FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Fisk middagen selv - og la proffe kokker tilberede den

Av Dag Fonbæk 03.03.12 16:13

Del saken på:

LOFOTEN (VG) - Og så jeg som aldri får fisk! utbryter Mona som etter to (!) minutters napping kan heise en 5-kilos skrei over ripa.

Sånn er det å fiske skrei utenfor Svolvær under lofotfisket. Go'sakene står i stim under kjølen!
Ikke på mange år har det sagnomsuste skreifisket under snøkledde lofottinder kastet like mye av seg. Skreien er tilbake - og biter villig.

Vi er ute med MS «Trolltind», og siden vinden er frisk i dag har skipper Magne Eriksen valgt lune Øyhellsundet som åsted for ettermiddagens skrei-orgie.

På vei ut fra Svolvær nyter vi medbrakt fiskesuppe og Mack-øl under dekk. Så er det på med varmedresser. Stengene med svenskpilk har skipper Magne og båtsmann Ole Sørstrøm allerede gjort klare.

Ser ned på oss

Oppe i Trolltindene sitter havørna og ser ned på oss: - Blir det et torskehode på meg i dag også?

Og ikke før er sølvkrokene slengt over ripa, så er det fast fisk på Mona Langset, reisejournalist i VG, som sammen med resten av redaksjonen har tatt turen til Lofoten.

Båtsmann Ole iler til med kleppen og haler middagen vår opp på dekk.

For vi har gjort som stadig flere fisketurister i Lofoten gjør - inngått avtale med kokkene på Børsen Spiseri (Svinøya Rorbuer) om å få tilberedt fangsten vår til middag samme aften. De gutta kan det der med fisk.

- Å få tilberedt fangsten sin av proffe kokker er blitt veldig populært, forteller rorbugründer Ola Skjeseth.
Han har det levende fiskebruket L. Berg & Sønner som nærmeste nabo, der lofotfiskerne kommer inn med fangsten sin året rundt.

Berg & co. produserer tørrfisk, boknafisk, lutefisk og saltfisk, og turistene kan følge prosessen fra fisken dras opp av sjøen, til den sløyes og klargjøres for kjøkkenet.

- Eksotisk

Anført av kjøkkensjef Christian Neubacher går Børsen-kokkene i gang med å tilberede råvarene.

Det ble skreiforrett denne gangen, påspedd rogn og lever - i tillegg til en munnfull tomatisert fiskesuppe som mellomrett.

Chef Christian har bestemt seg for å servere oss sitronstekt kveitefilet med pepperrotpoteter som hovedrett denne kvelden.
Også kveita er dratt opp fra Lofotens eget spiskammer, forsikrer han.

Svinøya og Børsen er ikke alene om å tilby denne raffinerte form for fisketurisme.

Flere av hotellene og restaurantene i Lofoten anretter gjestenes selvfiskede fangst om de ber om det.

- For oss som bor her oppe er fisket noe hverdagslig og trivielt. For turistene er det eksotisk, fastslår Ola Skjeseth, som også tilbyr fisketuristene å henge skreien sin på hjell og få den tilsendt når ferskvaren er blitt tørrfisk.

- Fiskeopplevelsen blir total når man kan følge fangsten sin, og kanskje få et par historier fra fiskemottaket på kjøpet, sier Skjeseth.

Fiskeskrønene er gratis.

Les mer under bildet

Fisketursme - en trussel?

LOFOTEN (VG) Fisketurismen er blitt anklaget for å true fiskebestanden i havet og ødelegge fangsten for yrkes-fiskerne. Men forskerne avdramatiserer faren.

Ifølge Havforskningsinstituttet fanger turistene mindre fisk en tidligere antatt. Instituttets undersøkelser tyder også på at kvantaene som hentes opp av turistfiskere er ganske stabile fra år til år.

Like fullt er sjøfisketurisme for alvor i ferd med å ta av, bekrefter NHO Reiseliv. Forskere på Norut i Tromsø har kartlagt 434 fisketurisme-bedrifter i Norge, med 14900 senger og 2369 utleiebåter.

Årlig står fisketurismebedriftene for 595000 gjestedøgn - med andre ord er de blitt en betydelig aktør i norsk reiseliv.

Nettopp Lofoten er ett av stedene dit fisketuristene søker, blant annet til VM i Skreifiske hver vinter (i år 24. mars).
2,1 tonn skrei ble hentet opp under VM i fjor...

- Det er behov for å forvalte norsk sjøfisketurisme - både for å redusere konfliktene med yrkesfiskene og for å sikre en bærekraftig forvaltning av kystnære fiskeressurser, mener reiselivsforsker Trude Borch ved Nofima i Tromsø.

Borch påpeker blant annet at ny teknologi øker fangstkapasiteten i fritidsfisket.

Fiskeri- og kystdepartementets Turistfiskeutvalg har nylig lagt fram forslag til hvordan sjøfisketurismen kan reguleres.
Ett av forslagene er at turistene ved utreise må legge fram en «sluttseddel» fra en registrert turistbedrift før de får ta med sine tilmålte 15 kilo fisk ut av landet.

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK