FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Engelske turoperatører satser på Norge: - Oslo det perfekte ski-helg-reisemålet

Av Mona Langset19.11.14 16:58 | Oppdatert: 19.11.14 19:54

Del saken på:

Britisk reiseliv er allerede godt etablert med ukentlige charterflyvinger fra London til Fagernes om vinteren. Nå skal britene også tilbys skihelger med rutefly til Oslo.

– Oslo er et perfekt weekend-reisemål for skiturister fra Storbritannia. Det er verdens eneste hovedstad med så kort vei til et omfattende skianlegg. Samtidig er Oslo en flott by med mye å tilby. Med en kort flytur, bare en time og 45 minutter, og mange flyavganger, er Oslo lett tilgjengelig for britene, sier Trevor De Villiers.Han er den London-baserte reiselivsguruen som gruppen «Norway Home of Skiing» har engasjert for å få europeiske turoperatører til å selge skiferier i Norge.

«Norway Home of Skiing» ble dannet for tre år siden av destinasjonene Hemsedal, Geilo og Beitostølen. Nylig har også Oslo Vinterpark og Trysil blitt med i samarbeidet.

Den målrettede jobbingen mot det europeiske markedet har gitt resultater.

Hver søndag i hele fjor vinter kom det TUI-eide britiske charterselskapet Crystal Ski fra London til Leirin lufthavn ved Fagernes, med en Boeing 737-800, med skiturister til Hemsedal, Geilo og Beitostølen.

I fjor hadde flyet 80 prosent belegg. I år er 80 prosent av setene solgt allerede før sesongen starter 14. desember.

For to år siden var det så godt som ingen britiske skiturister i Norge. I år regner Trevor De Villiers med at det kan bli mellom 5500 og 6000.

De Villiers er også mannen som har trukket i trådene for at det tyske charterselskapet Troll Tours skal fly med Air Berlin fra Düsseldorf til Leirin med skiturister en gang i uken fra den 20. desember i år.Skiferie i Oslo

I disse dager er Trevor De Villiers i Oslo blant annet for å se på mulighetene av å tilby ski-helgeturer til Norges hovedstad. Eventuelt også flere dagers turer som starter i Oslo, og fortsetter for eksempel på Geilo, der selve togturen «verdens vakreste togreise» selges inn som en opplevelse i seg selv.

Han er her sammen med Andy Hemingway som representerer Ski Safari, en av Storbritannias største operatører på skreddersydde skiferier i blant annet Canada, USA – og i Norge.

I går var de i møte med ledelsen i Oslo Vinterpark, og i dag skal de se nærmere på hotellfasilitetene i området rundt skianlegget på toppen av Oslo: Holmenkollen Park, Lysebu, Voksenåsen og Soria Moria.

– Jeg håper å kunne tilby Oslo-reisene allerede på nyåret 2015, sier norgesvennen Andy Hemingway.

Han ser Oslo som et perfekt reisemål for briter som vil stå på ski, og som ikke vil bruke altfor mye tid på å komme seg til skibakken.

– Og hvis de er nybegynnere, og finner ut at ski likevel ikke er noe for dem, ligger byen der med alle sine tilbud, sier han.

– I Oslo er det også mulig å gå på museum om dagen og stå på ski om kvelden. Det er helt unikt at du kan stå på ski hver dag fra klokken 10 til 22, supplerer Trevor De Villiers.

Salgs- og markedssjef Hanne Norstrøm-Næss i Oslo Vinterpark er svært glad for britenes interesse.

– For oss er dette en god start. Omtrent 90 prosent av gjestene våre i dag, bor i Oslo. Vi vil gjerne jobbe oss inn på det internasjonale markedet, sier hun.

Kvalitet for pengene

Andy Hemingway og Ski Safari har allerede i to år solgt skreddersydde skiferier med rutefly til norske destinasjoner, og han forteller om nærmest 100 prosent fornøyde kunder og stort gjenkjøp.

Også charterturistene fra London til Leirin har høy gjenkjøpsprosent.

– Hva får britene til å velge Norge fremfor Alpene når de skal på skiferie?

– Det er mange ting. Først og fremst valuta for pengene. Alle vet at det er et høyt kostnadsnivå i Norge. Men her får de kvalitet for pengene. Her er det ikke overfylt i bakkene og heisene. Skiskolene fungerer meget godt. Alle snakker engelsk. Det er trygt og sikkert for barna. Norge har den beste snøen. Det er kort flytur og kort transfer. Hotellene har høy standard. Det er stort tilbud av andre aktiviteter nær skibakkene. Truger, spark, aking, langrenn og Langedrag! Hvor i Alpene kan du få nærkontakt med ulv? Og det blå lyset i januar. Det er helt unikt, sier de to britene entusiastisk i munnen på hverandre.

Ikke lavbudsjett

Men selv om kundene får mye for pengene, medgir Andy Hemningway at dette ikke er ferie for dem som reiser på lavbudsjett.

– Ski Safari tilbyr skreddersydde reiser. Vi gir ikke rabatter, men vi har rettferdige priser. Og vi selger kvalitet, sier han.

Voksende marked

De tre norske destinasjonene som har vært med i samarbeidet «Norway Home og Skiing» fra starten for tre år siden, har stor tro på at det britiske markedet til Norge vil vokse ytterligere.

– Dette er et eventyr som nettopp har startet. Og det er virkelig et eventyr, sier turistsjef Pål K. Medhus på Geilo.

– Vi regner med at det kommer til å bli en økning, totalt sett fra i fjor, på rundt 30 prosent. Det betyr at vi skal lande en sted mellom 1500–2000 chartergjester fra London. I tillegg er det en solid vekst, neste litt til å klype seg i armen av, hos turoperatørene som jobber på siden av de etablerte charter-rutene, sier Medhus.

En av dem er nettopp Andy Hemingway og Ski Safari.

– Vinteren er under press, i Europa, og de hvite vintrene vi har her oppe er verdt uante summer, oppsummerer turistsjef Pål K. Medhus på Geilo.Også direktør Atle Hovi på Beitostølen har stor tro på det britiske markedet.

– Vi opplever sterk økning på forhåndsbookinger i forhold til i fjor. Det første flyet fra London lander søndag 14. desember på Leirin. Videre lander det nye fly hver søndag frem til søndag 8. mars.

Nytt i år er charterfly fra Troll Tours som skal fly hver lørdag med Air Berlin fra Düsseldorf fra 20. desember.

Chartergjestene er verdifulle for de bor i syv døgn og bruker alt av aktiviteter og tilbud på destinasjonene, fra overnatting til skiskole, skileie, heiskort, transport, aktiviteter, butikker, restauranter og puber.

Totalt for vinteren har vi 23 charterfly, hvert charterfly genererer ca. 1 million kroner i omsetning på destinasjonene, totalt 23 millioner kroner i omsetning til destinasjonene; Geilo, Hemsedal og Beitostølen.

Markedssjef Kenneth Larsen i Hemsedal er også svært fornøyd med chartertrafikken fra London via Leirin.

Han er spent på den nye ruten fra Düsseldorf til Leirin, men har stor tro på den også.

At det i tillegg kan bli en suksess med ski-pakketurer med rutefly fra Storbritannia til Oslo, er han ikke i tvil om.

– Ski og byliv. Det er noe eksotisk over det, sier han.