Delfinshow rundt kajakkene på Tenerife

Der er det en hel familie! roper guiden og peker. I neste øyeblikk har vi delfiner både rundt og under kajakkene.

 • Mona Langset

Vi er på tur med et av selskapene som tar turister med i kajakk til delfiner og skilpadder i havet på sørsiden av den populære kanariøya. I dette farvannet er det registrert over 20 ulike hval- og delfinarter, ifølge The Atlantic Whale and Dolphin Foundation.

I årevis har det vært arrangert båtturer for turister som vil se hvaler og delfiner i sitt rette element. I det siste har det også kommet flere selskaper som tilbyr slike turer med miljøvennlige kajakker.

Guide Davide Sandroni fra Xplore Tenerife vet godt hvor delfinene liker å oppholde seg. Turen – hvor vi skal komme tett på både ville delfiner og havskilpadder – starter på stranden i Los Christianos. Der får vi en rask innføring i kajakkpadling, og litt testing av nyervervede ferdigheter på grunna, før vi setter kursen mot dypere vann.

OPPLÆRING: Guide Davide Sandroni forklarer deltagerne både hvordan de skal håndtere padleåren,og hvordan de skal holde avstand til dyrene. Foto: Mona Langset / VG

Men guiden har ikke bare lært oss hvordan vil skal håndtere padleåren. Han har også innprentet deltagerne at delfinene er ville dyr som vi skal holde respektfull avstand til. Vi skal aldri jage etter dem. Når vi ser dem kan vi padle litt nærmere, men så skal vi ta åren opp av vannet og bare vente til de kommer mot oss.

På vei ut spør jeg om hvor stor sjansen er for å se delfiner i dag. Og Davide sier – som sant er – at man aldri kan vite noe sikkert.

– Dette er ville dyr, og vi har ikke med noe lokkemat for å få dem til oss. Men vi padler dit hvor de pleier å være, og på ni av ti turer ser vi dem.

Det viser seg snart at vi er blant de ni av ti.

Delfinshow

Guiden er den som først får øye på flokken. Vi padler raskt i den retningen han peker, men stopper på god avstand. Andre kajakkpadlere i området har sett det samme, og snart er det flere samlet akkurat her hvor vi ligger på vannflaten. Delfinene kommer nærmere. En svømmer rett under kajakkene, og Davide stikker gopro-kamerat ned i vannet, og fanger den på film (se videoen i toppen av saken).

FILMER: Guide David Sandroni filmer delfinen under kajakken Foto: Mona Langset / VG

Ryggfinner bølger plutselig opp av vannet foran oss, så bak. Så er det en som hopper på den ene siden av oss, deretter to på den andre siden, til begeistrede Ååååå fra oss som sitter kajakkene. Det er ingen høyttalerstemme som sier «keep your cameras ready» som i parker med dresserte delfiner. Her hopper de der vil, når de vil, og er vanskelige å fange med kameraet, men gir oss verdens beste levende delfinshow før vi padler videre til skilpaddene.

Skilpaddemøter

De holder vanligvis til rundt en klippe. Vi har med dykkermaske og snorkel for å kikke etter dem. Men igjen er Davide streng: Det er ikke tillatt å røre skilpaddene. Vi kan svømme over dem og ved siden av dem, men ikke jage etter dem eller ta på dem.

– Disse skilpaddene er vant til mennesker, og er ikke redde for oss. Vi skal likevel holde respektfull avstand, formaner Davide. Og legger til at når vi skal ut av kajakkene, må vi passe godt på så ikke vannflasker eller annen plast havner i sjøen.

Vi gjør som guiden sier, og slipper oss forsiktig ned i vannet. Det første vi ser er en stim med sølvfarget fisk og en lite rokke, før den første store havskilpadden dukker opp.

Dårlig oppførsel

Xplore Tenerife er ikke det eneste selskapet som har tatt med turister til skilpaddebukten i dag. Et annet kajakk-selskap med snorklere og to båter med dykkere ankrer opp samtidig med oss.

Dessverre har ikke alle selskapene samme praksis når det gjelder å lære kundene hvordan de skal oppføre seg i samspill med dyrene i havet. Mens vi snorkler i overflaten ser vi dykkere som kommer svømmende langs bunnen, før de jager etter skilpaddene for å ta på skallet. En fridykker med svømmeføtter er også kjapt nede for å ta på en skilpadde før han går til overflaten igjen for å få luft.

Når vår guide ser at noen tar på skilpaddene, gir han dem streng beskjed om at de ikke skal gjøre slikt.

Miljøvennlig turisme

Paul Tyrvey, som startet selskapet for fem år siden, forteller at området er et naturreservat, og at det er forbudt både å jage og mate skilpadder og delfiner der.

– Men dessverre følger ikke alle reglene. Det beskyttede området er så stort, og antallet selskaper så mange, at de lokale myndighetene ikke klarer å kontrollere alt, derfor kan de komme unna med dårlig oppførsel, sier han.

– Hvordan kan man som turist vite hvilket selskap som følger reglene?

– Du må først og fremst forsikre deg om at det er registrert hos de lokale turistmyndighetene. Det skal stå et registreringsnummer på nettsiden deres. Du kan også spørre om selskapets filosofi når det gjelder miljøvern og dyrevelferd før du booker en tur, sier Tyrvey.

Hans egen filosofi er å tilby forsvarlig og bærekraftig turisme.

– Velg kajakk

Å forhøre deg om selskapets holdninger er også et råd fra marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond, Fredrik Myhre.

– Som turist er det viktig å bruke den forbrukermakten vi har, og det er spesielt to ting som funker: Stemmen vår og lommeboken. Spør i forkant av utflukten om hvordan de sørger for at dyrene som kan treffes på i naturen har det bra, og om de har noen retningslinjer for hvordan mennesker skal oppføre seg i møte med havets dyreliv.

Myhre påpeker at når du er gjest i dyrenes hjem, skal du alltid prøve å gjøre disse møtene på dyrenes egne premisser.

– Det vil si at du i hovedsak bør la dyrene komme til deg. Ikke under noen omstendighet er det OK å jage etter et dyr som tydelig ikke har lyst til å komme nærme oss mennesker. Skilpadder kan helt klart bli stresset av oss mennesker dersom vi svømmer etter dem eller prøver å ta tak i dem.

WWF: Marinbiolog Fredrik Myhre i WWF oppfordrer til å velge guideselskaper som respekterer lover og regler. Foto: Monica Larsen

Når det er sagt, legger han til at kajakk er en flott måte å oppleve naturen i havet og langs kysten på, både her hjemme og ute i store deler av verden.

– Båtene er lydløse, uten utslipp av klimagasser og har ingen drivstofflekkasjer som kan skade miljøet der de ferdes.

For å være med på kajakktur på Tenerife må du:

 • Være over 18 år
 • Kunne svømme
 • Ikke veie mer enn 180 kilo tilsammen når det er to i kajakken
 • Være i så bra form at du orker å padle ca fem kilometer
 • Du trenger ikke å ha padleerfaring

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.

Les også

Mer om

 1. Kanariøyene
 2. Tenerife
 3. Natur
 4. Dyr
 5. Miljø

Flere artikler

 1. Opplev Maldivene på lokalt vis

 2. Øyhopping på Kanariøyene

 3. Reisetrender for 2020-tallet

 4. Vinterferie i siste liten

 5. 12 opplevelser som setter en spiss på sommerferien

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder