FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Syv tips til deg som vil reise alene

Av Camilla Jorddal29.12.17 15:20 | Oppdatert: 04.10.19 14:28

Del saken på:

Å reise alene kan kanskje virke skummelt, men det er en flott måte å utfordre deg selv på. Her er tips til hvordan du reiser alene.

Synes du det høres ensomt ut å reise alene? Spør du erfarne soloturister, vil de mest sannsynlig si at frihetsfølelsen er verdt det. Den som reiser alene har bare seg selv å ta hensyn til og kan fokusere på kulturen og menneskene den møter.

Det kan virke som at flere og flere får sansen for aleneturer. Ifølge New York Times økte antallet personer som reiste alene på siste ferie fra 15 prosent i 2013 til 24 prosent i 2015. National Geographic Travel meldte i 2016 at kvinner var den drivende kraften bak «soloreise-boom-en», og skrev at reisearrangører derfor jobbet for å møte det voksende markedet med blant annet skireiser for kun kvinner. Sommeren 2019 åpnet et hotell kun for kvinner på Mallorca.

Her er syv tips til deg som har lyst på en solotur.

1. Reis utenom sesong

Det er ikke morsomt å være i en europeisk storby eller på en strand i Asia sammen med hele resten av verden. Reiser du utenfor høysesongen får du bedre plass – og ofte billigere billetter. Skal du reise rundt er det lurt å forhåndsbestille den første overnattingen – da er du sikret en plass å sove når du kommer fram til startstedet.

2. Forbered deg

Renate Sandvik driver reisebloggen Renates Reiser, og reiser som oftest alene. Hun kan tipse om at du bør forberede deg litt ekstra når du skal ut på din første alenetur.

– Når du reiser alene har du ingen andre enn deg selv å lene deg på, og i slike tilfeller kan det være greit å vite hva du går til. Les om stedene du skal til, lær deg litt av det lokale språket, og velg vandrehjem og gjestehus foran hoteller slik at du lettere møter andre. Unngå også utrygge steder, pakk lett, og ikke minst – reis med tålmodighet og et åpent sinn, tipser Sandvik.

Noen steder passer bedre å reise alene til enn andre. Les deg opp på sosiale normer og sikkerhet før du reiser. Sjekk kriminalitets- og sikkerhetsnivå, og ta forholdsregler.

3. Snakk med de lokale

Ingen kjenner plassen du er på bedre enn de lokale. Så er det noen du skal spørre om reisetips, er det dem, skriver Condé Nast Traveller.

Ved å prate med lokalkjente kan du finne spennende opplevelser utenfor allfarvei. Dette er perfekt for deg som ønsker å se noe annet enn de største turistattraksjonene – som turistkontorene kanskje hadde vist til. Det er tross alt tipsene om de små lokale galleriene og de bortgjemte strendene du vil ha.

4. Sett deg et mål

Reiseskribent Mette Solberg Fjeldheim bak reisebloggen Reiselykke mener det kan være lurt å sette seg et mål for turen.

– Selv om du ikke skal planlegge turen til punkt og prikke er det greit å sette seg et mål for turen. Finn en aktivitet, en spesiell attraksjon du vil se eller meld deg på et kokkekurs, tipser hun.

5. Gå deg vill

Dropp kartet og gå dit magefølelsen leder deg. Kanskje dumper du over en fantastisk hull-i-veggen-restaurant, en liten bortgjemt bar med live musikk eller en bålfest på en strand. Når du skal hjem igjen skrur du på 4G og får hjelp av Google Maps.

6. Ikke frykt ensomheten

Reiseblogger Renate Sanvik sier du ikke skal være redd for å føle deg ensom på alenetur.

– Når du reiser alene er du ofte mer åpen for andre reisende, de lokale og det som skjer rundt deg. Ofte blir du som en magnet for andre mennesker. Vær heller ikke redd for å måtte være sosial hele tiden. Å reise alene gir deg friheten til å gjøre akkurat det du selv vil, tipser Sandvik.

Blir det likevel utfordrende kan du melde deg på en guidet tur med andre reisende.

7. Nyt det

Nyt at du ikke må planlegge turen til punkt og prikke, at du ikke må forholde deg til hva noen andre vil, og ikke minst – nyt å bli kjent med deg selv på en helt ny måte. Sett pris på følelsen av det spontane med å reise alene, det lille du har med av bagasje og sjansen til å kunne bytte by, øy eller land når du selv måtte ønske.