FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Derfor er flymaten så smakløs

Av Dag Fonbæk07.01.11 09:00 | Oppdatert: 07.01.11 15:07

Del saken på:

(VG Nett) Synes ikke du heller at flymaten smaker særlig godt? Det er fly-motorenes feil...!

I hvertfall om vi skal tro dagligvaregiganten Unilever, som har forsket på problemet.

Jo høyere motordur, jo mindre smaker maten, viser Unilever-forskernes funn, gjengitt i tidsskriftet «Food Quality and Preference».

Ikke emballasjen

Altså er det ikke maten det er noe i veien med. Heller ikke plast- eller aluminiumsfolie-emballasjen, mikroovn-oppvarmingen eller lagringen av flymaten, slik mange har trodd.

LES OGSÅ: SAS avviser halal-rykter

Unilevers forskere har testet flymat-maten på den måten at de har latt en rekke frivillige «flypassasjerer» spise ulike flymat-retter i et laboratorium, samtidig som de ble utsatt for flymotordur på ulike nivåer.

Verre når støyen øker

Jo høyere bakgrunnsstøyen var, jo mindre oppfattet forsøkspersonene smaksnyanser som salt og søtt. Derimot økte følelsen av at maten var tørr og skrumpen.

LES OGSÅ: Allergifare om bord - ikke bare å ta med seg mat

Forskerne fant også at mat-nytelsen økte når måltidene ble akkompagnert av lyder man oppfattet som behagelige, skriver Daily Mail.

Ut av dette leder de altså at flymaten smaker tafatt fordi vi påvirkes av støy når vi spiser den - en støy vi verken har ved spisebordet hjemme eller på restaurant.

- Nytt for oss

- Dette har jeg aldri hørt om, sier Lufthansa-talsmann Aage Dünhaupt. Hans selskap har forsket mye for å få flymaten til å smake mest mulig. Blant annet skal de i neste uke presentere nye matkonsepter for sine langruter i München - fremstilt av kokker fra tyske Michelin-restauranter.

VG-LESERNE DISKUTERER: - Mine verste flyopplevelser

- Det er to hovedfaktorer som gjør at folk oppfatter flymat forskjellig, sier Dünhaupt til VG Nett:

- Kabintrykket der oppe endrer smaksoppfatningen vår, hvilket betyr at man må krydre maten mer i lufta enn på bakken for å tilnærme seg samme smaken, forklarer Lufthansa-mannen.

SI DIN MENING: Hvem har den beste flymaten?

- I tillegg reduserer også den tørre luften i kabinen folks sensitivitet, sier han.

Dünhaupt forteller at Lufthansa jobber tett med laboratorier som bekrefter disse effektene.

- Vinvalg viktig

- Derfor tilpasser vi både menyene og tilberedelsen av maten deretter. Også vinene som serveres i flyene er nøye utvalgt av de samme kriteriene, sier Dünhaupt.

LES OGSÅ: Hva pilotene ikke forteller deg

Forskerne til Unilever sier de håper funnene deres også vil hjelpe vanlige restauranter på bakken til å lage gode omgivelser for sine gjester, slik at de kan nyte måltidet fullt ut.

VG Nett har forgjeves forsøkt å få en kommentar til saken fra flymat-leveradøren Gate Gourmet i Norge - verdens største uavhengige flycateringselskap med avdelinger over hele verden.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!