FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Påskeferie i Spania – ski og strand på samme dag

Av Vibeke Montero (tekst og foto)19.03.18 13:25 | Oppdatert: 23.04.18 12:48

Del saken på:

Europas sørligste alpinanlegg ligger i Sierra Nevada. Her er det påskevær og gnistrende skiforhold hele vinteren – og kort vei til stranden dersom du vil ta en dukkert i Middelhavet.

SIERRA NEVADA (VG reise) Husker du hvordan du tegnet snødekte fjell som liten, med skarpe tinder toppet av en kritthvit snøkrone? Sånn er det i Sierra Nevada, der tretusenmeters-toppene byr på sol og snø. Det er som om Kong Vinter har smurt et tykt lag med snøglasur på toppen av fjellet som heter La Veleta, og latt resten av landskapet være frodig grobunn for krokuser, valmuer og viltvoksende hagenellik. Men tro ikke at skiforholdene er ustabile av den grunn.

Her er det sesong fra slutten av november til slutten av april, og på klare dager kan du se helt til Afrika mens du utforsker de over hundre kilometerne med løyper for både nybegynnere og erfarne alpinister.

Norsk skiskole

En som ikke går glipp av en eneste dag i Sierra Nevadas velpreppede bakker er den norske skiinstruktøren Kjetil Sæve (49).

– Jeg elsker å stå på ski, men misliker vinteren sterkt, og derfor har jeg endt opp i dette skiparadiset med tapaskultur og spansk solskinn, sier Sæve som etablerte sin egen skiskole Troll Ski her i 2014.

– Navnet ga seg selv. Jeg ønsket et navn som gjorde at turister, uansett nasjonalitet, forsto at denne skiskolen hadde norske røtter. Og samtidig ville jeg hylle en helt fra mine hjemtrakter i Voss. Arne «Troll» Taraldsen var en motstandsmann som inspirerte meg i min barndom med sine fantastiske hurtigtegninger av troll, forteller Kjetil.

Før han startet for seg selv jobbet han elleve sesonger for spanske skiskoler, men vossingen har sansen for en mer dynamisk form for undervisning.

– Jeg tror mer på «learning by doing», fremfor å bruke en halv dag på teori, sier han.

I dag skal Kjetil, eller Xetil som han signerer med på spansk for at spanjolene skal få til den vriene kj-lyden, få bryne instruktørevnene sine på datteren min og meg. To amatører som så vidt klarer å ta på oss våre egne skistøvler.

Fra vår til vinter på fem minutter

Først er det skileie hos «José Luis Sáez», en familiebedrift som holder til et lite steinkast fra skiheisen. Clara har et rutinert øye og ser med én gang hva slags ski og staver vi trenger. Deretter bærer det opp i gondolheis fra landsbyen Pradollano – der det ikke er et snøfnugg på bakken, til Borreguiles' snødekte bakker. Det er som å fraktes fra vår til vinter på fem minutter.

Borreguiles er nybegynnernes lekegrind, med slake bakker og tilhørende «teppeheiser». Kjetil instruerer, og vi ploger med stavene i én hånd, gang på gang. Helt til vi klarer å bremse uten å deise i bakken. Deretter skal vi opp ett nivå og dingler med bena i stolheisen som er oppkalt etter den kjente, franske alpinisten «Émile Allais». Datteren min kjører først, mens Kjetil kjører baklengs foran henne og instruerer. Det går over all forventning og øynene hennes stråler av mestring. Så er det min tur.

Det blir en Charlie Chaplinsk oppvisning der jeg ender opp med å krasje med mitt eget barn. Plogen sitter definitivt ikke helt som den skal, men pytt pytt, vi er her for å lære. Og dessuten er ferdighetsnivået rundt meg så lavt at jeg slipper å føle meg som den eneste som ikke får det til. Faktisk er det langt flere skiløpere i nybegynnerløypene enn i de sju svarte og femti røde løypene som er forbeholdt de som vet hva de driver med.

– En fordel her i Sierra Nevada er at spanjoler flest ikke er så gode på ski, så de avanserte løypene er nesten tomme, selv i høysesongen, forteller Kjetil.

Spansk lunsj i bakken

Når klokken slår to skjer det noe i bakkene. Heiskøen fordufter, og vi ser flere med ski i hånda enn på bena. Det er lunsjtid, et måltid spanjolene holder hellig – også i skibakken. Kjetil, som har bodd seksten år i Spania har for lengst adoptert lokale matvaner.

– På «Alcazaba» spiser du god, spansk mat, og utsikten over fjellandskapet er den aller beste, tipser han etter endt skiopplæring.

Vi bestiller en himmelsk «pluma ibérico» og en fyldig gresskarsuppe, og selv om vi synes at spansk mat smaker bedre med flipflopper på føttene enn tunge skistøvler, så er dette et måltid som plasserer oss på det spanske gourmetkartet. Spanjolene tar ingen snarveier for å bli mette, og med fornyet energi tar vi fatt på bakkene igjen – denne gangen uten å krasje i hverandre.

Jackpot og verdensarv i Granada

Sierra Nevada ligger 40 kilometer fra verdensarvbyen Granada og de snødekte fjellene er en vakker kulisse for det mauriske palasset Alhambra. Festningskomplekset med den arkitektoniske juvelen «Løvepalasset» er på UNESCOS verdensarvliste og var maurernes siste bastion på Iberiahalvøya før de kristne tok over i 1492. I dag er Alhambra en av Spanias mest besøkte severdigheter.

Etter en solid dose kultur bør du unne deg en natt i Granada. Om ikke annet, så for å kjenne musklene smelte i byens arabiskinspirerte hammam «Al Andalus», og for å oppleve den unike tapaskulturen som Granada er viden kjent for. Hver gang du bestiller et glass får du en gratis tapa. Du kan ikke velge hva slags tapas du får – det er det kjøkkenet som råder over, men det er litt av spenningen. Kanskje får du en tallerken snegler i mandelsaus? Kanskje en håndfull ferske reker med alioli? Eller kanskje treffer du jackpot og lander et par strimler med ekte pata negra!

Ikke glem bikini og badeshorts

Kommer du til Granada og Sierra Nevada i slutten av skisesongen – altså i mars og april, kan du med fordel legge inn et par overnattinger ved kysten. Da er badesesongen i gang for turister som vil kjenne solen på kroppen. Den nærmeste stranden heter Salobreña, og ligger en time og tjue minutter fra Sierra Nevada hvis du kjører selv. Veiene er flotte, og Costa Tropical er en kyststrekning ikke alle har hørt om fra før. Det er forlengelsen av Costa del Sol mot øst, og strendene her er preget av grovkornet sand og spanske vibber.

Et annet alternativ er å tilbringe stranddagene i idylliske Nerja, en sjarmerende ferieby som ligger halvannen times kjøring fra skibakkene. I Nerja finner du små, trivelige bukter som Burriana, Calahonda, Carabeillo, Carabeo og Torrecilla, og byen har lenge vært en favoritt blant solhungrige briter og irer. Nerja er dessuten velsignet med sitt eget mikroklima, omkranset av fjellsystemet Almijara og Tejeda som skjermer mot kalde vinder nordfra.

Her er det bare å kle av seg, klype seg i armen fordi du noen timer tidligere hadde ski på bena, og nyte minst et par av de trehundre soldagene i året som denne kystperlen kan skryte av.

Sierra Nevada – skisenteret

Skisenterets hjerte er landsbyen Pradollano, hvor du finner overnattingsmuligheter, restauranter, barer, skiutleie og parkering. Herfra har du tilgang på 21 heiser som går ut til seks skiområder. Det er totalt 19 grønne løyper, 41 blå løyper, 50 røde løyper og 7 svarte løyper, så det er gode valgmuligheter for alle nivåer.

Pris: Heiskort koster 48 euro per voksen per dag i høysesong, eller 264,50 euro for en uke. Barn under seks år kjører gratis, men betaler en forsikring på 5 euro per dag.

Nærmeste strand

Salobreña er en grovkornet strand som ligger 1 time og 20 minutters kjøring fra Sierra Nevada på Costa Tropical. Det er to strender å velge mellom i Salobreña; Playa de la Guardia og Playa de la Charca. Den hvitfargede byen ligger på en liten høyde like innenfor kysten og er en stemningsfull base med et imponerende maurisk slott.

Du kan også kjøre til strandbyen Nerja som ligger i Malagaprovinsen på Costa del Sol. Det tar 1 time og 30 minutter fra Sierra Nevada, og her ligger det fine bukter på rad og rekke. Byen Nerja har et trivelig sentrum med mange restauranter og barer.

Slik reiser du

Fly til Malaga og lei bil på flyplassen. Derfra tar det to timer å kjøre til Sierra Nevada. Om du ønsker å ha base i Granada by tar kjøreturen 1 time og 40 minutter. Fra Granada går det skibuss til Pradollano i Sierra Nevada. Bussbilletten koster 9 euro tur/retur.

Dersom det er snø på veien opp til Sierra Nevada stopper politiet biler som ikke har kjetting på dekkene. Husk derfor å spesifisere at du vil ha med kjetting til bilutleiefirmaet.