FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Seiler standsmessig til sjøspeiderleir

Av Mona Langset25.06.18 07:21 | Oppdatert: 25.06.18 15:37

Del saken på:

GRIMSTAD (VG reise) 800 sjøspeidere skal til landsleiren på Lindøy ved Stavanger 30. juni. Seilskuten Christiane er på vei med speidere fra 5. Drammen Sjø.

Den 55 fot store seilskuten ble bygget i Sandvigen ved Svelvik i 1879. I dag eies hun av sjøspeiderne fra Drammen. 22. juni startet hun den 23 dager lange seilasen frem og tilbake til landsleiren.

– Dette er den beste delen av sommerferien. Uten tvil, sier speiderne VG treffer om bord i Christiane.

Senere i sommer skal de både til Spania og Hellas og på interrail, men ingenting slår det å sove i trange senger, og gå i dagevis uten å få dusje.

– Her går alle rundt og lukter like vondt og ser like fæle ut, ler Christian Hetty (16).

Om natten sover de fleste under dekk på Christiane, mens noen ligger i en av de to Maxi-seilbåtene som følger med.

– Er det gode senger?

– Nei, men man blir vant til det, sier Tuva Marie Jørgensen (14).

Bølgeskvulp

– Det er jo godt å sove på sjøen når båten vugger og du hører vannet mot baugen, sier Maren Bogen Eriksen (16).

Men de to tenåringsjentene er enige om at det kan være litt problematisk å sove når det vugger så mye at kasserollene fyker og bagene faller ned fra bordene.

– Hvordan er det når så mange skal stå opp samtidig og det bare er ett speil?

– Vi trenger ikke speil. Det er bare å sette håret opp i en strikk, og så bryr vi oss ikke om hvordan vi ser ut, sier Tuva (14).

– Vi er da tross alt speidere, sier Ulrik Andreas Kolstad (12).

Speiderfamilien

De unge seilerne forteller at de ikke savner familiene sine, selv om alle er med i minst en uke av den til sammen 23 dager lange seilasen.

– Vi har jo en familie her også. Speiderfamilien! sier Ulrik, og alle rundt ham er enige.

Om bord i båten må alle ta i et tak. De har turnus for å tilberede frokost og for å ha vakt i baugen når de er i fart.

– Da må vi se etter alt som kan komme i veien for båten. Bøyer, tau, trestokker, garn. Det vil vi ikke ha i propellen, sier Jørgen Rouhan Halvorsen (11).

Ingen mobilregler

De som har fri sitter ofte under dekk og spiller kort eller spiller på mobiltelefonen.

– Vi prøvde å ha mobilregler, men alle bruker mobilene likevel. Men vi gjør mye annet også, da, sier Katrine som prøver fiskelykken fra rekka mens båten ligger til kai i Grimstad.

Når det er mange unge seilere med, som nå, går båten som regel for motor.

– Seilene er tunge og krevende å bruke. Det tar minst 20 minutter å heise alle syv, selv når vi har med mannskap som kan det, forteller Christian Hetty, før de stevner ut av Grimstad havn med fargerike vimpler i mastene.

I Kristiansand skal de møte flere seilskuter som skal seile sammen med dem det siste stykket mot Stavanger og landsleiren, som starter 30. juni.

VG-snekka

VG-snekka er på tur langs sørlandskysten denne uken. Når båten beveger seg, kan du se hvor den befinner seg på dette kartet.

Les reportasjene på nett og papir, og følg @vgreise på Instagram. Tagg gjerne dine egne sørlandsbilder med #vgreise og #vgsnekka. Tips oss om steder og mennesker vi bør møte: vgreise@vg.no