FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik tar du perfekte bilder av nordlys

Av Erik Valebrokk12.01.18 15:47 | Oppdatert: 10.08.18 09:16

Del saken på:

Fotograf Hallvard Kolltveit er bosatt i Lofoten, et av de beste stedene i Norge for å fange nordlyset på bilde. Her viser han deg hvordan.

VG reise samler tipsene fra de fremste i bransjen. Vi har tatt en prat med fotograf Hallvard Kolltveit om hvordan du kan ta de beste nordlysbildene.

– Jeg er fra Oslo-området så du kan trygt si det er litt bedre forhold her enn jeg er vant til, ler Hallvard Kolltveit (27).

Kolltveit, som jobber som fotograf, har familie i Bodø. Han hadde ikke sett ordentlig nordlys før han besøkte Island for tre år siden.

– Jeg flyttet til Lofoten i fjor, og der er det nordlys så og si hele tiden. Du opplever bisarre øyeblikk, som når du går på butikken eller fyller bensin og du gløtter opp og ser en mange kilometer lang kolonne med grønt, rosa og lilla lys. Nordlendingene er mer vant til det enn oss «søringer», men for meg er det en helt surrealistisk greie. Jeg tror aldri jeg blir lei av å se nordlys, sier Kolltveit.

Som fotograf oppstår imidlertid ett og annet frustrasjonsmoment.

– Du kan trygt si at døgnrytmen blir litt variabel. Særlig om høsten og våren er det masse aktivitet om natten. Du kan rette kameraet hvor du vil og få et utrolig bilde, sier fotografen.

Fra Hawaii til Lofoten

Egentlig var det surfing som trakk Hallvard Kolltveit til Lofoten.

Da han for noen år siden dro til Hawaii for å ta en bachelor i kommunikasjon, kjøpte han sitt første brukte og slitte surfebrett - og sitt første kamera. Kombinasjonen ble nøkkelen til yrkeslivet.

I Lofoten er det en økende interesse for surfing, ifølge fotografen. Det kommer tilreisende fra nær og fjern for å teste bølger, som ifølge Kolltveit nesten kan måle seg med de du finner på Hawaii. Selv har han sluttet å surfe, men han har investert i våtdrakt og svømmeføtter, og har spesialisert seg på å fotografere surfere i aksjon.

– Jeg ligger bokstavelig talt centimeter unna dem og fotograferer. Det er et utrolig adrenalinkick, forteller Kolltveit som kan telle Visit Norway, Redbull og verdens største surfemagasin, Surfer Magazine, blant sine oppdragsgivere.

Det er lett å ta bilder av nordlys

Selv om surfingen fyller dagene hans, er det altså nordlyset som får han til å dra fram kameraet om kvelden. Han mener det er lett å ta bilder av nordlys, så lenge du vet hva du skal gjøre rent teknisk.

– Det er omtrent som å ta bilde av en sky, sier fotografen.

Han fortsetter:

– Det jeg synes er interessant er derimot å ta et godt bilde og bruke nordlyset som et ekstra element. Med det mener jeg et bilde som står godt alene, men med som med nordlyset får den ekstra lille touchen som du også får med en regnbue eller et fint solnedgangslys, sier Kolltveit.

Her ser du tre bilder Hallvard Kolltveit har tatt av nordlyset, med forklarende tekster til hvordan han har tenkt og hvilke innstillinger han har benyttet på kameraet:

Slik gjør du det

Bilde 1 (over): – Sett bort fra selve kameraet, er fotostativet det viktigste hjelpemiddelet for å ta gode og skarpe nordlysbilder. Lite lys gjør at du må «åpne lukkeren» og gjerne la kameraet ta bildet over flere sekunder. Håndholdte bilder blir fort uskarpe, og selv det billigste stativet kan gjøre jobben med å stabilisere kameraet.

Kamerainnstillinger: 16 mm, F/4.5, 1,6 sekunder, ISO 6400

Bilde 2: – Lofoten tilbyr ikke bare enormt gode nordlysforhold, men også rå plasser å nyte naturfenomenet på. Man vil gjerne vekk fra byer, tettsteder og gatelys, og da er en øde strand eller en fjelltopp helt perfekt. Dette gjør at man får separert nordlyset fra annet lys og dermed får klarere og sterkere farger i nordlysbildet.

Kamerainnstillinger: 16 mm, F/4.0, 4 sekunder, ISO 2500

Bilde 3: – De fleste av oss har sett utallige flotte nordlysbilder de siste årene, så for å ta bilder som virkelig skiller seg ut kan det være lurt å ha et par andre elementer i bildet: Telt, mennesker, bygninger og rette veistrekninger kan være flotte for å skape dybde, og en ekstern lyskilde som en hodelykt eller en mobiltelefon kan ta bildet til neste nivå.

Kamerainnstillinger: 20 mm, F/1.4, 2,5 sekunder, ISO 4000

Andre fotografer som har utmerket seg innen nordlysfotografering:

Natur og filmfotograf Ole Christian Salomonsen

Nordlys- og naturfotograf Arild Heitmann

Fotograf Anders Hanssen