FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Mucho macho i Acapulco

Av Gjermund Glesnes26.09.11 09:39

Del saken på:

ACAPULCO (VG) - Om jeg stuper om ti år? Det er umulig å si. Jeg vet ikke om jeg dør om to sekunder.

Opplev klippestuperne, strendene og det gamle hotellet til John Wayne

Ricardo Balboa (46) står helt ute på kanten. 35 meter nedenfor ham koster lange bølger inn fra Stillehavet. De bruser gjennom en trang kile i klippen, før de ender i fjellveggen med tunge drønn.

Du må nesten sette tåballene utfor for å se brenningene, så bratt og smal er slukten.

Ricardo står langt nok ute til å se. Men han har øynene lukket og brystkassen fylt av luft.

Trolig er det et perfekt stup som spiller i hodet hans, stupet han snart skal utføre.

Acapulcos klippestupere - clavadistas - har lamslått publikum med sine svalestup i La Quebrada siden 1934.

Andre steder lander klippestuperne med føttene først. På La Quebrada har de hodet nederst.

Ricardo har kastet seg utfor toppen siden han var 17. Da hadde han forberedt seg i tre år. Han hadde klatret opp, sett ned og trukket seg hver gang han skulle stupe. Det var for høyt. Hjertet hans skalv.

BILDESPESIAL: Se flere bilder fra Acapulco

Kan brekke armen

Høyt er det fortsatt. Ingen clavadistas har ennå blitt drept i La Quebrada, men dumdristige turister har mistet livet.

Skader skjer derimot også blant proffene. Vannet er så grunt at de må treffe en bølgetopp og slå salto umiddelbart etterpå for å ikke gå i bunn.

Og vannflaten er like farlig som bunnen; stuperne har nesten 100 km/t når de treffer vannet. Det er nok til å brekke armen, slå skulderen ut av ledd eller ødelegge trommehinnen.

Ricardo Balboa har brukket armen fire ganger. Og én gang holdt det på å gå skikkelig galt: Det regnet og han skled på det glatte fjellet; i siste sekund klarte han å ta sats og gjennomføre stupet.

Nitide forberedelser

- Kylling? erter den 46 år gamle tobarnsfaren og flakser med bøyde armer, han synes VG Fredags journalist står altfor langt inne på trygg grunn.

Deretter begynner han forberedelsene. De minner svært lite om spøk og svært mye om alvor.

Han vender seg mot havet og tar et «tørrstup», så et til og enda et.

Deretter går han ut på pynten og ser sistemann av kollegene stupe og dukke helskinnet opp igjen.

Ricardo kneler foran et av de to altrene på toppen, kysser hånden sin og berører skulpturen av Virgen de Guadalupe - den mørke jomfru Maria som er Mexicos viktigste symbol.

Ricardo går igjen helt ut på kanten. Han vinker til publikum før han lukker seg. Han ser så konsentrert ut at vi nesten ikke tør puste. Han tar seg til tærne, strammer badebuksa, tørker svette av fotbladene og fyller lungene mens han flekser muskler.

Så er han klar. Han korser seg og kysser munnen, venter på riktig bølge, og kaster seg ut.

Ikke for rikfolk

Etter forestillingen står stuperne på rekke og tar imot tips. Inngangsbilletten koster 35 pesos (17 kroner). Da vi møter dem etterpå, har de spedd på fastlønnen med en 50-pesosseddel hver.

Ungdommer fra rike familier blir ikke clavadistas. De trenger ikke risikere livet for et levebrød.

Selv i fattige hjem er det lite populært.

- Jeg begynte å stupe da jeg var 14. Moren min visste ingenting før jeg var 26. Først da fortalte jeg det til henne, sier sjefen i Clavadistas Profesionales de la Quebrada, Ismael Basques (60).

Mer enn 40 år etter debuten er han fortsatt like redd, hver eneste gang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ricardo Balboa vet ikke hvor lenge han vil fortsette - men hevder han i motsetning til Basques ikke er redd.

- Kun hvis jeg ser en vakker kvinne nede blant publikum, sier han.

LES OGSÅ: Her er verdens 25 mest sexy strender

Kjendisenes Acapulco

Vakre kvinner har Adolfo Santiago (77) sett mange av. Han ble headhuntet av John Wayne den gang menn var menn og hete var hete. Frank Sinatra var her. Marilyn Monroe var her. Elizabeth Taylor, John F. Kennedy, Judy Garland, Errol Flynn, Cary Grant, Rita Hayworth og Gregory Peck var her.

John Wayne og Johnny «Tarzan» Weissmüller kjøpte til og med hotell i Acapulco, Hotel Los Flamingos på byens høyeste klippe.

På Caleta-stranden solgte Adolfo Santiago drinker da han ble kjent med Wayne og Weissmüller. De rekrutterte ham til hotellet, der de huserte i sin egen bungalow og John Wayne kunne tilbringe kvelden med å shotte tequila og kaste tomgodset ut klippene.

- De var veldig bra folk, sier 77-åringen.

Falmet storhet


I dag er han hotellsjef.

Men hotellet har fått både rust i gelenderet, sigaretthull i duken og riper i akvariet siden filmheltene signerte plakatene som henger utenfor resepsjonen.

Nå krever rikfolk aircondition når kvikksølvet passerer 30. Og taxisjåføren vet ikke engang hvor Los Flamingos er. Han nøler rundt hver sving, og har rullet ned ruta for å spørre om veien da han får øye på innkjørselen.

- Jeg skulle gjerne ha gjort det til byens beste hotell igjen. Men det koster penger, mye penger. Kjenner du noen som har det? spør Adolfo.

Da Acapulco var det heteste feriestedet på jord, var byen bare en samling lave hus i enden av bukta. Nå tegner høyhusene et hvitt belte så langt du kan se.

Likevel klarer ikke byen å hamle opp med Cancún og Playa del Carmen ved Det karibiske hav, dit de norske charterselskapene meldte om fulle fly i vinter.

- Da regjeringen bygde Cancún på 1970-tallet, forsvant plutselig nesten alle direkterutene hit, sier Saul Martinez (55), assisterende hotellsjef på Los Flamingos.

FLERE REISEREPORTASJER FRA MEXICO:
Vill vest på en av verdens heftigste togturer || På loffen i Maya-riket

Fra Marilyn til folket

Sentrum har også flyttet seg. I dag ligger ikke de flotteste turisthotellene i bukta i det hele tatt, men ubeskyttet mot Stillehavet lenger sør.

Dermed er stjernenes gamle steder igjen meksikanernes lekegrind. Ingen Marilyn Monroe soler seg blant småbarnsmødrene og fiskerne på sandstranden Caleta. Og ingen John Wayne sitter med en marguerita på plassen Zócalo.

Der regjerer i stedet danselæreren Manuel Arriaga med høye brøl.

- Uno, dos, tres, quatro, kommanderer han så det gjaller tvers over bukta, og fem eldre par begynner å trinne rundt plassen i dancon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Han er streng. Men dyktig. Og det trengs. Vi skal danse oppvisning om en måned, forteller Reyna Huante før Arriaga igjen roper «quatro» og dansen må starte.

PASS PÅ LOMMEBOKA: Rundstjålet i Acapulco

Vakre Acapulco

Richard Toben fra Boston har merket Acapulcos stagnasjon på kontoen. For tre år siden solgte han huset sitt i høydene ved Los Flamingos. I løpet av 25 år hadde ikke verdien steget en peso.

Likevel er den amerikanske pensjonisten glad, der han sitter med gulrotfarget parykk og siler suppe mellom overgommen og tennene i underkjeven på en kafeteria nær Zócalo.

- Det jeg liker med Acapulco, er at det er gammelt. Det er ikke et in-sted. Det er på mange måter passé. Men se ut i bukta. Har du noensinne sett noe vakrere?