FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Ulvebrødre får nytt liv i Bjørneparken

Av Mona Langset22.06.18 16:21

Del saken på:

De ble tatt fra foreldrene på et tidspunkt da ulver vanligvis blir støtt ut av flokken. Nå får brødrene Isak, Ingo og Ivvo nytt liv i Bjørneparken.

Grytidlig torsdag morgen tumlet de litt forvirret ut av transportkassene, inne i den nye ulveinnhegningen i Bjørneparken.

Kjøreturen fra Orsa Rovdjurspark i Sverige til Bjørneparken i Flå tok nesten 11 timer, fordi de måtte ta turen om tollstasjonen på Svinesund. Det er mye papirarbeid for å få ulver inn i landet, hvis de ikke kommer gående over grensen av seg selv.

– Dette er var godt tidspunkt å flytte dem på. Ulvene er to år gamle, og foreldrene har fått et nytt kull. I naturen ville foreldrene ha skjøvet disse ungdommene fra seg, sier direktør for Bjørneparken, Kees Oscar Eikeli.

Konfliktdyr

Ifølge Ekeli er det denne type ulver som kan skape trøbbel for mennesker og overskrifter i avisene: Når barna er rundt to år gamle får de ikke være med i flokken lenger. Da blir dyr som har levd sammen med mor og far hele livet, som er ensomme og dårlige til å jakte, veldig sultne. Da kan de bli til konfliktdyr som vi leser om i avisene.

En av grunnene til at Bjørneparken nå satser på ulv igjen, er at de ønsker å fortelle ulves historie.

– Ulven er et omstridt dyr i Norge, både elsket og hatet. Vi opplever at det å fortelle om verden sett fra ulvens perspektiv, er en viktig del av det vi holder på med, sier Eikeli. Han har en klar oppfatning av at ulv hører til i norsk natur. Likevel mener han at konfliktdyrene bør tas ut.

Verdens største innhegning

Ulvene i Bjørneparken får stor tomleplass. Innhegningen er en av verdens største for ulv. Så stor at publikum ikke kan regne med å få øye på dem utenom på de fastsatte foringstidspunktene.

- Ulver er litt skvetne. Men vi forventer at de vil begynne å komme til foringene i løpet av et par dager, sier Eikeli.

Med ulvene på plass, har Bjørneparken tre av de fire store norske rovdyrene: gaupe, bjørn og ulv. Neste år får de det fjerde store norske rovdyret. Da blir det også jerv i parken.