NY TURISTSKATT: Ett pund for hver overnatting må du trolig punge ut med i London i fremtiden. Pengene skal brukes til å holde byen ren og attraktiv for turistene. Foto:Fredrik Solstad,VG

Det kan bli dyrere å overnatte i metropolen: London kan få hotellskatt

London-turister må belage seg på å betale skatt på hotellovernatting i nær fremtid.

Når du som turist forhåpentlig snart kan vandre gatelangs uten å tråkke i søppel, kan du muligens takke din egen lommebok for dette.

Lokalrådet i Camden Council har nemlig planer om å dekke underskuddet på driftsbudsjettet for renhold med en såkalt «sengeskatt» på hotellovernattinger i det sentrale London, skriver britiske The Guardian.

Beløpet som er foreslått er på ett pund, som for tiden tilsvarer rundt 12 norske kroner, per person per overnatting.

– Pengene skal brukes til å holde gatene rene, og vedlikeholde og forbedre det offentlige rom. For øyeblikket er dette budsjettet kuttet med 20 prosent, sier Theo Blackwell, medlem av Camden lokalråd, hvor han representerer Labour.

En lignende skatt finnes allerede i europeiske storbyer som Paris, Berlin og Barcelona. Men skatteinnkreving krever nasjonal lovgivning i Storbritannia, og derfor vil lokalrådet i Camden jobbe hardt for å få skatten innført.

Andre britiske byer, som Birmingham, Brighton, Edinburgh og Cornwall har alle vurdert å innføre en turistskatt i de siste årene, men foreløpig har ingen klart å gjennomføre den.

Kritisert av bransjen

I 2012 foreslo Londons borgermester Boris Johnson en turistskatt som skulle gjøre London enda mer attraktiv for turister å ferdes i. Den gangen ble ideen kritisert av hotellbransjen, som mente at en slik skatt ville gi hotellene en ekstra byrde, og også gi private utleiere av rom og leiligheter, som for eksempel Airbnb, et konkurransefortrinn.

HOTELLSKATT: Ett pund per natt per person vil den kommende skatten trolig være på. PÅ Mandarin Oriental hotel ved Hyde Park er døgnprisen allerede høy. Foto:Nina Eirin Rangøy,VG

– Enhver ekstra skatt vil komme på toppen av en moms på 20 prosent, som allerede er en av de høyeste i Europa. Dette vil være det samme som å fraråde turister å reise til London, og i tillegg være en belastning for hotellene, sa konsernsjef for britiske Hospitality Association, Martin Couchman, den gang.

Theo Blackwell mener imidlertid beløpet på ett pund bør være overkommelig, når man ser på hva prisen for en hotellovernatting i London er.

– Prisen på en overnatting er allerede på over 100 pund, og retter seg mot velstående gjester. En liten ekstraskatt på ett pund per natt vil ikke utgjøre noen stor forskjell. Dessuten er det helt vanlig med en slik skatt i europeiske storbyer, sier Blackwell til The Guardian.

Det er naturligvis for tidlig å si når skatten vil innføres, siden det ennå ikke er vedtatt om den blir innført. Men ifølge britiske medier tyder mye på at skatten vil komme om ikke veldig lenge.

Nordmenn vant med skatter

Markedssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket tror ikke nordmenn vil protestere på den nye skattene:

– Vi tror ikke en innføring av slik skatt vil ha noe å si for nordmenns bestillinger til London. Stadig flere byer innfører ulike skatter, så vi har blir ganske vant med det. Dessuten er beløpet så lite at det ikke betyr så mye for de fleste, det velter ikke budsjettet akkurat. Skal man på storbyferie så er det noe man kalkulerer med, sier Ellen Wolff Andresen.

Hun får støtte av Sverre McSeveny-Åril, direktør for reise utland i Virke:

– Jeg tror ikke dette vil få store innvirkninger på nordmenns beslutning om å ta seg en London-tur. London er et svært populært reisemål for nordmenn, og spesielt for helgeturer. En slik turistskatt er heller ikke uvanlig for en del andre populære europeiske storbyer, sier McSeveny-Åril.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder