FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
UNDER: Slik så det ut på Markusplassen tidligere i dag. Foto: AFP

Rekordflom i Venezia - 90 prosent under vann

Publisert: 01.12.2008

Del saken på:

(VG Nett) Ikke siden 1979 har vannet stått så høyt i gatene i lagune-byen i Italia.

Annonse

Kraftig regnvær og sterk vind har ført til at vannstanden økte til 144 centimeter over normalt nivå. Fremkommeligheten er svært dårlig, siden en pågående transportstreik har satt flere av vannbussene, de såkalte vaporettos, ute av drift.

Dermed må både turister og fastboende ta seg frem til fots i de oversvømte gatene. Mange steder rekker vannet folk til midjen, og søppel kan også ses flytende rundt. En rekke butikker og privatboliger er oversvømmet, men det er for tidlig å si noe om hvor store skadene har blitt.

Annonsørinnhold
Reise

VGTV:Skandalebro gir skadeboom i Venezia

Situasjonen ble ytterligere forverret av en pågående transportstreik, som påvirket kollektivtrafikkens vannbusser, de såkalte vaporettos.

Bildespesial:Flom i Venezia

Kan stige ytterligere

Myndighetene hadde på forhånd advart om at vannstanden ville øke kraftig. Byens borgermester oppfordret alle som kunne til å holde seg innendørs.

VGTV:Se mer fra Venezia: Lars Bulls reiseprogram FRI tok turen til Venezia tidligere i år.Se programmet HER.

RØMMER: Disse turistene forlot Venezia og de store vannemengdene i dag. Foto: Reuters

Byens tidevannssenter Centro Maree (CM) hadde sendt ut varsel om at vannstanden kunne stige med 1,6 meter. Men fordi vinden endret retning, ble ikke springfloen like stor som fryktet.

Vannet kan imidlertid komme til å stige igjen natt til tirsdag, melder CM.

VGTV:Slik har du neppe sett Venezia før!

Flere av de mest kjente severdighetene er rammet og Markusplassen står en meter under vann.

Været i inn- og utland sjekker du påPENT.NO

Vurderer å heve byen

Venezia ble oversvømt hele 50 ganger mellom 1993 og 2002, men den verste flommen fant sted i 1966 da byen ble oversvømt med vann som stod 1,94 meter over normal vannstand.

Byen har i årevis kjempet mot de stadige flommene og økende vannstand og nå vurderes drastiske tiltak for å bevare verdensarv-byen.

I mars i år bekreftet nemlig lokale myndigheter at de ser på mulighetene for å heve byen, bygg for bygg, for å komme problemene i møte.