FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Antall flyforsinkelser har økt med 33 prosent

Av Malene Emilie Rustad13.08.18 16:33

Del saken på:

Streik har vært den største årsaken, mener SAS og Norwegian.

Har du vært preget av forsinkelser i sommer? Du er langt fra den eneste. Antall flyforsinkelser i juli måned fra Norges fire største flyplasser har hatt en økning på 33 prosent, skriver NTB i en pressemelding. Tallene er hentet fra Flightstats, som gir data over den globale flytrafikken.

Den største økningen var i Bergen, som sammenlignet med 2017 hadde 44 prosent flere forsinkede fly.

Hatt problemer? Dette har du krav på som flypassasjer.

Et sammensatt problem

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, mener det største problemet i sommer har vært forsinkelser i trafikkontroll, noe som har ført til problemer i hele Europa.

– En stor del har vi hatt kontroll på, og en stor del har vi ikke hatt kontroll på. Hovedproblemet i sommer har vært en fordobling av forsinkelser i trafikkontroll, rundt Frankrike og Italia. De som regulerer luftrommet har streiket og reguleringen har berørt all trafikk i Europa, sier Johansen.

Johansen mener forsinkelsene i sommer er et sammensatt problem hvor det har vært krevende å finne gode alternativer når fly har vært forsinket eller blitt kansellert.

– Når fly blir forsinket så gjør det at arbeidstider til flygende personell overskrides, og lovpålagte hviletider må overholdes. Da må vi bruke ekstra ressurser, og det har gjort at vi har sett oss nødt til å kansellere fly i et større omfang enn tidligere. Disse kanselleringene har vi som regel gjennomført i lang tid i forkant for å skjerme passasjerer fra så negative konsekvenser som overhodet mulig, sier Johansen.

Flyselskaper ber EU rydde opp

Kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen mener situasjonen i sommer har vært uholdbar, og viser til Norwegians punktlighet i Norge som var på 80 prosent i sommer.

– Streiker blant flygeledere i Sør-Europa og generell underbemanning blant flygeledere har påvirket flytrafikken kraftig så langt i år. Dette er en uholdbar situasjon som påvirker passasjerenes reiseplaner og flyselskapenes økonomi negativt. Det får ingen konsekvenser for de instansene som faktisk gjennomfører streikene. Flere europeiske flyselskaper ber nå EU rydde opp i problemene, sier Sandaker-Nielsen.

Flere flyselskaper har måttet kansellere tusenvis av flyreiser i år på grunn av streikene i Europa. Finanical Times skriver at Ryanair, EasyJet og IAG har sendt klager til EU-kommisjonen om flytrafikkens streik og mangel. Klagene går ut på at streikene i sommer har ført til brudd på det grunnleggende prinsippet om fri bevegelse i EU.

Fikk du med deg? Nordmenn krever bedre service av charterselskap.