FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Raser mot uetisk løvejakt

Av Mats Bleikelia22.02.07 15:00 | Oppdatert: 15.03.07 13:23

Del saken på:

(VG Nett) Sør-Afrikas miljøvernminister har sett seg lei på feige turister som skyter store rovdyr for spenningens skyld.

Det er særlig jakt på tamme og innesperrede dyr som provoserer myndighetene, skriver nyhetsbyrået AP.

- Jakten skal være rettferdig, den skal teste jegerens intelligens opp mot dyrets, sa miljøvernminister Marthinus Van Schalkwyk på en pressekonferanse.

- Avskyelig

Van Schalkwyk er selv jeger, men har ikke mye til overs for det som foregår i viltreservatene rundt omkring i landet.

- Å se halvfulle mennesker sittende i lastebiler og jakte tamme løver er avskyelig.

Nå varsler han store endringer i lovverket. Det blir ulovlig å felle dyr i små innhegninger, der de ikke har mulighet til å unnslippe. Ministeren kommer også til å forby bruk av kjøretøy til å forfølge dyrene. Bedøvet vilt blir fredet. Neshorn og andre tykkhudede dyr kan ikke lenger felles med pil og bue.

Videre skal løver som har levd i fangenskap få en vernetid på minst to år, før de på nytt kan anses som fritt vilt. Opprinnelig var grensen satt til seks måneder, men denne ble utvidet for å gi kattedyrene muligheten til å gjenfinne sitt medfødte jaktinstinkt.

Truet med søksmål

Ministeren er presset fra flere hold. Mens miljøvernsaktivister har etterlyst et totalforbud mot kommersiell avl av rovdyr, har landeierne truet med søksmål.

Jaktindustrien er nemlig god butikk for de mer enn 9 000 private og offentlige viltreservatene i landet. Rundt 7 000 personer drar hvert år til Sør-Afrika for å jakte på storvilt, og de betaler i gjennomsnitt 18 000 dollar for muligheten til å hente hjem et dyrehode til å ha på veggen. Amerikanere og europeere er overrepresentert blant troféjegerne.

Stewart Dorrington, president i Sør-Afrikas profesjonelle jegerforening, mener bransjen får ufortjent mye kjeft.

- Noen få aktører har gitt hele industrien et dårlig rykte, sier han.

Den nye loven trer i kraft 1.juni.