FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Norske medlemmene i European Coaster Club: – Her er berg- og dalbanefavorittene!

Av Hege Lyngved OdinsenAv 18.07.14 03:44

Del saken på:

GØTEBORG (VG) De norske medlemmene i European Coaster Club har kåret sine ti berg- og dalbanefavoritter i Europa.

Tysk bane på topp

Nye svenske Helix suser inn på topptre-lista

To favoritter i Norge

– Ah det var deilig, så masse vektløshet, sa Even Stangebye etter å ha reist sin første berg- og dalbanetur med banen Helix. Han har kjørt 631 baner rundt om i verden, og har et solid sammenligningsgrunnlag.

– Dette er en av de beste banene jeg har kjørt, ingen tvil om det, sier den erfarne berg- og dalbaneeksperten til VG mens han tørker svetten vekk fra panna og en aldri så liten tåre etter to minutter og åtte sekunders togtur med 100 km/t stor fart.

– Og noen av de beste elementene kom mot slutten av turen, det var en veldig bra tur, istemmer Odd Arne Røste, og får støtte fra resten den norske delegasjonen i European Coaster Club som er i Gøteborg for å teste ut 200 millionersbanen Helix i Liseberg.

De åtte norske medlemmene har på forespørsel fra VG satt opp sin liste over sine berg- og dalbanefavoritter i Europa. Helix går rett inn på topp tre-lista, men går inn bak Lisebergs trebane Balder som ligger på en 2. plass på lista. Øverst troner tyske Blue Fire med soleklar seier.

– Det er vanskelig å si hva som er utslagsgivende for plasseringen, til syvende og siste blir det spørsmål om smak. Men de tre banene som ligger på topp tre er våre klare favoritter, sier Stangebye. I listen kan du se hvilke kvaliteter de forskjellige banene har.

Her er de ti berg- og dalbanefavorittene:

Kommentarene til hver berg- og dalbane kommer fra de norske medlemmene i European Coaster Club, blant annet Even Stangebye, Odd Arne Røste og Kristian Johansen.

SE BILDESPESIAL PÅ TOPPLISTEN HER!

1. Blue Fire – Europa Park – Rust, Tyskland:

Blue Fire skytes ut til 100km/t i løpet av 2,5 sekunder, har elementer som ingen andre baner har, og er den soleklare favoritten til de norske medlemmene i European Coaster Club. Har en særegen «top hat»og en meget rask In-Line Twist – og pulsmåler medfølger!

Lengde: 1056 m. Høyde: 38 m. Inversjon: 4 Fart: 100 km/t G-kraft: 3,8 Varighet: 2 min. 30 sek.

2. Balder – Liseberg – Gøteborg, Sverige:

Mange holder Balder som en av de aller beste trebanene i verden. Den kjører nesten som en stålbane pga. konstruksjonen, og det gjør at turene varierer mindre enn andre trebaner. Vektløshet gjennom hele turen, lite risting til å være trebane – og du blir aldri lei.

Lengde: 1070 m. Høyde: 36 m. Inversjon: 0 Fart: 90 km/t Varighet: 2 min. 8 sek. Max fall: 70 grader

3. Helix – Liseberg – Gøteborg, Sverige

Veldig stor begeistring for nykommeren som suser rett inn på en tredjeplass hos de norske berg- og dalbane-ekspertene. Overraskende start, masse vektløshet og banen leverer hele veien. Sju ganger er du opp ned, behagelige seter og mange tøffe elementer også mot slutten.

Lengde: 1381 m. Høyde: 41 m. Inversjoner: 7 m. Fart: 100 km/t G-krefter: 4,3

Varighet: 2 min. 8 sek.

4. Shambhala – PortAventura Park – Tarragona, Spania:

Europas høyeste coaster. Ingen risting, ekstremt rask, masse vektløshet. Operatørene har en klokke som teller ned fra ett minutt fra de åpner sikkerhetsbøylen til toget igjen skal forlate stasjonen. (De greier dette ca. 50% av gangene.) Banen har også «singel rider» kø, som reduserer ventetiden fra en time til 10 minutter.

Lengde: 1564 m. Høyde: 76 m. Drop: 78 m. Inversjon: 0 Fart: 134 km/t G-krefter: 3,8

Varighet: 3 min.

5. Expedition Geforce – Holiday Park – Hassloch, Tyskland:

G-krefter hele veien, stor fart og noen av elementene er tøffere enn «vanlig», blant annet et veldig bratt fall med sving. Ingen familiebane, men en «hardcore» berg-og dalbane for entusiaster. Kan bruke litt tid på å få i gang neste tog.

Lengde: 1220 m. Høyde: 53 m. Inversjon: 0 Fart: 120 km/t G-krefter: 4,5

Varighet: 1 min. og 15 sek. Max fall: 82 grader

6. El Toro – Freitzeitpark Plohn – Legenfeld Tyskland

Trebanen El Toro er en rasende okse som kaster seg fra side til side i et forrykende tempo. Under den halsbrekkende ferden kjører toget blant annet under parkens tømmerrenne to ganger.

Lengde: 725 m. Høyde: 24,5 m. Drop: 21,5 m. Inversjon: 0 Fart: 73,4 km/t

7. Nemesis – Alton Towers – Alton, England:

Alton Towers har restriksjoner på hvor høyt de kan bygge, og denne stålbanen er kun 13 meter over bakken. Likevel er høydeforskjellen over 30 meter. Ikke den største eller raskeste, men skårer høyt, blant annet for hvordan den går ned i og gjennom terrenget.

Lengde: 716 m. Høyde: 13 m. Drop: 31,7 m. Inversjoner: 4 Fart: 80,5 km/t

G-krefter: 3.0

Varighet: 1 min. 20 sek.

8. Oziris – Parc Asterix – Plailly, Frankrike:

En stålbane hvor du sitter under sporet og bena dingler fritt. Fart og inversjoner hele veien. Banen er bygget av Bolliger & Mabillard som kan beskrives som berg- og dalbanenes Rembrandt og DaVinci.

Lengde: 1000 m. Høyde: 35 m. Drop: 8 m. Inversjoner: 5 Fart: 90 km/t

Varighet: 2 min. 45. sek

9. Thundercoaster – Tusenfryd – Vinterbro, Oslo

En av verdens beste trebaner som er en tøff utfordring for de tøffeste. Banen er røff og gjør sitt ytterste for å kaste sine reisende ut av vognen. I løpet av 2 minutter har du blitt kastet ut over stup som er brattere en unnarennet i Holmenkollen og vært vektløs 12 ganger. Banen er, som alle trebaner, raskest og minst røff når det regner!

Lengde: 950 m. Høyde: 30 m. Drop: 32 m. Inversjon: 0 Fart: 93 km/t Bratteste fall: 57 grader Varighet: 2 min.

10. Speedmonster – Tusenfryd – Vinterbro, Oslo

Selv om stålbanen akselererer til 90 km/t i løpet av knappe 3 sekunder, er den lite røff og passer godt til hele familien. Fantastisk plassering rett etter inngangen hvor den slynger seg rundt rulletrappen inne i parken. Elementet rundt rulletrappen har fått navnet «Norwegian Loop» på rcdb.com (Roller Coaster Data Base).

Lengde: 690 m. Høyde: 40 m. Inversjoner: 3 Fart: 90 km/t G-kraft: 4.0 Varighet: 1 min. 9 sek.

Kilder: Odd Arne Røste og Even Stangebye i European Coaster Club, Roller Coaster Data Base, Coaster Net, Wikipedia

Les mer om berg- og dalbaner her!