FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

En sommernatt på fyret

Av Mona Langset25.06.18 15:27 | Oppdatert: 14.06.19 10:20

Del saken på:

Jeg betalte for en seng inne på fyret, men endte med å ta med madrassen ut for å sove under åpen himmel.

HOMBORSUND FYR (VG reise) Sommernatten var for fin til å sove inne. Fønvinden var for mild, kveldshimmelen var for lillablå, og fyrlykten skinte for gyllent til at det var mulig å lukke seg inne på et rom.

Denne reportasjen ble første gang publisert da VG-snekka var på tur langs sørlandskysten i juni 2018.

Værhardt

Men når høst- og vinterstormene raser er det greit å sove innendørs. Det kan være veldig værhardt på Homborsund fyr, midt mellom Lillesand og Grimstad.

Fyrvert Ottmar Fotland forteller om romjulen for to år siden da bølgene slo helt opp til husveggen og knuste gjerdet, 80 meter fra sjøen. De to ungdommene som var alene på fyret den natten var redd hele huset skulle bli pinneved.

Men bygningene på Homborsund fyr har tålt vær og vind i nesten 140 år. Det 20 meter høye fyrtårnet og tilhørende hus ble bygget i 1879. Fyrmesterens familie bodde i det største huset. De to fyrbetjentenes familier hadde hver sin leilighet i det andre, mens det tredje huset sto ledig som nødhavn for fiskere.

– Det var streng rangordning før i tiden, og noe av det mest dramatiske som skjedde her var da mannen til en av betjentene ble syk om natten. Kona hans løp rett inn i huset til fyrmesteren uten å banke på. Da ble det oppvask på kammerset, forteller fyrvert Per Ivar Byklum.

Bo på fyret

Den siste vokteren flyttet fra fyret i 1987. I dag disponerer ansatte i Kystverket fyrmesterboligen, mens Homborsund fyrs venner disponerer – og leier ut – rommene i de tidligere fyrassistentens hus.

Det er populært. I fjor var det 900 overnattingsdøgn her.

Når VG-snekka legger til ved fyret sitter en flokk med vestlendinger i ettermiddagssolen foran sjøbuene.

Helene og Bjørn Tore Hauge Osdal giftet seg i Eide kirke sankthansaften. Hun er fra Homborsund, og har mer eller mindre vokst opp på fyret, mens han er fra vestlandet.

– Etter bryllupet tok vi med hans familie ut hit slik at de også skulle få oppleve dette, forteller nyblevne fru Hauge Osdal.

De nyter langsomme dager. Bader litt, fisker litt og tilbereder fisken selv.

Havet fullt av fisk

– Nå er det så mye makrell like utenfor her, at du kan nærmest bare gå ut og hente middagen i sjøen, sier fyrvert Ottmar Fotland.

Når det kommer gjester som ikke er vant med å tilberede fisk, hjelper fyrvertene til med filetering og grillråd.

Måkene på skjæret vet godt hva som er i vente når Ottmar kommer med en bøtte sort- og grønnstripet makrell og fileteringskniv.

De står klare og venter på noe godt. Når Ottmar slenger den første fiskeslobitenfra seg, er et måkebeist med vingespenn på godt over en meter der på sekundet.

– Det er han som er sjefen. Det er han som bestemmer hvor mye de andre får lov til å spise, forteller Ottmar.

Sjefsmåken forsyner seg godt selv. Både innmat og hele fisk forsvinner i gapet. Når han er mett får de andre slåss om restene.

Men de aller beste bitene havner på grillen. Noen pakket inn i folie med tang, og hvitløk. Noen med ingefær, og noen med salt og pepper. Ottmar og Per-Ivar serverer det hele sammen med nykokte poteter, isbergsalat og rømmedressing. Når vi setter oss rundt bordet i det det nærmer seg midnatt, rapper vi Remas slagord: Det enkle er ofte det beste.

Det er etter middagen jeg bestemmer meg for å sove utendørs.

Det er så stille. Ingen biler på øya. Ingen båter i havet utenfor. Ingen ulende vind. Bare småbølger som klukker mot skjæret. Selv måkene har gått til ro. Enn så lenge.

Klokken 04.30 våkner jeg av måkeskrik. Mulig det er sjefsmåken som roper at det er på tide å stå opp, og alle de andre svarer «ja da, ikke mas.»

Det tar noen minutter før alle måkene på øya har bekreftet at det er liv i dem. Så blir det stille igjen, og jeg sover videre helt til morgensolen gjør det for varmt til å ligge i sovepose klokken 06.00.

Det er snart tid for morgenkaffe i østveggen, der det alltid er vindstille når solen står opp.

Bo på fyret

Homborsund har til sammen 24 sengeplasser til leie på fem rom. Prisen er 300 for voksen og 100 for barn. Reservere helt rom for inntil fem personer: 1200.

Fyret har innlagt strøm og vann, og utedo. Leie via Homborsund Fyrs venner

Flere fyr på Sørlandet

Flere fyr tar imot overnattingsgjester på. Dette er noen av dem på Sørlandet:

Store Torungen

I havgapet utenfor Arendal Ligger Store og Lille Torungen fyrstasjoner. Hele Store Torungen med 26 sengeplasser koster 10.820. Enkeltseng fra 265 kroner. 15 prosent rabatt for medlemmer av Turistforeningen. Kan bookes gjennom Oslofjorden Friluftsråd

Lyngør fyr

Den tidligere betjentboligen og annekset til Lyngør fyr kan bookes gjennom Kystverket og Aust-Agder Turistforening.

Du kan leie hele fyret eller enkeltrom. DNT-medlemmer får 15 % rabatt. En seng koster 312 kroner per natt. Det er 22 sengeplasser. Hele fyret koster 5750 kroner døgnet. Kan bookes gjennom Oslofjorden Friluftsråd

Lindesnes fyr

I fyret på Norges sydspiss kan du kjøpe billett for å gå opp i tårnet, 80 kroner for voksne og 25 for barn. Overnatting bestilles gjennom fyrets nettside. Døgnpris hele fyret med seks senger: 950 kroner i lavsesong og 1250 kroner om sommeren. Helg koster 2500 kroner om sommeren. Prisene inkluderer fri adgang til tårnet og museet.

Lista fyr

Her kan du prøve deg som fyrvokter, med egen nøkkel til fyrtårnet inkludert i leien. Det er innredet to utleieleiligheter i assistentboligen, hver på 100 kvadratmeter og sengeplass til syv. Døgnpirs i lavsesong: 800 hverdag, 1000 helgedag. Høysesong: 1200 hverdag, 1400 helgedag. Bestilles gjennom fyrets nettside.

Prisene er oppdatert i jun i 2019.