FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

9 dagsturer fra London

Av Øyvind Engan (grafikk) 15.05.09 15:32

Del saken på:

(VG Nett) Lei av London? Det kan du bo der et helt liv uten å bli. Men hvis du vil ut en tur - her er tipsene.

Visit Britain har plukket ut sine ni beste tips for deg som vil ut på tur, men likevel komme tilbake i tide for å oppleve Londons natteliv.

Les også: Lesernes England
Les også: VGs guide til film-London
Les også: Britene vil ha deg på harrytur

1. Spa-byen: Bath (85 minutter med tog)

Romerne var raske til å dra nytte av de varme kildene som sprutet ut av grunnen der byen Bath nå ligger. Ta en rundtur i disse badene, og prøv deretter et moderne termalbad ved Thermae Spa.

Byen Bath har lenge vært fasjonabel, og er full av elegant nyklassisistisk arkitektur fra 1700-tallet, noe som har gitt den verdensarv-status fra Unesco.

Bare 20 kilometer vestover ligger en større nabo: Bristol, med sitt velkjente landemerke, hengebroen over Avon Gorge. Her finner du også et nytt shoppingsenter, Cabot Circus.

Les også: Dette er Europas beste byer

2. Badebyen: Brighton (52 minutter med tog)

Kong George 4. gjorde dette feriestedet fasjonabelt ved å bygge den eksotiske, orientalsk-inspirerte Royal Pavilion som sin fritidsbolig i 1822. Brighton er beryktet for shopping og natteliv, befolkningen er ung og tempoet er rasende.

(Rull videre - artikkelen har ett bilde fra hvert sted!)

3. En midtsommernattsdrøm: Stratford-upon-Avon (130 minutter med tog)

I denne landsbyen i hjertet av England ble William Shakespeare født i 1564. Et nytt Royal Shakespeare Theatre er planlagt åpnet i 2010. I mellomtiden er det mulig å nyte en forestilling i Courtyard Theatre.

I nærheten ligger også Warwick, stedet med et ikonisk slott som bringer tankene til middelalderens England - med riddere, romantikk og blod.

4. Vikingfestning: York (120 minutter med tog)

Takket være et raskt togtilbud ligger denne historiske murbyen, 337 km nord for London, fremdeles innenfor en dagstur. Blant severdighetene er Minster kirke, fylt med regnbuefarget glassmosaikk, shopping langs brosteinsbelagte middelaldergater, en sjanse til å tre tusen år tilbake til byens viking-fortid i Jorvik sentrum, årlige festivaler og daglige spøkelsesturer. Prøv kafeen Betty's, hvor te og kaker til sammen utgjør en gastronomisk opplevelse.

5. Det kongelige slott: Windsor (53 minutter med tog)

Mens York ligger mange mil fra hovedstaden, ligger Windsor like i nabolaget. Lett synlig ligger verdens største og eldste bebodde kongelige slott, som ruver over Themsen.

Du kan lett se om dronning Elizabeth II er hjemme: Da blafrer Royal Standard fra festningsvollene.

Ikke gå glipp av dronning Marys dukkehus, med operative heiser og et intrikat vannsystem.

En utstilling av kongelige skatter markerer at det er 500 år siden kong Henrik 8.s tiltredelse. Den vil være åpen til april 2010.

Kryss broen til Eton, kjent for sin gutteskole som har undervist 18 britiske statsministre. Se selv den eksklusive graffitien på pultene!

Les også: Utforsk London

6. Kunnskapens vugge: Oxford og Cambridge (60 og 50 minutter med tog)

To av verdens eldste universiteter ligger henholdsvis nordvest og nord for hovedstaden. Oxford ble grunnlagt på 1100-tallet, et par tiår før erkerivalen Cambridge. Du kan slentre langs elven i begge byene, men sykkel er det lureste fremkomstmiddelet.

Ingen av byene har en et sentralt universitetsområde. Universitetene består av selvstyrte colleges. Her kan du vandre de samme rutene som J. R. R. Tolkien, Lewis Carroll (Oxford), Charles Darwin og John Maynard Keynes (Cambridge).

7. Staselig hjem: Woburn Abbey (80 minutter med bil)

Hjemmet til hertugene av Bedford i 400 år. Woburn er en fest i kunstverk og ekstravaganse, utsmykket med flotte møbler, gamle kunstverk, gull, sølv og porselen. Etter sigende var det her tradisjonen med ettermiddagste oppsto, cirka i 1840, og du kan også delta i hertuginnens terom. På utsiden vandrer rådyr rundt i en stor park, og det er en ny utstilling med monumentale skulpturer.

8. Grønt og behagelig: Cotswold Hills (120 minutter med bil)

Se for deg billedskjønne byer og landsbyer i gyllen stein, tebutikker og landsbygder med rullende åskammer og enger, ispedd hager og historiske hus.

Et av dem, Snowshill Manor, inneholder en samling kulturskatter som er så stor at eieren ble nødt til å bo i en hytte ved siden av.

Regionen strekker seg i en stor halvsirkel nordvest fra Bath, og er enklest å se fra bilen eller fra en turbuss. Byer som Chipping Campden, Broadway og Bourton-on-the-Water er så vakre at mange kjendiser, blant annet Kate Winslet og Liz Hurley, har valgt å bo her.

9. Øvelse i luksus: Orient-Express British Pullman

Et tog med overdådige vogner og stivede bordduker, polert mahognidekor og hvitkledde kelnere kjører ut fra Victoria-stasjonen noen ganger i uka. Det har retning mot dagstur-destinasjoner som Kent og Sussex, Hever eller Leeds Castle. Alt er ferdig arrangert, inkludert flott bespisning mens landskapet glir forbi.

Les også: Dra på luksussafari med toget
Les også: Gourmetreisen Nordmarka rundt
Les også: Her kan du også kjøre veterantog