FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Rekordfall i turismen til Spania

Av Mona Langset05.09.18 16:11 | Oppdatert: 12.11.18 13:33

Del saken på:

I juli opplevde Spania det største fallet i antall turister dette tiåret.

Fallet er størst på typiske sol-og-bad-destinasjoner. Samtidig øker turismen til Madrid.

Landets offisielle turist-statistikk som ble lagt frem mandag, viser totalt 4,9 prosent færre turister i juli 2018 enn i samme måned i fjor.

Spania er fremdeles et stort turistland. Rundt ti millioner utlendinger ferierte der i juli. Men det var et markant fall i besøk fra de store markedene i Storbritannia, Frankrike og Tyskland, skriver The Telegraph.

Færre norske sommerturister

For nordmenn er Spania fremdeles det mest populære Syden-ferielandet, selv om også vi reiste mindre dit i år enn i fjor sommer.

– Ingen land er i nærheten av Spania når det gjelder bestilte flybilletter. Mange nordmenn kjøper flybillett og pakker reisen til Spania selv. Mange har også eget feriehus der eller leier, sier direktør Terje Berge i Finn Reise.

Men når det gjelder pakkereiser til Syden er ikke Spania alene på topp lenger.

I sommer har nordmenn bestilt like mange pakkereiser til Hellas som til Spania på Finn Reise.

10 prosent tilbakegang

Ifølge Spanias turistkontor i Norge gikk antall norske turister i landet ned med 10 prosent i juli i år sammenlignet med juli i fjor.

Men Karin Astrid Sand fra turistkontoret påpeker at 2017 var et eksepsjonelt godt turistår. Da økte antallet norske turister i juli med 30 prosent sammenlignet med året før.

– Nedgangen i 2018 må sees i lys av dette. Nedgangen kan også ha blitt påvirket av det fantastiske klimaet i Norge i juli i år. Vi blir nødt til å vente på tallene for august måned før vi kan trekke en konklusjon, sier hun.

Ser vi hele første halvår under ett, har det vært en økning i spaniaturismen fra Norge.

– I perioden fra januar til juli var det seks prosent flere turister i år enn i fjor. Og gjennomsnittsforbruket til norske turister som reiser til Spania øker, påpeker Karin Astrid Sand.

Kvalitetsturisme

På en pressekonferanse mandag forklarte Spanias turistminister Reyes Maroto nedgangen i turismen med at landet nå vil satse på kvalitet fremfor kvantitet.

Spanske myndigheter ønsker å flytte fokuset i reiselivsnæringen bort fra «sol og bad» over til kultur og by.

Mer penger per turist

De samlede inntekten fra turistindustrien har ikke sunket like mye som antallet turister, viser en annen undersøkelse som ble offentliggjort mandag. Dermed har hver turist i gjennomsnitt lagt igjen mer penger enn i fjor. Det er denne utviklingen spanske myndigheter ønsker.

I det statlige turistbyrået TurEspañas markedsføringsstrategi for 2018-2020, fokuseres det på «Internasjonal kvalitetsturisme.» Landet ønsker seg flere «kosmopolitiske turister» som reiser oftere på kortere opphold og benytter seg av tilbud som konserter, kulturarrangementer, matopplevelser og språkopplæring. Disse turistene er ifølge byrået miljøbevisste, bruker fortrinnsvis lokale produkter, og har respekt for lokalmiljøet.

Markedsføringsstrategien ønsker at oppfatningen av «merkevaren Spania» skal heves til et høyere sosioøkonomisk nivå.

Det har vært et økende press i Spania på å komme vekk fra den billige pakketurismen som ofte assosieres med overstadig berusede nattklubbgjester på steder som Magaluf.

Lokalbefolkning mot overturisme

De siste to årene har et stadig økende hat mot overturisme ført til demonstrasjoner flere steder i landet, blant annet i Barcelona, Valencia og Palma.

Turistminister Maroto vedgikk på pressekonferansen at enkelte spanske destinasjoner hadde fått nok av turister som genererer sameksistens-problemer med lokalbefolkningen.

– Men de siste tallene viser at arbeidet for mer kvalitetsturisme virker, sa hun.

Ifølge den offisielle turiststatistikken hadde Madrid en økning i antall turister på 6,7 prosent fra juli i fjor til juli i år, mens sol-og-sjø-destinasjoner som Balearene (Mallorca), Catalonia og Andalucia sank.

Naturlig justering

Selv om endringene i turismen kan ha ført til noe av nedgangen, er dette likevel ikke hele forklaringen, mener Juan Molas, president for det spanske forbundet for hoteller og turistattraksjoner (CEHAT).

– Juli-fallet var en forventet justering etter år hvor Spania har hatt nytte av «lånt turisme» fra land som Tyrkia, Tunisia og Egypt. Nå begynner turistene å vende tilbake til landene som har vært rammet av politisk ustabilitet og sikkerhetsproblemer de siste årene, sier han til avisen La Razon.

Finn Reise eies av Schibsted.