FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Møt Jesus i alle farger og fasonger

24.11.12 12:55

  Del saken på:

  NAPOLI (VG) I julekrybbegaten Via San Gregorio Armano varer julen mye lenger enn til påske.

  Her lages tusenvis av julekrybber

  Av Gjermund Glesnes (tekst og foto)

  Hun arbeider som en maskin, Anna de Forza. Med venstre hånd griper hun en tre centimeter høy Jomfru Maria-figur fra haugen på bordet, holder den mellom tommelen og pekefinger og langfinger, mens høyrehånden stryker en malerpensel to ganger over hodet.

  Nok en jomfru har fått skaut og blir satt pent ned på geledd sammen med de andre. Venstrehånden plukker umiddelbart opp en ny terrakottafigur og penselen gjentar prosessen.

  Rundt 70 madonnaer står allerede oppstilt. Men dyngene til høyre og venstre er større.

  - Jeg skal male 500, sier Anna de Forza, som arbeider i verkstedet sammen med sin far, Giuseppe Vecchione.

  Tradisjon

  Han har 40 års fartstid som julekrybbemaker i Via San Gregorio Armano, en trang gate midt i Napolis sentrum som er så å si fullstendig tilegnet julens dukkehus.

  Her ligger verksteder og rene utsalg vegg i vegg. Overalt står hyrder, jesusbarn, tre konger, mariaer, josefer samt grotter, staller og hus.

  Italia har en lang tradisjon for julekrybber - presepi - men ingen steder er så forbundet med dem som Napoli og de to hundre meterne mellom Via Tribunali og hovedgaten som på folkemunne kalles Spaccanapoli («deler Napoli»).


  Butikkene her selger alt fra én euros minifigurer til prydgjenstander til 400 euro.

  Til den prisen får du dukker med klær av tøy eller ekte skinn, og der redskaper som ser ut som at de er laget av tre eller jern, er laget av det.

  - De store figurene krever mye arbeid. De tar to-tre dager å lage, sier Michele Buonincontro og viser frem en høvelbenk med sagflis pålimt.

  På museum

  Italienernes historie med julekrybber går i hvert fall tilbake til Frans av Assisi lagde en levende betlehemscene i en grotte i 1223.

  På 1700-tallet utviklet napolitanerne det til en kunstform, som er representert på museum både i Napoli og Roma.

  I Via San Gregorio Armano tilbyr krybbemakerne også ikke-religiøse figurer: politikere, musikere, filmstjerner og sportsidoler...

  Her kan du - muligens ikke helt respektfullt overfor religionen - la Italias statsminister Mario Monti, eller fotballklubben Napolis midtbanespiller Gökhan Ýnler, som én av de tre vise menn.

  - Det er tradisjon her i byen å presentere også den typen personer. Men det er separert fra julekrybbene, understreker Michele Buonincontro.