FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

«Hurtigrutemannen» klar for ferd nummer 1000

Av Mona Langset03.10.15 17:01

Del saken på:

58 år år etter at han reiste med Hurtigruten for aller første gang, legger Jan Arild Hagen (70) ut på sin seilas nummer 1000.

De fleste reisene har han tatt i løpet av de siste 25 årene. Det vil si i gjennomsnitt mellom tre og fire reiser med Hurtigruten hver måned.

– Hvor mye penger har du brukt på dette?

– Ha, ha, det er ikke noe å snakke om. Det er historie. Det har jeg glemt, ler 70-åringen fra Ålesund.

Men reisene har han ikke glemt. Hver eneste en er nøye dokumentert i hans egen loggbok.

Første tur alene

Jan Arild Hagen har hatt et nært forhold til Hurtigruten helt siden han som 12-åring reiste alene med MS Ragnvald Jarl fra Ålesund til Bergen i 1957.

– Jeg måtte til en tannpleieklinikk, og det hadde vi ikke i Ålesund den gangen. Så jeg dro til Bergen, og noen slektninger i byen fulgte meg dit, forteller han.

Senere har strekningen tur retur Ålesund–Bergen blitt den reisen han har foretatt flest ganger. Nesten 600.

I hele sitt voksne liv har Jan Arild Hagen jobbet som losse- og lastearbeider på kaia i Ålesund.

– Der har jeg jobbet mye med Hurtigruten, sier han.

Han har alltid hatt et stort hjerte for skipene som har tatt passasjerer opp og ned norskekysten helst siden 1893.

Ennå står han der hver dag, når Hurtigruten legger til kai i Ålesund. Den tidligere lasse- og lossearbeideren hjelper fortsatt til med fortøyningen.

Han er æresmedlem i foreningen Østenfjeldske Hurtigrutevenner.

Og når han førstkommende fredag blir med som passasjer for 1000. gang, er det i følge med 60 medlemmer av foreningen som skal ha sitt årsmøte på turen fra Bergen til Trondheim.

– Det blir nok en liten markering da, sier leder av Østenfjeldske Hurtigrutevenner, Anne Siv Langerud Haugen, hemmelighetsfullt.

Hun forteller at Jan Arild Hagen er en skikkelig entusiast med enorme kunnskaper om både Hurtigruten og alt som skjer langs kysten. Han kan blant annet alt om hver eneste fyrlykt mellom Bergen og Kirkenes.

Les også: Hurtigruten blir «norskere»

Mange turer

Etter turen til tannlegen i 1957 skulle det gå seks år før Jan Arild Hagen fikk en ny tur med Hurtigruten. Da var han 18-år og dro på en ren fornøyelsestur til Bergen.

Senere skulle det bli mange flere turer. Men han tok en liten pause da datteren han var fra slutten av 70-tallet til begynnelsen av 90-tallet.

– Da hun var 15 år, fikk hun bli med meg, forteller Jan Arild Hagen.

Bjørg Anita Hagen Rønning (38) husker turen godt.

– Vi reiste med Kong Harald, som var helt ny den gangen. Jeg gledet meg veldig til å få treffe kapteinen og til å spise den gode maten. Husker også at vi var i Bergen og tok Fløybanen, forteller hun.

Jan Arild Hagen er ikke et øyeblikk i tvil om at reisen med Hurtigruten er verdens vakreste.

Les også: Hit bør du reise i 2015

Favorittsteder

Favoritthavnen er nok Ålesund. Den fineste inn- og utseilingen er muligens Brønnøysund. Og strekningen mellom Harstad og Svolvær er en av de aller fineste plassene.

Han blir aldri lei.

– Jeg treffer jo alltid mange hyggelige folk på båten. Noen treffer jeg igjen og igjen.

– Kjendiser også?

– Ja, det hender. Jeg traff Alex Rosén en gang. Og Lars Andreas Larsen. Og Harald Heide Steen jr for en del år siden.

Jan Arild Hagen synes at de nyeste Hurtigruteskipene er fine å reise med. Men de gamle har mer sjel. MS Lofoten fra 1964 er den eldste som fortsatt er i drift. Den liker han. Han liker også MS Vesterålen fra 1983, en mellomgenerasjon, både når det gjelder størrelse og byggeår.

Når han nå legger ut på sin ferd nummer 1000 til torsdag, blir det med et av skipene fra 2000-tallet: Midnatsol, som ble TV-stjerne i 2011.