FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Helligdagene gir superlangfri i julen - dette er de mest populære reisemålene

Av Mona Langset01.11.18 17:08 | Oppdatert: 02.11.18 10:10

Del saken på:

Når julaften og nyttårsaften faller på mandager, som i år, trenger du bare ta ut to feriedager for å få 11 dager sammenhengende fri.

Tra du ut fem feriedager, kan det bli 16 dager sammenhengende juleferie.

Jul og nyttår er alltid en populær tid for å reise bort. Så også i år. Men selv om kalenderen gir oss mange helligdager i slutten av desember, begynte bookingen senere enn vanlig i år, sannsynligvis på grunn av den varme sommeren. Men nå bestiller vi Syden-jul som før igjen, rapporteres det fra reiselivsbransjen, og som vanlig er det Kanariøyene som ligger på topp for nordmenn.

Norwegian-effekt

– Det er fremdeles de gamle trygge reisemålene som dominerer med Gran Canaria i førersetet. Men vi ser også en økning til Thailand, antageligvis er det en Norwegian-direkte til-Krabi-effekt, sier Terje Berge, direktør i Finn reise.

Les om slaraffenliv på Thailands ukjente øyer.

Han ser også en klar økning til Dubai, noe han også tilskriver Norwegians direktefly.

Også Apollo har hatt stor økning av reiser til Thailand og til De forente arabiske emirater i år.

– På grunn av stor etterspørsel dobler vi faktisk kapasiteten til Emiratene i vinter, sier Beatrize Rivera i Apollo.

Det er først og fremst Abu Dhabi, Ras al Khaimah og Fujairah som øker i popularitet hos Apollos gjester. Altså de andre Emiratene enn Dubai.

– Emiratene er førstevalget for alle som reiser med tenåringer i vinter og ekstra populært i julen! Hele 40 prosent av dem som reiser til Emiratene med oss i vinter reiser med tenåringer eller barn. Til sammenligning er tallet 12 og 17 prosent til Kanariøyene og Thailand, forteller Beatriz Rivera hos Apollo.

Les om hva du kan gjøre sammen med barna i Dubai

Her er fire nye måter å nyte Thailand på.

Flytiden mellom Oslo og Dubai er rundt syv timer, mens det tar rundt 11 timer å fly til Thailand.

Selv om Thailand og Dubai øker, går også Apollos aller fleste julereiser til Kanariøyene.

– På julereisen til Gran Canaria med avgang den 22. desember er åtte av ti seter solgt, forteller Rivera. Og legger til at det er mer ledig tidligere i uken. Da er de også lavere priser.

Den samme tendensen ser Terje Berge hos Finn reise.

– Er du fleksibel og kan reiser før jul, er prisene lavere enn i fjor. Men i selve julen og nyttår er prisene nå generelt høyere enn i fjor, ettersom det ikke er mye ledig, sier han.

Kanari og Kapp Verde

Også hos Ving er Kanariøyene og Thailand de mest populære julereisemålene.

– Men i år har også Kapp Verde blitt et ettertraktet reisemål. Det er jo ikke så mye lengre enn til Kanariøyene, og har mer stabilt i forhold til klima, sier Siri Røhr-Staff.

Kapp Verde er en afrikansk øygruppe i Atlanterhavet 570 kilometer vest for Senegal.

TUI melder om økt interesse for Mauritius i julen. Men også der er Kanariøyene reisemål nummer en for høytiden.

Flytiden mellom Oslo og Kanariøyene er rundt fem timer og 45 minutter. Fra Kapp Verde til Oslo tar det i overkant av syv timer med direktefly, men turen ut blir litt lenger fordi flyet skal innom Stockholm og hente passasjerer. Til Mauritius tar det 16 til 17 timer med en mellomlanding.

Aftonbladet har laget en oversikt over hvordan julen feires uliken steder i Syden:

Slik feires julen i Spania

 • Feiringen starter for alvor med den store lotteritrekningen El Gordo, med direkte TV-overføring den 22. desember. Feststemning og jubel rammer inn utdelingen av gevinstene.
 • Glem risengrynsgrøt og ribbe. I Spania spiser man kalkun, skalldyr og spekeskinke på julaften. Boblende cava erstatter juleølet. Det spanske julegodteriet kalles Turrón og lages av mandler, honning, sukker og eggehvite, og utformes gjerne som vinkelrette plater eller lange rektangler. Julematen spises sent på kvelden, gjerne ved 21-22-tiden, før det er tid for midnattsmesse.
 • Barna får julegaver på trettendedagsjul, den dagen da de tre vise menn kom til Jesusbarnet med gaver. Men det har blitt vanligere at barna også får noe på julaften eller første juledag.
 • En del spanjoler har juletre hjemme, men det viktigste ermjulekrybben, Krybbene kan være svært avanserte med små vakre figurer, dyr, palmer og små hus.

Slik feires julen i Thailand

 • Ettersom de fleste thailendere er buddhister, feirer de ikke jul. Julaften og første juledag er vanlige arbeidsdager.
 • Som turist kan du likevel oppleve juledekorasjoner, nisser og gaver på hotell, markeder og kjøpesentre. Noen hoteller tilbyr også skandinavisk julefeiring med julebord.
 • Det mest behagelige er kanskje likevel å droppe den norske julefeiringen helt, og kose deg på stranden med sol og bølger?

Slik feires julen i Miami

 • Om du vil oppleve en overdådig julefeiring, så er USA virkelig rett land å besøke. I Miami kan du kose deg med juledekorasjoner, nisser, julemat og shopping, samtidig som solen skinner og stranden lokker.
 • Selv om de fleste har fri fra jobben første juledag, er mange restauranter og barer åpne. mange av dem tilbyr egne julemiddager og juledrinker. Sjekkmhvilke som er åpne på Opentable.com
 • Julefeiringen kickstarter allerede den 24. desember, dagen etter Thanksgiving. Da tennes lysene på den store granen ved Bayfront Park klokken 19. Nyt julestemningen og julesanger.
 • Den 15. desember starter Winterfest Boat Parade. Da fylles Intracostal Waterway med alle typer båter som er dekorert med lys og julepynt.
 • Miami har et stort utvalg scener og teatre som tilbyr juleshow og danseforestillinger.

Slik feires julen i Emiratene

 • Også de muslimske Emiratene markerer jul for turistene. Hoteller og kjøpesentre pyntes med enorme juletrær og pepperkakehus. Plutselig kan du bli overrasket av barnekor og julesanger.
 • Hvis du vil unngå alt som har med jul å kan du oppholde deg på stranden.

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.