FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Romantiske Paris

Av Linn K. Yttervik08.09.06 23:29

Del saken på:

Sikter du mot en magisk helg i en av verdens mest romantiske byer, kan det være et knep å unngå de verste turistfellene. Romantikken blir lett erstattet med frustrasjon hvis du må vente timevis i svette køer på jakt etter de mest populære severdighetene.

PARIS (VG) Frankrike er nemlig verdens ledende turistland og mottar årlig nærmere 70 millioner turister. Mange velger nok å nyte sine sjokoladecroissanter i den franske hovedstaden - så du er sjelden alene.

Elin Hansen (22) og Rudi Sletthagen (21) fra Tønsberg har forlatt maset i bygryten til fordel for sverming i den fredelige Luxembourghagen.

- Vi har ikke vært i Paris før, derfor valgte vi en helg her. Hittil har vi gått litt rundt og forsøkt å ikke stresse så mye. Det er jo stort sett romantisk overalt når man er nyforelsket, forklarer de.

Det kysses overalt og hele tiden i Paris. Og det er ikke det minste rart. Paris går aldri av moten som romantisk favoritt - enten du velger å la hjertet banke under lyset fra Eiffeltårnet, en av de vakre broene som knytter sør og nord sammen over Seinen, eller i de trange smugene i Latinerkvarteret.

Ønsker du noen sikre kort for en romantisk helg i Paris, kan det lønne seg å droppe det tradisjonelle pliktløpet og heller forsøke noen av disse stedene: Luxembourghagen: I parken som ble anlagt på begynnelsen av 1600-tallet, kan du slappe av på en av de mange grønne stolene som er plassert rundt i parken, og som brukes flittig av studentene.

Du vil ha selskap av statuer fra gresk mytologi og franske dronninger, forelskede par, gamle menn som spiller boccia, joggere og unger som rir på ponnier. Parken ligger i 6. arrondissement, og har flere innganger. Blant annet fra Rue d'Assas og Rue Guynemer. Metro: Notre-Dame des Champs, Luxembourg eller Port Royal

Matmarked

Rue Mouffetard: I den sjarmerende, brosteinslagte gaten finner du et av Paris største matmarkeder. Gaten ligger bak Panthéon i Latinerkvarteret, og innimellom lekre delikatesser som sjokolade, ost, skalldyr, frukt og gåselever finner du andre koselige småbutikker. Gaten er som regel full av liv uten at det er trengsel, fin svermetur helt ned til fontenen i sørenden av gaten (markedet er stengt mandag).
Metro: Place Monge, Cardinal Lemoine eller Censier Daubenton.

Tesalongen i Moskeen: I «Salon de Thé de la Mosquée», som ligger i en moské i utkanten av latinerkvartalet, kan du nyte søt te i romantiske omgivelser. Smak på søtsakene i stemningsfull atmosfære med vakker dekor og små fontener. Men pass på så ikke de nærgående småfuglene spiser kakene av fatet før deg...
Metro: Place Monge

Kanal Saint-Martin: I det ene øyeblikket er det folketomt, i det neste er bredden ved kanalen Saint-Martin som ligger ved Place de la République, full av unge parisere. De har gjerne med seg mat og vin som de nyter i skumringen. Metro: République

Hyggelige smågater

Montmartre: Trappene utenfor den vakre kirken Sacré Coeur ved Montmartre er som regel stappfulle - det er tross alt romantikkens høyborg - hvor du har utsikt over hele byen. Det er nok også trengsel på «kunstnerplassen» Place de Tertre, men det er koselig å vandre i de hyggelige smågatene bak kirken. Eller kanskje du besøker Place des Abbesses, hvor det står «Jeg elsker deg» på 300 språk.
Metro: Anvers

Broene: Paris' mange broer er som skapt for forelskede par. Enten du besøker den vakre Pont Alexandre III med sine girlandere og kandelabere, eller den eldste, Pont Neuf (fra filmen «De elskede ved Pont Neuf»).
Metro: Pont-Neuf (Pont Neuf) og Invalides (Pont Alexandre III)

Trocadéro: Det går kanskje ikke an å besøke Paris uten å få med seg Eiffeltårnet, men dersom du synes det høres lite romantisk ut å stå i lange stillestående køer for å komme til toppen, kan du besøke plassen Trocadéro, selv om det ofte er folksomt her også. Tårnet er nydelig opplyst om kvelden, og glitrer i flere minutter før hver hele time.
Metro: Trocadéro

Ile de la Cité: Langs vakre Seinen vil du finne plenty av beroligende steder hvor du kan hvile blikket på båter i stedet for biler. Har dere slitt ut føttene på leting etter Mona Lisa i Louvre, kan du dingle med bena ved «Square du Vert-Galant», som ligger helt på vestspissen av Ile de la Cité.
Metro: Cité