AIRBOARD: Liggende på en luftpute, bruker du kroppen til å styre ned bakken. Dette tilbys blant annet på Beitostølen. Foto: Aud Eva Bergo

Skibakkemoro uten ski

Lyst på en farstfylt avveksling fra skikjøringen? Eller står du rett og slett ikke på ski? Alpinanleggene har nok av annen moro å by på i og rundt bakkene.

Dette er et utvalg av aktivitetene. Du finner mange flere på de ulike alpinsenterene og turistkontorenes nettsider.

Les også VGs test av fire tøffe akeaktiviteter på Beitostølen.

VIERLI
Kjelkekjøring: Vierli vinterland var først i Norge med eget kjelketrekk opp til egne kjelkenedfarter. Senere har mange andre fulgt etter.

KJELKEMORO: Kjelkene på Vierli kan brukes i kjelkebakken, eller som her: Trekkes i kjelketog etter snøscooter. Foto: Vierli

Kjelkene som er laget spesielt til dette formålet, kobles enkelt til skitrekket. På toppen er det bare å koble seg fra, og sette utfor traseer på opptil 1000 m lengde.

Pris for heiskort med kjelke voksen/ungdom: 1 time 230/190, 2 timer 260/220, 3 timer 300/250 og 4 timer 360/300 kroner. Kjelkebakken følger åpningstidene til skisenteret.

Kjelketog etter snøscooter: For barn og voksne, opp til seks kjelker i toget. 20 kroner per person.

Snøscooterslede: Tur-retur Rauland Høgfjellshotell - Vierli Vinterland. Minimum åtte personer, 200,- per person.

Rafting etter snøscooter: En gummibåt bindes etter snøscooteren, som kjører fort på en bane. Minst to personer. 100,- kroner per person.

Snøscooter voksne: Tre runder på preparert bane, 150 kroner. Må ha gyldig førerkort for snøsccoter.

Firehjuls motorsykkel (ATV) eller snøscooter for barn: Kjøring på preparert bane, tre runder, 60 kroner.

AKING I MØRKET: Etter mørkets frembrudd kan du ake med hodelykt i Hemsedal Foto: Norske Opplevelser

HEMSEDAL
Aking med hodelykt: Ta stolheisen opp, og ak ned bakkene med Stiga Snowracere etter stengetid. Onsdag - fredag, kl 18,00 til 20,00. Pris: 195 for voksne og 50 for barn, inkludert heiskort og snowracer.

Hundekjøring: Kjør eget spann med fem-seks huskyer, eller sitt i sleden. Turlederen kjører foran, og da vil deltakerne følge naturlig etter. Mandag - lørdag kl 9,00 og 13,00. Tre timer. Pris fra 10 år: 800. Barn som sitter i sleden:400.

Isklatring: Grunnkurs for grupper på minst tre personer. 850 kroner per person, per dag.

Kanefart: Tur til bålplass med servering av varm drikke. Voksne 230, barn 7-12 år 100 kr, yngre barn gratis.

Vinter Via Ferrata: Klatring i løyper med bolter og vaiere i fjellet. Bruk skiheisen og truger for å komme fram til ruta. Onsdag, lørdag og søndag kl 12,00 til 15,00. Pris: 495 per person, minimum fire.

FOSSEKLATRING: Kvitfjell er et av stedene hvor det er mulig å være med på isklatring. Foto: Kvitfjell

KVITFJELL:
Isklatring: Grundig opplæring før klatring i en 12 meter høy foss. Tar to til fire timer. Fire til ti personer. Pris: 550 per person.

Kanefart: Turen går gjennom Kvitfjells idyliske fjellmiljø. Servering av varm drikke ved bål hvis ønskelig. En time. Minimum fire personer. Pris: 400 per person.

Guidet trugetur: Start fra toppen av skianlegget eller servicesenteret. Turen går til en topp hvor mankan se alt fra Rondane til Jotunheimen. Turen tar fra tre til seks timer, og inkluderer lunch ved bål, varm drikke og lek. Pris: 350 per person, minimum ti personer.

Hundekjøring: Kjør sledene selv. To og to med seks hunder foran sleden, eller en og en med fire hunder. 450 per person, minimum 10 personer.

Sertifisert aker: I barneområdet på Kvitfjells vestside finnes en skiltet akebane hvor det er muligh å bli sertifisert aker

GRUPPEAKING: For skoleklasser på skidag er det populært i tilby aker som et alternativ. Foto: Kongsberg skisenter

KONGSBERG
Gruppeaking: Stolheisen opp og aking på Snow Racer ned den 2,2 kilometer lange Turisten. Pris 250 per person, minimum 5000. Det vil si at man må ha en gruppe på 20 for at prisen ikke skal bli høyere enn 250 per person.

GEILO
Aking i Havsdalen: en 1800 meter lang bakke er åpen for aking etter at skidagen er slutt. Hver dag.

Sparksafari: Selskapet Høve Støtt tar deg med på safari rundt på Geilo på sparkstøtting. 100 kroner per person, inkludert varm drikke og Gommokaku.

Trolsk trugetur: Trugetur med hodelykt i det trolske vinterlandskapet. Tirsdag og torsdag kl 17,00 Aldersgrense fire år. Pris: 380 for voksne og 280 for barn, inkludert varm drikke og Gommokaku.

Hundekjøring: Kjør selv eller sitt i sleden bak fem huskyer. Priseksempel for en times tur: Voksne 590, barn 450, inkludert varm drikke.

VOSS FJELLANDSBY, MYRKDALEN

AKING: Foto:

Kjelketur til Mørkve: Turen går med stolheisen opp til Mørkvestølen. Der serveres en liten matbit før alle kjører ned stølsveien på snowracere. Turen varer i to timer, og passer for alle. Barn under to år må være i følge med voksne. Hver lørdag kl 16,00, pluss på forespørsel for grupper. Pris. 250 per person.

Airboard: Hver lørdag kveld i skibakkene.

Familieaking: Hver lørdag etter at heisen er stengt kan store og små ake i skibakkene gratis.

Akekonkurranser og familieafterski med paraplydrinker til barna og høy partyfaktor, arrangeres i vinterferien og påskeferien

Trugetur og kanefart på forespørsel.

FELLESAKING: Vossamoro har mange aktiviteter for større grupper. Foto: Vossamoro

VOSS RESORT:
Vossamoro: Oppe i skianlegget ved Voss Resort holder aktivitetselskapet Vossamoro til. De arrangerer en rekke aktiviteter på bestilling for grupper frå seks til 600 personer. I skoleferiene og enkelte helger arrangerer de også aketurer for barn og voksne uten at de er med i store grupper.

OPPDAL
Aketur 540: Kjelketur på 4 kilometer og 540 høydemeter. Man starter ved bunnen av Hovden klokken 15.45, tar stolheisen opp, og kjører ned i en egen trase i den farten man vil.

I i juleferien, vinterferien og påsken er dette åpent for alle. Ellers arrangeres det på bestilling for grupper på over ti personer.

Pris: 130 for kjelkekjøring. (barn under ti år må sitte på med en voksen, og kjører gratis) Hvis du ikke allerede har heiskort den dagen, koster kjelkeheiskortet det 70 for voksen og 40 for 7-15 år. Leie av hjelm og briller: 20 (men gratis hvis du kjøper kjelkeheiskort)

Både Opplev Oppdal og Oppdal booking har en rekke aktiviteter for større grupper, men lite for familier og enkeltpersoner.

FULL FART: Hovden er et av skistedene hvor barn kan kjøre snøscooter. Foto: Anders Martinsen Fotografer

HOVDEN
Barnesnøscooter: Fredag, lørdag, søndag kl. 12,00 -14,00. 50 kroner for 10 runder på banen.

Aking: I 3 kilometers løype hver lørdag kl 12,00 og etter bestilling for grupper (fra 15. januar)

Ponnyridning: Fredag, lørdag, søndag kl 13,00 -15,00. 20 kroner per runde.

Skøyter: Hovdens skøytebaner er åpne for alle. Det er en kommunal i sentrum, og i løpet av vinteren kommer det en ved skisenteret.

Truger: Dra på oppdagelsesferd med familie eller venner. Hovden Sport har truger til leie.

SKEIKAMPEN
Airboard: Sett utfor bakken med hodet først, liggende på et airboard, og ta heisen opp til en ny tur. Hjelm er påbudt og kan lånes. Onsdag, torsdag og lørdag, klokken 16,00. pris: 190 per Airboard

Gocartkjelke: Ta heis A opp, før du har 45 minutters effektiv kjøring ned nedfart 2. Onsdag, torsdag og lørdag klokken 16,00. Pris: 190 for kjelke med en person på, og 250 for kjelke med to personer.

Trugeleie: Truger med staver kan leies hos skiskolen hele dagen. Følg langrennsporene innover fjellheimen. Fra 250 kroner.

Hundespann: 30 minutters kjøring med hundespann. Du får selv kjøre sleden med kyndig veiledning fra hundekjører. Onsdager klokken 12,00. Pris: 180 for barn og 350 for voksen.

Kanefart: 60 minutters rundtur med stopp i lavvoen for servering av varm saft. Torsdager klokken 17,00. Pris: 295 for voksen, 255 for barn 3-12 år, under tre år gratis.

FULL FART: For å få skikkelig fart på gummiflåten, må det være minst seks personer oppi. Foto: Aud Eva Bergo

BEITOSTØLEN
Snørafting: I gummeflåter som brukes på elva om sommeren. To timer, inkludert servering av gløgg ved lavvo. Transport med snøscooter opp til Knausen. Pris: Kr. 390 per person. Må være minst seks personer for å få fart på flåten.

SMX snøsykkel: Ikke BMX, men SMX, for snø. Ta skiheisen opp og ak ned kjelkebakken. Snøsyklene kan leies på skiskolens kontor i Knutsstøl vis-à-vis kjelkeheisen. Pris: 370 med heiskort, 270 uten heiskort.

Snøscooter for barn: i Skilekeland er det akebakke for de minste, samt snøscootere for barn opp til 12 år. Scooterkjøring kl 15,00 lørdag, søndag og tirsdag.

Snøscooter for voksne: På spesialbygd bane ved Øyangen. 595 per person i to til tre timer.

Kanefart: Sett deg godt til rette under skinnfellene og kjenn vinterluften lage roser i kinnene, mens hestene trekker sleden innover vinterlandskapet. Tre kvarter. Pris: 200 for voksne og 100 for barn.

Airboard: Luftputeakebrett hvor man ligger på magen og styrer med å lene seg fra side til side. Tirsdag kl 15,30, to timer, pris: 280.

KJELKER: Kjelkene som er utviklet på Vierli brukes også på Beitostølen. Foto: Aud Eva Bergo

Kjelkeaking: Fest kjelken på skiheisen, før du setter utfor aketraséen. Hver onsdag kl 15,00. Pris: 60 kroner for en time, 70 kroner for to. Heiskort kommer i tillegg.

Hundekjøring: Opplev storslått natur fra hundesleden med Beito Husky Tours. Pris fra 390 per person. Barnerabatter

HAFJELL
Kjelkekjøring i familiebakken: Ta heisen opp og sett utfor. Passer fra og med 10 år. Pris: 80 kroner for en halv time, 135 for en hel time. De minste får låne kjelker til bruk i Knerten gratis.

Snøscooter for barn: Om ettermiddagen ved Skitorget. Alder maks 12 år eller 48 kilo. Pris: 50 kroner for seks minutter. Hjelm er påbudt, gratis til utlån.

Pelles romperace: Bli med Pelle på romperace. Romperace er gamle trekjelker med bare 1 meie, egnet for voksne og barn. Gratis. Om ettermiddagen i Familiebakken.

TRYSIL
Lek med Smottene: I barneområdene i Eventyr og Gammelgård. Mandag, torsdag og fredag kl 13,30 - 15,00. Gratis

Smotteskuespill: På scenen i Smottemilskogen tirsdag kl 16,15 og på Gammelgård onsdag kl 14,00. Gratis

Bobkjøring: I barneområdet på Turistsenteret. Tirsdag Kl 17,00-18,00. Gratis

Smottesamba: Kom og dans med smottene i Eventyr og på Gammelgård, lørdag kl 15,15 - 15,45. Gratis

Kjelketog etter snøscooter: For barn og voksne. Opp til seks kjelker i toget. 20 kroner per person.

MER SKIBAKKEMORO?
I Norge er det flere enn 200 alpinanlegg, og vi har ikke tatt med alle her. Savner du noen i oversikten? Da kan du fortelle om aktiviteter i tillegg til skikjøringen der, i kommentarfeltet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder