De beste prisene oppnår du ved å reise tidlig eller sent i sesongen. I Middelhavet er prisene høyest i august, ettersom de fleste europeere har fellesferie i denne måneden. I Karibia kan du gjøre kupp rett før jul samt etter påske og i sommerhalvåret, som er lavsesong.

Les også:«Folkeutgaven» av Volvo Ocean Race-raceren

En prissjekk på operatørenes hjemmesider resulterte i blant annet toukersturer helt ned til 2000 kr. per person i delt kabin på Caribbean Sailing clubs høst og førjulsturer i det sørlige Karibia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Charteraktørene som Seilas har snakket med forteller at den viktigste formaliteten for å leie båt en er egenerklæringen. Men det er forskjeller mellom både land og utleieselskaper: I Kroatia er det nå vanlig å måtte fremlegge en eller annen form for dokumentasjon, noe som i praksis betyr at du må ha båtførerbevis og VHF-sertifikat også på båter under 50 fot.

Ungdomstur

I Hellas og de fleste steder i Karibia holder det i de fleste tilfeller fortsatt med leiers egenerklæring

Tradisjonelt har charterseiling vært forbundet med at kunden leier hele båten til sin gruppe/familie. Ettersom det har blitt mer vanlig at enslige reiser på ferie har flere av seilcharterselskapene tilrettelagt for personer som ønsker å seile med likesinnede, men som mangler noen å seile sammen med.

Blant dem som tilbyr fellesturer er nå Caribbean Sailingclub, Inspiratour og Sun Yachting Navigare.

Kroatia

For deg som er i alderen 18-35 år og har lyst til å seile i Kroatia til sommeren men mangler båt og noen å seile sammen med kan Student Yacht Week være et spennende alternativ.

Les også:Monstermotor gjør 52 knop

NTNU-student Roy Andreas Berglind arrangerte i samarbeid med Sun Yachting Navigare fjor en ukes seilcharter i Hellas for ungdommer og studenter, og vil gjenta det populære turtilbudet i år i Kroatia rett etter semesterslutt i juni.

- Seileruken er en kombinasjon der eventyrlyst og sosialt samvær teller like mye som seilegleden og muligheten til å stå til rors for første gang. Vi satser på å få med hele 15 båter, og du trenger hverken være student eller erfaren seiler for å delta, sier Berglind, som mener det er ekstra gøy å ha med folk som seiler for første gang.

Pakkeprisen for fly, transfer, plass i båten og skipper i én uke er på 7900 kroner.

VG er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.