FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Charterturister frykter terror – færre reiser til Tyrkia

Av Mona Langset14.10.15 06:07

Del saken på:

Angrepet på den fredelige demonstrasjonen i Ankara i helgen var den siste av flere voldelige episoder i landet denne høsten. Det skremmer norske turister.

Mange har nå valgt vekk Tyrkia som reisemål, melder norske reiseselskaper.

– Hendelsene i høst har forståelig nok påvirket våre gjester. Vi har fått henvendelser fra kunder som lurer på hvordan situasjonen faktisk er der de skal, og noen har ønsket å endre destinasjon. De aller fleste har tatt kontakt før avreise for å høre om det er trygt å reise. Samtidig har vi fått få henvendelser fra gjester som har vært i Tyrkia, forteller Nora Aspengren i Star Tour.

Det samme melder Elisabeth Larsen Vonstedt i Ving.

– Vi har fått spørsmål fra kunder som enten ville kansellere eller endre reisen sin til Tyrkia. Men det er alltid en kostnad forbundet med slike endringer hvis ikke UD har frarådet å reise dit. Dermed har de fleste valgt likevel å reise som planlagt, sier hun.

Reaksjonene informasjonsmedarbeiderne i Star Tour og Ving viser til, kom spesielt etter hendelsene i begynnelsen av september, da PKK gjennomførte to terrorangrep mot tyrkiske soldater i løpet av en uke.

Som en følge av dette brøt det ut demonstrasjoner og angrep på PKKs kontorer, avisredaksjoner og utesteder drevet av kurdere i flere tyrkiske byer natt til 9. september. Det skjedde også i Alanya-området, der mange nordmenn var på ferie.

Fraråder ikke å dra til turistområdene

Likevel har ikke Utenriksdepartementet frarådet nordmenn å reise til turistområdene ved Middelhavet.

Ifølge UD har det heller ikke vært tilsvarende uro i Alanya siden denne ene episoden i september.

Det departementet fraråder, er å reise til grenseområdene mot Syria. Nordmenn oppfordres også til å vise aktsomhet ved reiser til grenseområdene mot Irak.

Se reiseråd på Landsider.no (ekstern lenke)

I tillegg oppfordrer UD generelt til å unngå demonstrasjoner og folkesammenstimlinger i hele Tyrkia.

Dette rådet ble enda mer aktuelt etter at den fredelige demonstrasjon i Ankara ble rammet av to selvmordsbomber lørdag formiddag.

Denne siste episoden har imidlertid ikke hatt direkte innvirkning på charterturismen i år, i og med at de største selskapene nå har avsluttet Tyrkia-sesongen for i sommer.

Det gjenstår å se hvilken betydning det får for neste år, sier informasjonsansvarlig Elisabeth Larsen Vonstedt i Ving.

– I sommer solgte vi rubbel og bit av reiser. Nordmenn var nok mer engstelige for det dårlige været enn for den politiske situasjonen i Tyrkia. Salget av neste sommer har så vidt kommet i gang så det er litt for tidlig å se hvordan situasjonen i Tyrkia vil påvirke salget av reiser dit. Jeg regner med at vi vil se et mye tydeligere bilde når vi kommer et stykke ut i januar, sier hun.

Færre charterreiser til Tyrkia

Hos Apollo har de merket en nedgang i interessen for Tyrkia over lengre tid.

– Det er nok ikke utenkelig at urolighetene i områdene rundt har spilt en stor rolle, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera.

– Samtidig var jo Tyrkia lenge populært mye på grunn av de rimelige prisene der, og de siste årene har alternativer som Bulgaria og Albania vokst seg sterkere frem, så det kan jo også ha hatt noe å si. Det er i hvert fall slik vi ser det i Apollo: Interessen for Tyrkia minsker, mens destinasjoner som Albania og Bulgaria øker, sier Rivera.

At Tyrkia er på vikende front som ferieland for nordmenn, viser også salgstallene til Nordens største privatreisebyråkjede, Ticket. De selger både ruteflypakker og charterturer fra hele Norge.

– Hvis vi sammenligner salget av reiser til Tyrkia i fjor sommer med sommeren i år, har det gått ned med 12 prosent. Vi ser det samme hvis vi går inn på tallene for Alanya og Istanbul isolert. Det er nedgang på 10 til 12 prosent begge steder, sier markedskoordinator i Ticket Maria Sagvik Linde .

Fallet i Tyrkia-bestillinger var størst på slutten av sesongen i år, og var merkbart etter urolighetene i september.

– Når vi sammenligner september og oktober, i år med samme periode i fjor, gikk salget ned 15 prosent i Hele Tyrkia, sier Maria Sagvik Linde i Ticket.

Flere rutefly fra OSL

Men selv om chartertrafikken til Tyrkia er på vikende front, holder ruteflyavgangene fra Oslo Lufthavn stand, og har faktisk økt fra i fjor til i år.

Ifølge pressetalsmann Lasse Vangensten reiste over 400.000 passasjerer mellom Oslo Lufthavn og tyrkiske flyplasser før utgangen av september i år. Det er åtte prosent flere enn i samme periode i fjor.

Veksten henger blant annet sammen med at det tyrkiske ruteflyselskapet Pegasus begynte å fly mellom Oslo Lufthavn og flyplassen Sabiha Gökcen ved Istanbul i fjor høst, og at Turkish Airlines har satt inn sine største fly og hyppigere avganger til Atatürk-flyplassen hver dag i sommer.

Om disse passasjerene blir i Tyrkia, eller om de reiser videre til andre destinasjoner i Afrika eller Asia, sier ikke OSLs statistikk noe om.

Mens ruteflytrafikken mellom OSL og Tyrkiske flyplasser økte med i alt 26 prosent fra i fjor til i år, gikk chartertrafikken ned med 23 prosent.

– Føler oss trygge

Norske Elisabeth Bruheim har bodd i Alanya i mange år, og hun sier det er tragisk hvis turister blir skremt og føler seg usikre på å reise til Tyrkia.

– Det som har skjedd i Tyrkia har aldri vært rettet mot turismen. Og vi som bor i Tyrkia har hele tiden følt oss trygge og har ikke merket noe til urolighetene. Vi vil imidlertid anbefale folk å ikke oppsøke demonstrasjoner verken her eller andre steder.

Det er ingen fare med å besøke Alanya eller andre turistmål i Tyrkia. Tyrkia er et flott og fantastisk ferieland. Dette er vårt hjem og vi trives her, sier hun.