Gå i fjellene på Gran Canaria

Kanari-ferie med opptur

GRAN CANARIA (VG) Langt unna badegjestene ved kysten legger norske turgåere i vei mot fjelltoppene på Gran Canaria.

Fjellformasjonene er ville som i Jotunheimen, Men de er mye grønnere. Her vokser kaktus, mandeltrær og pinjeskog på høyder som ligger langt over tregrensen i Norge.

BILDESPESIAL:Se VGs bilder fra fjellturen på Gran Canaria

HER FINNER DU
TURFØLGE PÅ GRAN CANARIA

Søndagsturer
Medlemmene av gruppen Grupo Montañero de Mogan er på fjelltur hver søndag. Ikke noe stopper denne gjengen som hovedsakelig består av langtidsboende nordmenn. Selv ikke en værmelding som varsler store nedbørsmengder og kuling i fjellet.

Styremedlem Anne Løvseth håper bare at det verste været lar vente på seg, slik at vi får sett mandelblomstene før skyene blir for mørke. De er så vakre mot den blå himmelen.

Fjellklubben tar gjerne med seg turister på søndagstur, bare de melder seg på før fredag.

Den siste søndagen i januar var VG med på tur.

DERFOR ER KANARIØYENEOFTE VARMERE ENN VÆRMELDINGEN

Dårlig værmeldling

MANDELBLOMSTER: Mandeltrærne er på sitt vakreste midt på vinteren. Foto: Mona Langset

I det jeg hoppet ut av taxien ved det faste oppmøtestedet på Angora kjøpesenter i Arguineguin klokken 08,00, spurte Anne: Har du med regntøy?

- Ja, jeg har sett værmeldingen. Har både regntøy og ullgenser i sekken.

Det utløste en godmodig humring blant de frammøtte.

- Det er meldt regn i dag, men ullgenser får du neppe bruk for. Det er ikke så kaldt her.

To timer senere var jeg glad for at jeg hadde ullgenseren likevel. Mitt medbargte termometer viste 12 grader, men det føltes mye kaldere da regnet dundret ned og vinden blåste med storm i kastene.

Da hadde bussen tatt oss med opp gjennom den frodige Guayadegue-dalen, med grotter hvor lokalbefolkningen har fulgt i guanchenes fotspor, og tatt dem i bruk som boliger.

NYHETER FOR GOLF-FRELSTE:12 nye golfbaner på Gran Canaria

Populært utfartsmål

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Turgjengen smiler i regnet og tåka. F.v: Thorleif Ellefsen, Kaj Fjørtoft og Anne Løvseth. Foto: Mona Langset

Der veien stanser ligger en restaurant og en kirke. Også de hugget ut i fjellsiden.

Dette er et populært utfartsmål både for turister og spanske familier. Derfor er det satt opp bord og stoler på rasteplassene ved veien.

- De spanske familiene går ikke på tur. De kjører på tur, og spiser nisten bare noen få meter fra bilen, forteller Anne med et smil.

Men Grupo Montañero de Mogan skal gå! Når bussen stanser på 1042 meters høyde, strømmer medlemmene ut, og tripper etter å komme i gang.

Dagens guide, Josten Dragnes, leder an i raskt tempo mot turens høyeste punkt som ligger 740 bratte høydemetere opp mot den kanariske himmelen.

- Er du i god form? spør han.

GROTTERESTAURANT: Denne søndagen både starter og avsluttes turen her. Mette og Svein Erik Karseth på vei ut av restauranten innerst i Gayadegue-dalen Foto: Mona Langset

- Sånn passe, sier jeg, og tenker på at jeg går jo til jobben hver dag...

Men det tar ikke lang tid før jeg skjønner at dette ikke akkurat er noe gå-til-jobben-tempo over Grupo Montañero de Mogan.

LES DETTEhvis du vil gifte deg på Gran Canaria

72 år gamle Jostein er lett på foten og spretter oppover fjellsiden. Og ingen i følget har tilsynelatende problemer med å holde tempoet. Det er bare jeg som peser.

- Vi går mye i fjellet. 15-16 kilometer hver søndag. Og som regel like langt på onsdager. Da møtes en del av oss uten at det er arrangert av gruppen, forteller Sven Erik Karseth.

Vakkert i godvær
Han og fru Mette synes at fjellturene er noe av det beste ved å leve på Gran Canaria halve året. I tillegg til naturopplevelsene har de fått mange gode venner i fjellklubbmiljøet.

En av dem er Margit Helling. Hun legger engasjert ut om alt de kan høste i naturen på Gran Canaria: Kastanjer, mandler og valnøtter. Fikener, bjørnebær, villepler og kaktusfrukt.

LAST NED GRATIS
Reiseguide til Gran Canaria

Mens vi går kommer tåkeskyene drivende inn fra alle kanter. De legger seg tunge over lyse rosa mandelblomster, grønne kaktuser med røde frukter, og struttende sukkulente planter som har ligget i dvale gjennom to regnløse vintere, men slått ut i full blomst i år etter de store nedbørsmengdene i desember.

FRODIG: I den frodige dalen kommer en fjellbonde med mat til sauene. dalen er enda vakrere i godt vær, forsikrer turfølget. Foto: Mona Langset

- Synd du ikke får oppleve dette i godt vær. Det er så vakkert her, og nå ser du det neste ikke, sier en i følget, mens vinden røsker i regntøy rundt oss.

Ingen har lyst på spisepause, men av og til blir det et lite oppsamlingsstopp under pinjetrærne, for å sikre at alle henger med.

Og da står de der og smiler! Regnet trommer og uansett hvor godt alle har kledd seg er de fleste søkk våte.

LES OGSÅ:Fjellferie på Gran Canaria

Ut på tur, aldri sur
Likevel er ingen sure. Noen ergrer seg litt over at været ikke viste seg fra en bedre side akkurat den dagen VG skulle være med på tur. Men alle virker først og fremst glade over å få være ute i naturen sammen med likesinnede.

- På slike dager smaker ølet på slutten av turen ekstra god, avslører en søkk våt mann.

Hver fjelltur avsluttes på en bar eller kafe. Det er en del av det sosiale.

Når vi nærmer oss utgangspunktet for turen har vinden løyet, og i et kort opphold mellom regnbygene kan vi skimte litt blå himmel i sør.

Og langtidsvarselet lover sol neste helg. På fjellet også.

BEDRE VÆR I VENTE: Men fjellfolket trives på tur uansett. Foto: Mona Langset

Grupo Montanero de Mogan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder