FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Gratis kulturopplevelser i Riga

Av Malene Emilie Rustad05.10.18 18:51 | Oppdatert: 20.08.19 16:35

Del saken på:

Langhelgen til Riga i Latvia trenger ikke å bli dyr. Her er et knippe kulturopplevelser du kan oppleve helt gratis.

RIGA (VG reise) Utenfor St. Peters kirke venter to unge guider på besøkende turister.

En voksende masse samler seg i ring rundt de to guttene, som smiler og slår av vitser mens de venter på at flere skal få komme seg på plass.

Annonse
Reise til Latvia

– Dette er turen som går ut av gamlebyen og viser deg alternative Riga, gjentar den lysluggede guiden for andre gang.

Turister fra hele verden samler seg sammen og titter nysgjerrig rundt.

Gratis guidet tur

I løpet av ti minutter har gruppen vokst seg til over hundre mennesker, og guidene deler opp folkemengden på vant vis. Edvards Rutkis (21) setter oss inn i latvisk historie, mens den andre gruppen forlater oss.

– Gamlebyen er kun en liten del av Riga. Det er så mye mer å se, sier Rutkis ivrig og fører gruppen vekk fra de brostenlagte gatene og frem mot asfalt og moderne bygninger.

Etter en liten spasertur møter tre enorme varehus oss. De presenteres som Europas største marked.

– Riga Central Market er et tempel av ulike smaker fra Latvia og fra resten av verden. Her møter tradisjon fremtiden, sier Rutkis.

Vi føres gjennom de ulike markedene, som er delt inn i kjøtt, fisk og grønnsakshaller. Tre eldre damer kikker nysgjerrig på oss mens de gjør det som ser ut som sin ukentlige handel.

I løpet av turen føres vi gjennom det russiske distriktet, parker, loppemarkeder og gallerier. Dette er en ypperlig sjanse for å oppdage andre sider ved Riga.

Turen er gratis, men på slutten kan du donere et frivillig beløp hvis du føler for det. De mest anbefalte turene starter 10 og 12 hver eneste dag, med oppmøte utenfor St. Peters kirke.

Latvias historie

Hvis du er interessert i å lære om Latvias sterke historie, er Okkupasjonsmuseet et fint utgangspunkt. Utstillingen forteller om okkupasjonen som varte fra 1940 til 1991. Her får du en god blanding av tekst, bilder, film, plakater og lydspor i kronologisk rekkefølge. Du trenger ingen guide for å følge med, men det er en del tekst å lese. Museet er gratis og passer for alle. Adresse: Raiņa bulvāris 7, Centra rajons

Rigas signaturbygg

Det moderne nasjonalbiblioteket er absolutt verdt å sjekke ut. Det ligger ved Daugava elven og inneholder imponerende 4,1 millioner bøker. Biblioteket er et signaturbygg på nivå med Sydneys operahus, og er et must å se for deg som er opptatt av arkitektur. Det ble tegnet av den latviske arkitekten Gunnar Birkerts og sto ferdig i 2014. Sjekk ut eventkalenderen, for her er det ofte gratis kunstutstillinger, filmvisninger og andre arrangementer åpent for alle. Adresse: Mūkusalas iela 3, Zemgales priekšpilsēta

Utsiktstoppen

Den beste utsikten over Riga, får du fra øverste etasje på Radisson Blu midt i sentrum. Hotellets ansatte er vant til at turister tar heisen opp til øverste etasje og tar bilder. De tar ikke betalt. Kom deg opp på dagtid for å ta bilder, eller sent på kveld hvis det frister med en dyr drink. Adresse: Elizabetes iela 55, Centra rajons

Utforsk hippiestrøket

Utforsk den mer bohemske delen av Riga. Alle storbyer har et område hvor artister, hipstere og studenter henger. I Riga er det Miera iela, også kalt Peace Street. Her finner du en rekke alternative kafeer, barer og butikker. Sjekk ut Kaņepes Kultūras centrs, som omtales som Rigas kulturhus. De har 250 arrangementer i året, alt fra standup til filmvisninger. Adresse: Skolas iela 15

Parkliv og gamlebyen

Bastejekalna Park ligger midt i Riga. Her kommer lokale for å jogge, spille sjakk eller spise lunsj. Ta deg en rolig tur gjennom parken, sjekk ut Operahuset, de vakre hagene og restaurantene langs elven før du entrer gamlebyen nord for elven Daugava. Det historiske sentrum er omkranset av bymurer og er senter for kultur og underholdning. Gå deg vill i gatene og sjekk ut ølbarer, koselige kafeer og små lokale sjapper.

Her kan du spise

Fazenda Bazars Nometnu. Restaurant med god latvisk mat. Intimt, avslappet og lokalt. Dra hit med kjæresten, familien eller vennegjengen. Adresse: Nometņu iela 7, Zemgales priekšpilsēta

Muusu. Gourmetrestaurant i avslappet stil med gode priser. Definitivt en av Rigas bedre restauranter. Adresse: Skārņu iela 6, Centra rajons, Rīga

Terepija Vegan Cafe. Både et sted for deg som spiser plantebasert og deg som er nysgjerrig. Terepija ligger i de mer alternative områdene et lite stykke fra byen. Rigas beste falaffelburger. Adresse: Bruņinieku iela 69, Latgales priekšpilsēta

Her kan du bo

Budsjett: Viktorija Hotel. Sentralt og enkelt hotell i nærheten av flere av Rigas kulturskatter. Adresse: Aleksandra Čaka iela 55, Centra rajons. Pris: Rundt 220 kroner per natt for et standard hotellrom.

Middels: Ibis Riga Centre Hotel. Tre-stjernes hotell rett ved gamlebyen i Riga. Adresse: Marijas iela 5, Centra rajonsPris: Rundt 500 kroner per natt for et standard hotellrom.

Luksus: Grand Poet by Semarah Hotels. Luksushotell med spa midt i sentrum av Riga. Hotellrommene er moderne og kreativt innredet, og utsikten er vill. Adresse: 5/6, Raiņa bulvāris. Pris: Rundt 1500 per natt for et standard hotellrom.

Slik kommer du deg dit

Det går direktefly fra Oslo, Bergen og Stavanger hver dag. Både SAS, Norwegian, Wizz Air og Ryanair flyr til Riga.