DROPP DETTE: – Dyr skal være fri, sier Vibeke Montero. Foto: Vibeke Montero

Er du glad i dyr? Dropp dyreopplevelsene på reise

Jovisst er den søt, delfinen som kysser deg på nesa, løveungen som ruller rundt i gresset og elefanten som frakter deg gjennom Thailands jungel. Men kan vi ikke bli enige om å la 2018 være året der vi slutter å la dyr være en del av reiseopplevelsen?

Vibeke Montero er reisejournalist og grunnlegger av reisebloggen Bortebest

Hvorfor skal dyr lide som en konsekvens av turistnæringen?

Bloggeren Andrea Badendyck ble nylig sjokkert over forholdene i kamelparken hun besøkte på Gran Canaria, og skrev et følelsesladet innlegg om dette på bloggen sin.

les også

Blogger raser mot kamelridning

DYREVENN: Denne valpen på Sri Lanka ble nesten med hjem til Spania. Foto: Spencer Montero

Vårrullene i halsen

Dessverre er ikke Badendyck den første som opplever overtramp mot dyr på typiske turistdestinasjoner. Det skjer hver dag, over hele verden. Jeg har selv satt vårrullene i halsen da jeg forsto hvilket mareritt elefanten jeg red på i Thailand hadde gjennomgått før den ble tilstrekkelig kuet til å tillate turister på ryggen. Prosessen kalles «phajaan» på thai, og består i å bryte ned elefantens sjel ved å isolere, sulte og pine elefantungene. Jeg har opplevd hvordan løvene bedøves på Mauritius for å kunne delta på «løvevandring» med turister. Jeg har takket nei til delfinsvømming i Miami, og jeg krymper som menneske hver gang jeg tilbys å ta en selfie med et neddopet dyr. Dette er ikke reiseopplevelser basert på dyrenes premisser, men en måte å generere inntekt til mennesker som spytter på dyrenes integritet. Ville dyr hører hjemme i naturen. Ferdig snakka.

Gode råd

Når skal dette stoppe? Dyrevernorganisasjonene er på banen for lengst. NOAH har lagt ut retningslinjer for turister som er usikre på hva som er greit og ugreit. De ber turister stille seg selv følgende spørsmål: Synes du det er ok at et dyr fratas alle muligheter for å utøve sin naturlige adferd, og ofte lever under svært dårlige forhold, for at du skal underholdes i noen minutter?

NATURLIG: Vil du oppleve de asiatiske elefantene, bør du unngå å ri på dem. Se dem heller i sitt naturlige habitat, som her i Udawalawe National Park. Foto: Vibeke Montero

Parallelt univers

De fleste av oss vil svare nei på dette spørsmålet. Måneden etter derimot, når man ferierer på den andre siden av kloden, er det fort gjort å glemme dyrenes ve og vel. I det parallelle universet som reisen er, forføres vi av den sminkede elefanten som paraderer på fortauet i India, den nydelige delfinen som søker kontakt i bassenget i Mexico, de imponerende spekkhuggerne som shower på Tenerife og den skjønne apen som rapper sjokoladen din på Bali. Plutselig fremstår dyrene som en del av opplevelsen, og før du vet ordet av det har du mobilen full av bilder av dyr som slett ikke har valgt å leve i en innhegning, et basseng eller i en storby. Jeg har selv gått i fellen, og det ironiske er at det er de av oss som er mest glad i dyr som volder dem størst skade.

les også

Drømmereisen: 7 fantastiske nasjonalparker

Vi står midt i et veiskille

Listen over dyrs uheldige rolle i turistnæringen er lang, men ting er i endring. 2017 utgjorde et veiskille da FN erklærte bærekraftig turisme som sin fanesak, med alt det innebærer av holdningsendringer i turistsektoren. I 2016 tok Tripadvisor et historisk standpunkt om å ikke selge billetter til attraksjoner som involverer dyr som trenes og oppbevares på uetisk vis. Den 4. desember i fjor innførte Instagram nye retningslinjer. Dersom du emnetagger bildet ditt #wildlifeselfie, #tigerselfie, #koalaselfie eller lignende, får du en advarsel om at det du er i ferd med å gjøre assosieres med skadelig behandling av dyr og miljø. Slik gjøres turistene – deg og meg, oppmerksomme på at det er uetisk å delta på typiske aktiviteter som elefantridning, delfinsvømming og tigerselfies. Norske turoperaturer har også fått en fornyet samvittighet på dyrenes vegne, og samarbeider i dag med store organisasjoner som WAP, World Animal Protection, og ABTA, reiselivets regulerende organ, for å unngå at overtramp skjer.

SØTE: Mange tar selfies med koalaer, men koalaen lider når den blir plukket ned fra treet for å posere. Instagram har nå aktivt ut mot bilder som er hashtagget #koalahug og #koalaselfie. Foto: Vibeke Montero

Hvor grundige er kontrollene?

Men så må man spørre seg selv – hvor grundige er kontrollene som foretas? Er de systematiske nok til at du som forbruker kan stole på at useriøse aktører lukes bort, eller bør du la magefølelsen få siste ord? Bloggeren Andrea Badendyck lot magefølelsen diktere innlegget sitt. Om kamelparken på Gran Canaria har begått overtramp eller ikke vil vise seg når Ving setter sitt internasjonale apparat på saken. Men én ting er sikkert – takket være Badendyck skjer denne kontrollen nå, og her har vi alle noe å lære: Ser du dyr som lider, så si ifra! Si at dette er noe du som turist ikke ønsker å bruke penger på. Det kan være hestekjerrene i Central Park, eslene på Santorini eller elefantene i Asia. De kan ikke snakke. Det kan du og jeg.

les også

Ansvarlig turisme: Slik kan du gjøre en forskjell

Valuta er makt

Og vi kan gjøre mer enn å tale dyrenes sak. Vi kan bruke reisevalutaen som maktmiddel. Stopper vi å betale for opplevelsene, vil tilbudet forsvinne over tid. Så enkelt er det. Marineparkene vil stenge når gjestene uteblir. Dovendyr vil ikke lenger stjeles fra sitt naturlige habitat dersom ingen vil ta selfier med dem lenger. Du trenger ikke gå i demonstrasjonstog, bli vegetarianer eller signere underskriftskampanjer – selv om du selvsagt kan gjøre det også, du trenger bare å aktivt unngå såkalte «eksotiske dyreopplevelser» på ferie. Papegøyer skal ikke sykle, elefanter skal ikke pines, tigere skal ikke posere, spekkhuggere skal ikke leve i et akvarium. I dagens internettsamfunn er det ingen unnskyldning for å la denne galskapen fortsette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder