FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hit mener reiseeksperten du bør reise i 2012

12.03.12 12:24 | Oppdatert: 12.03.12 12:37

Del saken på:

Jens A. Riisnæs (63) har aldri angret på at han valgte å reise i stedet for å «bli til noe».


Av KJERSTI BLEHR LÅNKAN

- Ærlig talt: Blir man en bedre person av å reise?

- Du tar med deg selv uansett hvor du drar. Men av de praktiske mulighetene som finnes til å forbedre seg som menneske, er reisen blant de aller beste. Noen måneder skikkelig ryggsekkreising i verden gir deg mer innsikt enn mange års universitetsutdanning. Det mest mislykkede reiseprosjektet mitt var da jeg skulle reise et helt år for å kvele reiselysten. Du kan tenke deg hvordan det gikk.

- Hvorfor kvele reiselysten?

- Da var jeg fortsatt såpass konvensjonell i tankegangen at jeg tenkte jeg måtte jo bli til noe. Husk jeg er født i åtteogførr. Jeg rasket med meg 7-8 år med forskjellige eksamener fra universitet og høyskoler, samtidig som jeg reiste hvert år.

- Var det noen som sa du måtte bli til noe?

- Nei. Moren min forlangte bare at jeg ga livstegn i form av postkort, jeg trengte ikke engang skrive noe på dem. Så det ble en del postkort med: Kjære mor, har det bra, hilsen Jens.

- Har du noen gang angret på å ha valgt reisingen som livsvei?

- Å, nei, aldri. Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke var mentalt til stede i fransktimene. Det blir lite konversasjon med franskmenn, skjønt - det kan bli det der også, etter noen glass vin. Med tyskkunnskapene jeg hadde, kunne jeg snakke med alle eldre bak Jernteppet, så lenge jeg sa at jeg ikke var tysk selv.

- Hvor mange land har du vært i?

- Jeg teller ikke land, men reiser til politisk viktige områder. Store deler av verden faller utenfor min horisont, fordi de ikke er viktige. Men hvis du regner med Tibet og Kurdistan og lignende, har jeg vært i 2-300 land.

- De tre viktigste stedene å reise til i dag?

- Kina, Kina og Kina. Eventuelt kan du skrive Kina, India og Midtøsten.

- Er det ikke problematisk å oppfordre folk til å reise så mye?

- Folk i den rike delen av verden kan ikke få reist nok - til politisk viktige områder. Hvis du leter med lys og lykte vil du selvsagt finne problematiske sider med reising, men de er så små at de betyr ingenting i den store sammenheng.

- Hva med flyreisene og CO2-utslipp?

- Jo, men reisene er så viktige for innsikt. Skal du fikse miljøet skikkelig, må du bygge atomkraftverk, det er oneline-svaret på det. Undertrykte folk trenger kontakt, solidaritet, og å bli husket på.

- Har du selv blitt et bedre menneske av å reise?

- Ærru gæern, selvfølgelig. På det rent personlige plan har jeg forbedret noen av mine svakeste sider, som utålmodighet. Reiser du i India og ikke greier å tøyle utålmodigheten, går det galt. Lange reiser kan gjøre at du mister muligheten til lange forhold i det hjemlige, men til gjengjeld får intense forhold med folk fra ulike kulturer. Du kan være veldig klok på mennesker uten å reise så mye, se på Tarjei Vesaas. Men hvis du skal bli klok på verden uten å bevege deg utenfor bygda, må verden komme til bygda, og det er vanskeligere å få til.