FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Opplevelses-eldorado

Av Mona Langset25.01.15 07:38

Del saken på:

Rjukan er et eldorado for alle som vil ha en opplevelsesrik ferie, uansett årstid.

Isklatring

Rjukan har verdens tetteste konsentrasjon av islagte fosser. Innen en radius på 20 kilometer finnes det flere enn 190 å velge mellom, dermed er det nok å bryne seg på både for nybegynnere og eksperter. Klatresesongen er lang, men mye topper seg rundt isfestivalen som er fra 20. til 22. februar i år.

Annonsørinnhold

Strikkhopp

Det er ikke verdens høyeste strikkhopp, men likevel et av de råeste. Du kryper ut på en liten plattform på utsiden av Vemorkbrua, og kaster deg ut i det smale, over 80 meter dype juvet, med fjellveggene tett på, på begge sider.

Sesong fra første helg etter 17. mai og ut september. Arrangør: Telemark Opplevelser

Rjukanbadet

Utendørs og innendørs bad, åpent hele året.

Utendørsbassenget med strømninger i vannet holder 24 grader, mens boblebadet holder 36.

– Det er fantastisk å sitte i boblebadet om vinteren og se solen krype ned bak fjelltoppene om ettermiddagen, sier Øivind Tangstad fra Rjukan.

Gaustabanen

Den tidligere militære «Fløybanen» inne i Gaustatoppen er åpen for publikum når det er nok snø til å stå på ski ned fra Gaustatoppen om vinteren, og om sommeren. Turen opp starter med en liten trikk 850 meter innover i fjellet. Deretter går du over i en 1145 meter lang kabelbane med 40 graders stigning, som trekker deg opp til endestasjonen 1800 meter over havet.

Krossobanen

Nord-Europas første taubane var en gave fra Norsk Hydro til innbyggerne på Rjukan i 1928, slik at de skulle kunne komme seg opp til solen i vinterhalvåret.

Den røde og den blå vognen frakter passasjerene opp til i 886 meter over havet, med flott utsikt over Rjukan, Gaustatoppen, Vemork og området for tungtvannssabotasjen.

Fra toppen er det flotte muligheter for sykkelturer om sommeren og skiturer om vinteren. Det er merkede løyper inn til DNTs løypenett på Hardangervidda.

Om vinteren er også mulig å ake ned sikksakkveien Ryes vei, under taubanen. Løypa er 3851 meter lang, og høydeforskjellen 500 meter. Dermed er dette Norges lengste akebakke med heis.

Solspeilet

Solspeilet oppe i fjellsiden sørger for at 600 kvadratmeter av Rjukan torg nå kan bade i sol også om vinteren. Før solspeilt kom i oktober 2013, gjorde Gaustatoppen (1883 m) og de stupbratte fjellsidene sør for byen at hele Rjukan lå i skygge fra oktober til mars.

Gaustablikk skisenter

Skisenteret er kjent for å åpne tidlig hvert år, ofte allerede i slutten av oktober. Skisenteret har 12 heiser, to av dem er stolheiser, og over 30 kilometer med nedfarter i ulike vanskelighetsgrader. Flere av nedfartene er flombelyste med kveldskjøring. Åpent hver dag

Området ved skisenteret er også et godt utgangspunkt for langrennsturer.

Tungtvann-turisme

Den historieinteresserte kan oppleve sabotør-historien nesten slik den var, nøyaktig der den utspant seg. Mulighetene er mange: Fra å besøke den nye krigsutstilling på museet på Vemork, via å gå deler av sabotørstien på egenhånd, til å bli med på guidete turer i deler av løypa, eller full iscenesettelse av Gunnerside-aksjonen som inkluderer både fallskjermhopp over Hardangervidda, og plassering av sprengladning inne på fabrikken.