FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Fra fjord til fjell på fem minutter: Ny pendelbane skal sette Loen og Nordfjord på verdenskartet

Av Mona Langset23.08.15 09:16

Del saken på:

Innen 2017 skal en ny pendelbane løfte turister fra fjorden og opp til toppen av det 1011 meter høye fjellet Hoven i Loen.

Pendelbanen blir selve navet i prosjektet som har fått navnet «Hoven Loen 2017».

Men reiselivsproduktet som helhet blir mye større enn som så. Fra toppen av fjellet får turistene oppleve vestlandsutskt på sitt beste, og de får mulighet til å nyte den mens de sitter ved et restaurantbord i 1011 meters høyde.

Det blir også tilgang til 70 kilometer med vandre- og sykkelstier om sommeren, 15 kilometer med skiløyper toppturer og offpistekjøring om vinteren.

Direktør på Hotel Alexandra, Richard Grov er leder for prosjektet, og han har store ambisjoner.

– Dette kommer til å vekke oppsikt internasjonalt, fastslår han.

For dette blir stort.

– Bedre enn alpene

– I Alpene finnes det allerede mange store, flotte pendelbaner, for eksempel i Zermatt, St. Moritz og Mayrhofen. Hoen Loen blir i den samme klassen. Men mens pendelbanene i Alpene gjerne starter i en fjelldal, starter denne helt nede ved fjorden og ender 1000 meter over havet, forklarer Grov.

– Dette blir en av – om ikke den aller – raskest stigende pendelbanen som noen gang er bygget, forteller han entusiastisk.

Les også: Stryn - bedre enn by'n

Støttes av Innovasjon Norge

Hos Innovasjon Norge mener de Hoven Loen er et spennende reiselivsprosjekt.

– Dette blir et fyrtårn på Vestlandet. Loen ligger strategisk til i forhold til cruisetrafikken, i tillegg er indre Nordfjord et godt reiselivsprodukt fra før. Det blir flott å få en slik tilkomst til fjellet, sier direktør Halvor Flatland ved Innovasjon Norge Sogn og Fjordane.

Les også:Spektakulær Via Ferrata-hengebru åpner på Vestlandet.

Innovasjon Norge har bidratt med 2,2 millioner kroner til et forprosjekt for å utrede markedspotensialet.

Videre vil de bidra med 15 millioner i ordinære banklån og 5 millioner i risikolån til selve utbyggingen.

– Forutsetningen for at vi skulle støtte dette, var at alt skjer i henhold til godkjent reguleringsplan og i samsvar med lover og regler. Dette er nå i orden. Avtaler med grunneiere er også signert, opplyser direktør Flatland ved Innovasjon Norge

Hele prosjektet er kostnadsberegnet til 207 millioner kroner før moms.

– Av dette skal vi låne rundt halvparten, mens resten er egenkapital. Foreløpig har lokalt næringsliv skutt inn 75 millioner kroner, og Stryn kommune vedtok i juni enstemmig å bevilge 12,5 millioner kroner, forteller prosjektleder Richard Grov.

I disse dager jobber han for å få toppfinnasieringen på plass.

Mat og utsikt

I planene for den nye pendelbanen ligger det også bygninger ved påstigning og avstigning. Passasjerene skal gå om bord via Fjordstasjonen nede ved kaia.

– I tillegg til å være et påstigningssted, blir dette et servicebygg hvor man kan kjøpe ting man trenger på høyfjellet, alt fra vandrestaver til solbriller, foreller Richard Grov.

Aaland arkitektkontor og sivilingeniør Eva Eide har utarbeidet tegninger av både Fjordstasjonen ved bunnen og Fjellstasjonen på toppen.

Fjellstasjonen får ankomst- og opplevelsessenteret, glasskorridor og restauranten.

På restauranten blir det plass til 350 gjester. De får panoramautsikt til Skåla og Loenvannet i øst, Jostedalsbreen og Olden i Syd og Nordfjorden og videre mot Stryn i vest.

Fjellet for alle

Toppen blir også utgangspunkt for opplevelser tilrettelagt og tilpasset ulike målgrupper.

I prosjektbeskrivelsen heter det at det skal legges til rette for at alle skal kunne komme seg opp på fjellet.

Den viktigste kundegruppen blir turistene som kommer med cruiseskip blant annet til Olden og Geiranger.

Reiselivssjef Marita Lindvik avviser at dette kan skremme vekk turister som synes at pendelbanen og tilhørende bygninger blir for store inngrep i naturen.

– Vi forvalter noe av det vakreste Norge kan by på, men vi trenger også utvikling. Dette prosjektet har sterkt fokus på bærekraft og utvikling på naturens premisser, sier hun.

Lindvik påpeker at Hoven ligger utenfor verneområdet, i et reiselivssentrum og i nær tilknytning til allerede godt etablert infrastruktur.

– I tillegg har vi lokale krefter som både vil og kan. I våre øyne er dette en optimal form for reisemålsutvikling, sier reiselivssjef i Stryn, Marita Lindvik.