FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Prøv en ny vinteropplevelse i ferien

Av Mona Langset25.01.19 15:42 | Oppdatert: 25.01.19 18:32

Del saken på:

La årets vinterferie bli tiden da du prøver noe nytt. Her er ni forslag til vinterting du kan gjøre for første gang (hvis du ikke har gjort det allerede.)

Fjelltur med truger og oppblåsbart akebrett

Dette er garantert en annerledes fjelltur. Du går på truger opp, og har det oppblåsbare akebrettet, også kalt “airboard,” i sekken. På toppen blåses brettene opp med en pumpe, du putter trugene i sekken, og suser nedover fjellet med hodet først.

Utgangspunktet for turene er Åndalsnes. Arrangørselskapet Friluftslek har tre ulike ruter de velger, ut ifra dagens snø- og værforhold. Hele turen tar rundt tre timer, og koster 650 per person for grupper på minst fem. Større grupper, lavere pris. Truger og brett er inkludert. Du må ha skihjelm og skibriller selv. Airboard kan også kjøres i alpinanleggene i Skagedalen, Beitostølen og Vierli. I Skagedalen koster det 500 for tre timer.

Gå på skøytetur

Ta en skikkelig langtur på Mjøsisen. Hvis du ikke har turskøyter selv, kan du leie for 100 kroner. Legg i vei fra Skibladnerbrygga på Vingnes ved Lillehammer. Der prøver Vingnesvika Skøytebane å legge til rette for skøyting på Mjøsa hele vintersesongen. Hvis isforholdene tillater det har de både en 400 meters bane, en hockeybane og en langbane på syv kilometer fra Vingnesvika til Vingrom kirke. Banene er gratis å bruke og åpen for alle.

Turskøytene som leies ut, er jern som festes under langrennsstøvler med vanlig skibinding. Det er best å bruke skøyte- eller kombisko, da vanlige langrennsstøvler kan bli for myke.

Lær å gå på ski

Ja visst er mange nordmenn født med ski på bena. Men har du lært det noen gang? Sånn skikkelig? En god instruktør kan plukke av deg vanlige feil, og lære bort triks som gjør at du fyker gjennom løypene mye fortere og mye lettere enn før. Det finnes skiteknikkurs for både voksne og barn over hele landet, mange av dem har tidligere toppidrettsutøvere som instruktører. Priseksempler fra Skikurs Oslo: Kveldskurs på tre ganger 75 minutter eller helgekurs på to ganger 90 minutter med inntil åtte deltagere, 2500 kroner per person. Privattimer 1750 kroner.

Snørafting

På med hjelm og briller, og sett utfor bakken i gummibåt! Båtene brukes til rafting i Sjoa om sommeren, men om vinteren suser de nedover en fjellside på Beitostølen. Du kjøres med snøscooter opp, og seiler ned igjen med båten i en fart opp til 90 kilometer i timen. Turen avsluttes med gløgg i Lavvoen. Dette er fast på ukeprogrammet hver onsdag klokken 15,00. Andre ukedager kan det arrangeres for grupper på minst seks. Pris 605 for voksne og 495 for barn. Hele turen tar rundt to timer, og avsluttes med solbærtoddy i lavvoen.

Topptur for ferskinger

Aldri vært på topptur før? Bli med på en introduksjonstur med «snille» nedkjøringer, og lær om skred og andre potensielle farer i fjellet, rutevalg, og bruk av skredsikringsutstyr på forhånd. En dagstur inkluderer teori på Grand hotell i Åndalsnes, og en fjelltur i området, for eksempel, til Kirketaket. Prisen er 3500 hvis du melder deg på alene, 1900 per person hvis dere er to, og 1400 hvis det er tre eller fire sammen. Ski og skredustyr kan leies hvis du ikke har det selv.

Isklatring

Rjukan har sannsynligvis verdens tetteste konsentrasjon av islagte fosser. Innen en radius på 20 kilometer finnes det flere enn 190 å velge mellom, dermed er det nok å bryne seg på for både eksperter og nybegynnere.

Det lokale Old School Hostel – der mange klatrere liker å bo – arrangerer dagsturer i isen for nybegynnere. Prisen for en dagstur er 1600 kroner, og da er alt utstyr inkludert. Telemark opplevelser har også guidede turer for klatrere på ulikt nivå.

Hundeslede

Sitt i sleden eller stå bak og styr selv. Lek at du er Lars Monsen i Finnmarksløpet, eller bare nyt det å fare over hvite vidder med hundefloken foran deg og vind i ansiktet. Hundesledeturer med huskyer arrangeres blant annet på Sjusjøen, Beitostølen, Trysil, Hemsedal, og mange steder i Nord-Norge. I nord kan du får nordlyset som en ekstrabonus hvis du velger en kveldstur. Du kan for eksempel være med på en magisk tur gjennom den arktiske vinternatten med Tromsø Villmarksenter for 1890 kroner. En enklere utgave på Sjusjøen koster 700 per voksen.

Kiting

Kiting er gøy sommer og vinter, men nå er det tiden for å lære det med snowboard eller slalåmski, på snø. Kiteskolen.no holder kurs i fjellområder flere steder i landet, blant annet i Rauland, Hafjell, Haukeliseter, Hardangervidda og Geilo. Et kurs varer i to dager. Det koster 2699 per person, alt kiteutstyr inkludert, pluss en dags gratis leie av kite etter kurset.

Kjelke og T-bane

Kjør kjelke ned den 2500 meter lange Korketrekkeren fra Frognerseteren til Midtstuen stasjon, ta T-banen opp igjen, og sett utfor på nytt.

Korketrekkeren vedlikeholdes av Oslo kommune, og prepareres hver morgen. Bakken starter like nedenfor Frognerseteren restaurant. I dette området finner du også huset hvor du kan leie egnet kjelke av Akerforeningen. Enkel trekjelke koster 100 for voksen og 50 for barn en hel dag. Familiekjelke koster 130. Dagskort på T-banen koster 105 for voksen og 53 for barn