FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Røyk i cockpit tvang Dreamliner til å nødlande

Av Fredrik Svendsen16.01.13 03:19 | Oppdatert: 24.01.13 15:57

Del saken på:

(VG Nett) En Boeing Dreamliner 787 ble tvunget til å nødlande i Japan etter røyk i cockpiten. Norwegian sier de ikke vil endre sin storbestilling av flytypen tross flere lignende hendelser.

Syv hendelser på halvannen uke

Norwegian har bestilt åtte slike fly

Japanske selskap setter flyet på bakken

Nok en gang kommer det meldinger om problemer med et Boeing 787 Dreamliner-fly. Denne gangen er det et japansk passasjerfly som ble tvunget til nødlanding etter at det oppsto røyk i cockpiten.

VGTV: Her evakueres passasjerene

Flyet var på vei til Tokyo da det måtte nødlande på Takamatsu-flyplassen vest i landet. Samtlige 129 passasjerer og åtte besetningsmedlemmer ble evakuert. Røykutviklingen skal skyldes problemer med et batteri, skriver NTB.

- Det er riktig at denne flytypen i det siste har opplevd en rekke problemer. Vi kan ikke si noe om denne hendelsen har noen forbindelse med tidligere problemer, sier en talsmann for flyselskapet All Nippon Airways (ANA), som eier flyet som onsdag måtte nødlande.

Norwegian: Ingen endring

Dette er bare den siste i en rekke av uheldige hendelser med det nye prestisjeflyet til Boeing. Det norske flyselskapet Norwegian har bestilte åtte Dreamliner-fly som skal leveres i april. Selskapet sier hendelsene den siste tiden ikke vil få følger for bestillingen.

- For oss er det «business as usual». Vi følger situasjonen, men har full tiltro til at utfordringene blir tatt tak i. De siste hendelsene undersøkes både av Boeing og av amerikanske luftfartsmyndigheter, så vi får avvente konklusjonene derfra, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til VG Nett.

Dreamliner er Boeings nye prestisjefly og har blitt kalt et drømmefly. Norwegian venter sitt første fly i april.

- Det er ingen grunn til ikke å betegne det som drømmeflyet. Alle Boeings egne undersøkelser viser at dette flyet er mer driftsikkert enn alle andre nye flytyper selskapet har satt i trafikk. Tilbakemeldingene fra selskapene som har hatt flyet i drift i et år er gode, sier Sandaker-Nielsen.

Etter sju lignende hendelser har både Japan Airlines og All Nippon Airways valgt å sette alle sine Dreamliner-fly på bakken inntil videre.

Sju hendelser

I forrige uke gikk de amerikanske luftfartsmyndighetene, Federal Aviation Administration, ut og ba Boeing gå detaljert gjennom «drømmeflyet» for å finne årsaken til feilene den siste tiden. I forrige uke ble det meldt om seks ulike hendelser med det nye flyet:

* Søndag lakk det 100 liter drivstoff fra et Dreamliner-fly under en test på Narita-flyplassen utenfor Tokyo.

* Et japansk fly fra All Nippon Airways (ANA) lakk olje fra motoren fredag i forrige uke.

* Samme dag fikk et annet Dreamliner-fly fra samme selskap en sprekk i frontruten.

* Onsdag i forrige uke måtte en flyvning kanselleres på grunn av bremseproblemer, også det fra ANA.

* Tirsdag lakk det drivstoff fra en Dreamliner fra Japan Airlines på Boston Logan-flyplassen.

* Mandag oppsto det brann i det elektriske anlegget i et fly fra samme selskap

Dreamliner er det første flyet bygget i karbon. Det gjør at flyet skal bruke langt mindre drivstoff enn andre lignende fly. Flyet styres også i større grad av elektroniske systemer.

Japan er så langt det landet som har mottatt flest Dreamliner-fly. De to selskapene Japan Airlines og All Nippon Airways flyr 24 av i alt 50 leverte fly, skriver Sky News. Norwegian er et av flere selskap som venter leveranse av det nye flyet. Norwegian vil blant annet fly passasjerer til Bangkok og New York med Dreamliner.