FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Gå på skattejakt i Paris

Av Helena Johnsen 20.06.18 17:56 | Oppdatert: 13.09.19 11:29

Del saken på:

Skal du gjøre bruktkupp i Paris, er det ingen tvil om hvor du bør gå: Loppemarkedet i Saint-Ouen.

PARIS (VG reise) De endeløse gatene på kryss og tvers er et eldorado for vintageinteresserte. På det bortgjemte permanente loppemarkedet kan du gå på skattejakt i timesvis.

Saint-Ouen, den nordlige forstaden til Paris, byr på et mekka av antikviteter, kunst og vintage. De små bruktbutikkene ligger tett i tett og er fulle av samleobjekter. Her finner du alt fra porselen, vesker og interiør, til retro spilleautomater, grammofonplater og leketøy. Brukthandlenes samlinger er så detaljerte og innholdsrike at det er en opplevelse i seg selv bare å gå og kikke.

Når du går av bussen eller T-banen på Porte de Clignancourt blir du ikke særlig imponert ved første øyekast. Området består av slitne bygninger og typiske turistsjapper. Her må du først trenge deg igjennom en barrikade av torghandlere som selger alt annet enn autentiske vintageprodukter. Men følger du veien videre mot Rue des Rosies åpenbarer det seg etter hvert en hel jungel med små bruktbutikker.

Her møter du en helt spesiell ro, i stor kontrast til storgatene i sentrum. Stemningen er god og selgerne vennlige. De sitter gjerne på gaten og slår av en prat med hverandre, mens du får gå uforstyrret og titte rundt.

Overkommelige priser

Her har du sjansen til å finne unike varer med stor verdi, som sjeldent er tilgjengelig på norske bruktmarkeder. Prisene kan ikke sammenlignes med norske loppemarkedspriser, men er heller ikke avskrekkende for den rette kjøper. Pris på et vintagespeil fra 1920 ligger på 280 Euro. Porselenstøy har en pris på ti til 15 Euro per del. Små lekebiler koster fra to til 50 Euro, alt etter hvilke type og stand de er i. Selgerne imøtekommer gjerne forhandling av priser, men merk deg at ikke alle selgere snakker engelsk.

Ulike tema

Gatene er lange og mange, og hver av de små butikkene er ulike og mange har sitt eget konsept. Her finnes det lampebutikker, perlebutikker, butikker som spesialiserer seg på bokstaver, skilt, teknologi, tekstiler, ja til og med en butikk med et imponerende utvalg spaserstokker.

Markedet inneholder et stort spekter av varer, og ikke minst en meget god stand generelt på produktene. Det anbefales å komme når markedet åpner ved ti-tiden, og husk å sette av god tid. Etter lunsjtider fylles markedet opp av vintageentusiaster, og da kan det bli trangt om plassen i de små gatene.

For spesielt interesserte

De franske brukthandlerne er stolte av samlingene sine, og bruker tilsynelatende mye tid på å få de til å se innbydende ut. Noe de i stor grad lykkes med. Markedet får deg til å flire og grøsse på en og samme tid. Det må nevnes at noen av varene er for meget spesielt interesserte.

I en butikk selges det en hel samling av løse øyeepler til lekedukker, med og uten vipper. Kjøttøkser selges til den nette sum av 58 Euro. Og du kan bli eier av gynekologiske instrumenter for 25 Euro. Det kan være fristende å fotografere, men ikke alle selgere er like positive til dette. Spør gjerne butikkeierne om lov før du tar bilder, og husk å takke for titten når du gå derfra.

Pop-up marked

Det finnes et knippe andre loppemarkeder i Paris, men ingen kan sammenlignes med loppemarkedet i Saint-Ouen. På søndagene vil du også finne flere pop-up markeder rundt om i byen. Ved togstasjonen i Gare du Nord tar flere av innbyggerne gjerne med seg bord og varer ut på gaten for å selge. Her er det norske loppemarkedspriser som gjelder, men utvalget kan overhodet ikke sammenlignes med de permanente loppemarkedene. Her er det langt mellom vintageskattene, og de fleste produktene er av nyere dato.

Loppemarkedet

  • Hvor: Saint-Ouen, 6,5 km nord for sentrum.
  • Åpningstider: Fra klokken 10,00 til 18,00.
  • Komme dit: Buss eller T-banestopp ved Porte de Clignancourt. Det tar rundt 30 minutter med T-bane fra sentrum, og du må beregne en gåtur på rundt seks minutter fra T-banestoppet i retning Rue des Rosies.