Jernveien til himmelen

Odda Via Ferrata

ODDA (VG) Veien til himmelen er bratt. Det gjelder å holde seg godt fast.

En uerfaren klatrer kjenner smerten i underarmene flere dager etterpå. Klamre-seg-fast- musklene som sjelden er i bruk ellers, jobber for fullt her. Bevisst eller ubevisst.

Så hva gjør folk uten nevneverdig klatreerfaring i en 200 meter høy vertikal fjellvegg?

SE BILDESERIE FRA VIA FERRATAEN HER

Det er Jostein Soldal som har fått oss hit. Det var han, daglig leder for Opplev Odda, som søkte Innovasjon Norge om midler til å anlegge en via ferrata akkurat her; En klatreløype med jernbolter som gjør fjellveggen tilgjengelig for alle som liker høyder, uansett klatreerfaring.

Selve målet for turen er Trolltunga, fjellformasjonen som geiper rett ut av fjellveggen, 1150 meter over havet, 700 meter over Ringedalsvatnet i Odda kommune.

Turen tar ti timer totalt. Den starter tidlig om morgenen der bilveien slutter i Skjeggedal.

TEAMBUILDING: Dagens turfølge, en gjeng fra Statoil, fotograferes før vi starter på første etappe, sykkelturen langs Ringedalsvatnet. Foto: HALLGEIR VÅGENES

Der møter vi de andre som har meldt seg på dagens tur; En gjeng som jobber for Statoil i Nordsjøen. Tre av dem kommer fra Odda, og hvert år inviterer de med seg kollegaer for å oppleve noe av den spektakulære naturen rundt hjembyen.

Årets tur starter med syv kilometers sykling langs Ringedalsvatnet.

Mens vi sykler forteller Jostein Soldal om alle turistene som reiste med båt innover vannet her før i tiden.

Før vannkraftutbyggingen var Odda et av Norges mest besøkte turistområder, og de kom særlig fra England og Tyskland for å oppleve naturen. Fossene var viden kjent som noen av de flotteste i verden.

SKOGSTERRENG: Strekningen med bratt skogsterreng blir tøft når alle er slitne og skal tilbake igjen. Her er gjengen fra Statoil på vei opp. Foto: HALLGEIR VÅGENES

Nå ligger de fineste fossene i rør. Bulderet og bruset har stilnet. Men dalen er fremdeles flott med sine brutalt bratte fjellsider og flora som får hobbybotanikere til å juble. Her finnes både fjellorkideer og kjøttetende planter mellom blåbærlyng og kratt.

Etter en snau times sykkeltur på steinete stier begynner første del til fots i bratt terreng. Vi skal klyve og gå 500 høydemeter før vi tar fatt på selve Himmelstigen.

- Dette er den farligste strekningen på turen. Når vi skal tilbake igjen, og er slitne, er det lett å trå feil akkurat her, sier Jostein lenge før vi kommer fram til klatreveggen.

I gamle dager fantes det en annen Himmelstige i området; En anleggsvei lokalbefolkningen brukte da de jobbet med kraftutbyggingen.

Den var også nærmest vertikal, og hadde jernbolter og tau som hjelpemidler til å ta seg opp fjellveggen.

STARTEN: Her begynner Himmelstigen. Jostein Soldal forklarer hvordan vi skal bruke klatreutstyret for å komme oss opp. Foto: MONA LANGSET

- Den ble ikke kalt Himmelstigen fordi den ledet til himmelen. Nei, himmelen var stedet man kom til hvis man datt ned, forteller Jostein Soldal med et stort glis.

Vi er framme ved de nederste jernboltene som er begynnelsen på dagens himmelstige.

- Dere har fått klatreseler med tau og to karabinkroker. Den ene kroken skal alltid være festet til en av jernbøylene eller i wiren ved siden av. Bare løsne en krok av gangen. Også venter dere til personen foran har klatret forbi to wire-fester. Da vil dere ikke få vedkommende i hodet hvis han eller hun faller, forklarer Jostein.

Men han legger til at ingen har falt ned fra via ferrataen hittil. For å unngå å miste taket akkurat mens vi hekter karabinkrokene av og på, skal vi kile den ene armen fast på baksiden av jernbøylene mens vi jobber med den andre. Jostein viser og forklarer.

BLOMSTER: Noen velger å slå rot i bare noen gram jord på fjellveggen Foto: MONA LANGSET

Så klatrer vi. Opp veggen, forbi blomster som velger å slå rot i noen gram jord i fjellsprekkene. Det er Blåklokker og Bergfrue eller Fjelldronning. Området er et eldorado for botanikere.

Men tenk om jernbøylene ikke sitter godt nok fast i fjellet? Tenk om de sklir ut akkurat under vekten av meg?

- Det skjer ikke, forsikrer Jostein omtrent samtidig som jeg har to brukne jernpinner i øyehøyde. To pinner som sikkert var en hel jernbøyle i fjor.

- Denne ene ble ødelagt av isen i vinter. Bøylene tåler vekten av deg. De tåler flere tonns belastning, forsikrer han.

Jeg velger å tro på det. Og nyter livet vertikalt. Dette er en fjellvegg som jeg på ingen måte har klatreferdigheter til å komme opp, hadde det ikke vært for jernbøylene.

Johoo, jeg føler meg som en verdensmester i fjellklatring!
Etter 200 meter rett opp i Himmelstigen er vi snart klare for neste høydepunkt: Trolltunga.

Veien dit går forbi jettegrytene som Tysso-elven har gravet ut på toppen av fjellet. Og så, plutselig ser vi den. Tunga som geiper ut av fjellsiden, 700 meter over Ringedalsvatnet.

Ved siden av tunga sitter et følge med tyske turister og koker suppe på medbrakte propanapparater.

Vi går forbi tyskerne og ut på den enorme fjellformasjonen. Denne har vi sett bilder av mange ganger. Nå er vi her selv.

De fleste vil ha bilde av seg selv ute på tunga. Turleder Jostein vil ikke at noen i hans gruppe skal falle utfor kanten, så han fester tau i klatreselene på de av oss som vil helt ut på tuppen.

Dermed kan vi sitte helt trygt og dingle med bena utfor kanten av stupet.

Etter en stund bryter solen gjennom skyene og sender en lysstripe fra himmelen ned i Ringedalsvatnet. Vi nyter utsikten mot Folgefonna, Endåne og Floren og virkelig tar inn over oss skjønnheten i den dramatiske Oddanaturen.

Les om Aktiv i Odda under bildet

SUG I MAGEN: Trolltunga stikker ut av fjellsiden, 700 meter over Ringedalsvatnet. Det kiler godt i magen å sitte ytterst på kanten, selv om man er sikret med tau i klatreselene. Foto: HALLGEIR VÅGENES

* Himmelstigen Via Ferrata ble bygget i 2009. De første prøveturene gikk i 2010, men det faste turtilbudet kom sist sommer.

* Det er også planlagt en zipline fra bunnen av Himmelstigen ned til Ringedalsvatnet. Når den er på plass blir hjemturen kortere for den som tør ta den luftige veien ned fra fjellet.

* Det finnes en annen via ferrata i området: I Rallarens fotspor i rørgatene til det gamle kraftverket Tysso 1. Den er enklere å klatre, og lettere tilgjengelig, med bilvei helt fram.

* Det er ikke noe forbud mot å klatre i jernveiene på egenhånd, men du bør absolutt ikke gjøre det uten klatreutstyr og nødvendig erfaring eller instruksjon.

* Pris: Himmelstigen til Trolltunga med Opplev Odda , inkludert sykler og nødvendig klatreutstyr, 950 kroner.

* Passer best for turvante mennesker som ikke er høyderedde. Bør ikke være i veldig dårlig form. Aldergrense 15 år.

* Det er mulig å komme til Trolltunga på en enklere måte. En T-merket sti starter i Skjeggedal, og følger den nedlagte Mågelibanen 430 høydemetre opp i fjellet. Fra toppen der er det tre -fire timers vandring mot øst.

* Flere naturopplevelser i Odda: Vanlig fjellklatring uten jernbøyler, rapellering, fjellvandring, juving, elvekajak, rafting, kano, brevandring på Folgefonna. Kontakt turistinformasjonen: Visitodda.com

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder