VISBY: Middelalderbyen på Gotland står på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Ingunn B. Haslekaas / Moment Mobile ED / Getty Images

Hit bør du reise i juli

Det er ikke for sent å bestille årets sommerferie. Skal vi høre på reiseekspertene trenger vi ikke reise langt for årets beste juliferie.

Juli betyr fellesferie, sommervær og for mange, reise. Du kan fortsette ferien i en av Norges lekre byer, slik vi anbefalte i juni, eller du kan krysse landegrensene. I sistnevntes tilfelle har reiseekspertene gitt oss sine beste tips.

Du trenger nemlig ikke å dra lenger enn til nabolandene for den perfekte sommerferien.

les også

Sverige kåret til verdens mest anerkjente land

Nordisk ferie

Sverige og Danmark tilbyr varme og sol stort sett over hele landet, så langt værmeldingen rekker. Nabolandene våre er fantastiske feriedestinasjoner, og byr på lange kystlinjer, god mat, hyggelig atmosfære og kulturelle begivenheter.

STRANDLIV: Både Sverige og Danmark kan by på ordentlig strandliv. Her fra Hornbæk i Nordsjælland i Danmark. Foto: Raimund Linke / Stockbyte

Danmark

Med Danmarks flate landskap, hyggelige befolkning og fine sommervær er landet en flott feriedestinasjon. Ikke rart det er en av Tjodunn Dyrnes sterkeste anbefalinger denne sommeren. Dyrnes har bloggen smakenavoslo.no og er gjesteblogger på reisebloggen bortebest.no. Århus er den danske byen hun ønsker seg til i sommer.

– Århus er «lille København» med super shopping og et yrende uteliv. Spis brunsj på Langhoff & Juul – helt herlig med alle slags godbiter til en rimelig penge. Drikk kaffe hos La Cabra i Graven, de har også en digg avokado smash! Jeg elsker gin og anbefaler derfor gin-baren Two Socks også!

Det holder ikke kun med «lille København» for våre eksperter. Hedda Marie Kaupang er journalist og tekstforfatter, og deler sine reiser på bloggen heddakaupang.com. Hun lengter til den ekte hovedstaden i sommer.

– København i juli er for meg synonymt med avslappende sommerstemning, med digge vinbarer og spisesteder, upåklagelig utvalg når det gjelder shopping, samt imøtekommende og varme folk – alt en turist kan ønske seg, sier hun.

les også

Danmarks kuleste hotell

I storbyen ville hun kost seg med vin hos Ved Stranden 10 og drukket kaffe på Coffee Collectives nye filial midt i sentrum. Hun hadde syklet ut til La Banchina og sett solnedgangen fra bryggen. Noen favoritter vender hun også alltid tilbake til.

– Bæst er min favoritt når det gjelder casual mat i København. Ellers er vintage-butikken Bakkekilde og søtsakene hos både Leckerbaer og Sømods bolcher et must.

NYHAVN: Brygga i København er solrik, med en hyggelig atmosfære. Foto: fhm / Moment Open / Getty Images

Ønsker du Danmark-tips uten København-vibber har Jennifer Bråthen i VisitDenmark masse å dele:

– Jeg synes definitivt man bør ta turen til et av badehotellene på Nordsjælland. Regionen omtales som «den danske riviera», og har flere hundre kilometer med kystlinje og en rekke lekre strender. Det er akkurat så idyllisk som man håper at en kombinasjon av strand, små badehus, gourmetmat, rekreasjon og Danmark kan være.

Regionen ligger kun en time med tog fra København, og kan derfor enkelt kombineres med litt høyere puls og storby. Om du heller vil holde deg på den danske riviera anbefaler hun å besøke byer som Hornbæk, Gileleje og Tisvilde.

les også

Europas fineste hager

– Det er karakteristiske, gamle fiskebyer som har utviklet seg til eksklusive feriedestinasjoner. Få også med deg et deilig måltid på Restaurant Sletten, som ligger midt i den gamle og idylliske Sletten havn i Humlebæk, tipser Bråthen.

Tar du turen til Nordsjælland bør du ifølge Bråthen få med deg utsikten og roen i bakhagen på Helenekilde badehotell, kunstmuseet Louisiana Museum of Modern Art og et av de mange slottene, som for eksempel Frederiksborg Slott.

Sverige

Grenselandet vårt, Sverige, kan også by på sommerstemning, strand, god service og hyggelig atmosfære. På listen til mat- og reiseblogger Tjodunn Dyrnes ligger Østerlen i Sverige.

– Sveriges Toscana! Stopp hos lokale små produsenter og smak deg gjennom kortreiste kaker, grønnsaker og frukt. Besøk den familiedrevne og økologiske Mandelmanns trädgårder og kafé. Magisk! Herlige, lange sandstrender mot Østersjøen, sier hun.

les også

Frydefulle nyheter i familieparkene

GOTLAND: Besøk den botaniske hage på Gotland. Foto: Olaf Protze / LightRocket / Getty Images

Flere tips kommer fra Louise Winberg fra VisitSweden. Det er nemlig ikke bare Danmarks riviera som bør stå på reiselisten i sommer, men også den svenske.

– Halland, også kalt Sveriges Riviera, er kyststripen sør for Göteborg. Her ligger sandstrendene som perler på en snor, med prisbelønnede spahoteller, masse bra spisesteder, flotte campingplasser, og aktiviteter som surfing, sykling og padling.

Er du glad i å sykle går sykkelveien Kattegattleden gjennom Halland og ned til Skåne. Den ble kåret til Årets sykkelvei i 2018.

les også

Seks kystperler i Vest-Sverige

Du kan også reise til Sveriges største øy, Gotland. Den er eksotisk også for svensker, ifølge Winberg.

– Dette er en koralløy og har flest soldager i året i Sverige. Det er mikroklima på øya, og fantastisk jord som gir nydelige råvarer, lange sandstrender, naturfenomenet «raukar» (en fjellformasjon i kalkstein med stupbratte sider på alle kanter journ.anm.)

Øyen har også middelalderbyen Visby, som står på UNESCOs verdensarvliste.

Bare en halvtime utenfor nordmenns svenske favorittby, Göteborg, kan du oppleve ekte øyliv.

– Her finner du strender, pensjonat, turstier og restauranter. Du tar deg ut til øyene ved å ta trikken fra paradegaten Kungsportsavenyen til Brunnsparken hvor du bytter til trikk nr. 11 til Saltholmen. Herfra tar du deg videre ut i skjærgården via Styrsøbolagets ferger. Fem av de mest populære øyperlene er Vrångo, Donso, Bränno, Vinga og Styrso, forteller Winberg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder