FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er stjernekokkenes restaurant-tips

Av Hege Lyngved Odinsen06.04.11 09:59 | Oppdatert: 10.06.11 15:41

Del saken på:

(VG Nett) Et hav av deilig mat venter på deg ute i den store verden. Vi ba sjefskokkene på de norske Michelin-restaurantene komme med sine beste restauranttips for deg som er ute på reise.

Vi ba kokkene om tips i fire forskjellige kategorier - og her er hva de svarte:

Bent Stiansen - Statholdergaarden:

*Best mat for en billig penge: - Restaurant Papaya på Phi Phi Island i Thailand. Restauranten er et hull i veggen og ligger midt i det verste barområdet på Phi Phi. Støyende etter klokken 21.00, men billig thaimat som smaker himmelsk og meget store porsjoner. De har en huskatt som søker tilflukt i ølkjøleskapet hver kveld. Ingen mail, telefon eller booking. Still deg opp i kø.

*Den mest spesielle matopplevelsen: - På restaurant Geranium i København jobber Rasmus Kofoed som nettopp vant gull i kokkenes verdensmesterskap Bocuse d'Or. Han er Nordens mest spennende kokk, og en stor stjerne blant kokker. Verdt en reise! Dette må være en av verdens ti beste restauranter for tiden. Det ble servert 23 små eventyrlige retter, elegante og lette, de var en fryd for øyet og gane. Det er bare å ta av seg hatten. Og jeg må bare spørre: Hvorfor stå i kø for bord på Noma (for tiden kåret til verdens beste restaurant og ligger i København, red.anm.), når du kan få bord her?

*Den aller beste restauranten: - Restaurant Regis et Jacques Marcon. Tre stjerner i Guide Michelin og
holder til i St. Bonnet le Froid, 2 timer vest for Lyon i Frankrike. Her får du noe av det ypperste innenfor fransk matlaging, maten er ærlig, naturlig og smaker kjempegodt. Sjefkokkens styrke er sopp, og vi snakker om en familiebedrift som gir deg en opplevelse for livet!

*Mest romantiske restaurant: - Ristoro di Lamole er Fillippos deilige restaurant på toppen av Toscana i den lille byen La Mole, en times kjøring sør for Firenze. Praktfull utsikt over hele Toscana fra terrassen. Utsøkt toskansk mat laget med kjærlighet og de har meget stor kunnskap om toskanske viner. Blir du ikke forelsket her, er løpet kjørt. OBS! Ikke dyrt. Ingen stjernerestaurant, bare veldig godt.

LES OGSÅ: Her spiser du best i europeiske storbyer

Lars Erik Underthun - Feinschmecker:

*Best mat for en billig penge: - Le Boeuf sur le Toit, Paris. Alltid mye folk, god stemning og meget bra mat til fornuftige priser. Flott fransk brasseristil!

*Den mest spesielle matopplevelsen:
- Jean Georges, New York. Klassisk, vellaget og godt, men samtidig nyskapende og spennende smakskombinasjoner. Gode porsjoner, masse gjester, super stemning.

*Den aller beste restauranten:
- Den beste og mest komplette restaurantopplevelsen får du på The Fat Duck. Et besøk her er verdt en reise i seg selv: Vakre omgivelser, god service og fantastisk mat i verdensklassen.

*Mest romantiske restaurant:
- Alt ligger til rette for romantikk på slottet Le Chateau de la Chevre d'or i Eze på den franske rivieraen. Fantastisk mat og eventyrlig plassering på toppen av en klippe. Fra terrassen skuer du utover Middelhavet og du kan også overnatte her.

LES OGSÅ: 10 tips for storby-påske

Bjørn Svensson - Oscarsgate
*Best mat for en billig penge:
- Oro Bar og Grill i Oslo - ikke noe fiksfakseri, bare enkel, ærlig og vellaget mat. Solide porsjoner og god grillmat.

*Den mest spesielle matopplevelsen:
- På Fat Duck i England (Bray i Berkshire utenfor London), får du servert eksperimentell mat på en veldig gjennomført måte. Her snakker vi om såkalt molekylær gastronomi, dvs. kjemi og mat i skjønn forening, noe som gjør matopplevelsen helt unik. For eksempel kan de kjøre «nitrogenshow», hvor de lager isen ved bordet i en nitrogentank, eller de kan finne på å servere sjømat med en iPod ved siden av; så tar du på deg høretelefoner og hører bølgeskvulp mens du spiser.

*Den aller beste restauranten:
- På El Bulli, utenfor Barcelona i Spania, serveres du himmelsk mat: Råvarer i verdensklasse, bearbeidet av lidenskapelige kokker, og servert som symfonier av fantastiske smaker.

Siden Ferran Adrià har bestemt seg for å stenge det som etter sigende er verdens beste restaurant nå i juli, er det ekstremt mange som vil innom på tampen. Du må derfor påregne ventetid - om du i det hele tatt får bestilt bord.

*Mest romantiske restaurant:
- Stekhuset Hörnan i Sundsvall i Sverige. Hvite duker, stearinlys og klassisk god mat gir en god romantisk ramme, men det aller viktigste er jo hvem man tar med seg ...

LES OGSÅ: Her er Oslos beste puber, barer og nattklubber

Jonathan Howell - Le Canard

*Best mat for en billig penge: - På restaurant Arbutus i Soho i London, får du Michelinstjerne-mat for superpris: Lunsj- eller middagsmeny for under 200 kroner. Enkel, moderne og overraskende mat! Her tør de å bruke råvarer som ikke alle andre bruker og det er kjempegodt, f.eks grisehoder. Dette er også et yndet sted for kokker som vil ha inspirasjon.

*Den mest spesielle matopplevelsen: - Ta en tur ned Brick Lane i London, og prøv en av karri-restaurantene. Her er det masse å velge i, noe er virkelig HOT! En av stedene jeg kan anbefale er Bengal Village.

*Den aller beste restauranten:
- Marcus Wareing på Berkeley hotell i London. Tostjerners restaurant med en strålende god kjøkkensjef og fantastisk god sørvis - og fremfor alt en hinsides god middagsopplevelse. Maten er innovativ og moderne basert på sesongens råvarer. Her har jeg spist mange ganger og aldri blitt skuffet.

*Mest romantiske restaurant:
- Min kone mener at Alain Ducasse i New York er svært romantisk, jeg husker stedet mer på grunn av maten. Anbefales for både god mat og romantikk, med andre ord.

Saken fortsetter under bildet

Terje Ness - Haga
(Har nettopp gitt sin Michelin-stjerne tilbake)

*Best mat for en billig penge: - Le Sommelier i København. God, ærlig fransk mat, med et fantastisk vinkart til en billig penge.

*Den mest spesielle matopplevelsen:
- No delicious - no pay i Ho Chi Minh i Vietnam. Da jeg kom til denne restauranten for første gang sto en gammel dame på 90 år på fortauet og laget nudelsuppe med sprell ferske reker og grønnsaker. Maten var nydelig, jeg spiste der fem dager på rad.

*Den aller beste restauranten:
Per Se i New York har jeg hatt mitt beste måltid. Der spiste jeg 18 retter sammen med min kone, og ikke en eneste rett var lik, alt var totalt forskjellig. Alle smaker matchet, settingen var veldig bra, og ingen masete servitører. Retten jeg husker best var piggvar med kaviar, men hovedgrunnen til at dette var en fantastisk matopplevelse, var totaliteten og menysammensetningen.

*Mest romantiske restaurant:
- På Jaan i Singapore i 71. etasje på Swiss hotell kan du sitte og se utover hele byen. Ikke noe stress eller mas, og du får ha full fokus på den du spesielle du spiser sammen med. Maten er innovativ og kreativ, fransk mat med asiatisk touch.


Saken fortsetter under bildet

Hva og hvor er din favoritt-restaurant? Del dine tips med andre VG Nett-lesere nederst i saken!