FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Arrangørene gir deltakerne ekstraregning like før avreise: Valutasmell for unge på språkreise

Av Mona Langset17.05.15 11:40 | Oppdatert: 17.05.15 13:09

Del saken på:

Nesten ett år etter at sommerens språkreiser til USA er bestilt, får de unge studentene i disse dager en ekstraregning på opptil 10.000 kroner.

Det såkalte valutatillegget gjør den allerede dyre språkreisen til USA hele 25 prosent dyrere.

For en del ungdommer betyr den ekstra sjokkregningen at de ikke lenger kan reise på den språkreisen de hadde spart og gledet seg til.

– Hadde gledet meg ett år

Malene Winge (15) fra Trondheim er en av dem som har endret sommerferieplanene etter prissjokket. Hun skulle vært på fire ukers språkreise i California med EF Education, sammen med 30 ungdommer fra hele Norge. Nå blir det sydentur med familien i stedet.

– Jeg hadde gledet meg i ett år, og jobbet som dørselger for å ha lommepenger på turen. Jeg ble ganske skuffet da jeg ikke kunne dra likevel. Men når det blir så dyrt er det på en måte ikke verdt det, sier hun.

Mamma Elisabeth Utheim Johnsen forteller at datterens tur egentlig kostet i overkant av 38.000 kroner.

GODE TIPS! Her får du mest ferie for pengene i sommer

– Vi hadde betalt inn 30.000, og jeg trodde det bare var 8000 igjen. Men i forrige uke fikk vi en regning på over 18.000. Da var det lagt til et valutatillegg på nesten 10.000 kroner, sier hun.

Med dette ville turen komme på i alt 48.697 kroner. Og det var før utfluktene de skulle ha i California var betalt. Det ble for mye.

– Svekket krone

Landssjef for EF Education First Norge, Lena Sjøttem, medgir at de har fått en del reaksjoner etter at de sendte ut brev til språkreisestudentene med informasjon om valutatillegget. Men hvor mange som har avlyst kan hun ikke svare på.

– Vi har fått noen reaksjoner på valutatillegget – naturlig nok. Det er mange penger det er snakk om. Noen få har antydet at de muligens ikke reiser, men ikke så mange foreløpig. Noen studenter har også valgt å endre destinasjon til for eksempel England eller Malta. Der har ikke valutaendringen vært like dramatisk, og dette er i utgangpunktet rimeligere destinasjoner enn USA, sier hun.

For det er USA-studentene dette rammer hardest.

Det siste halvannen året har den norske kronen svekket seg med 30 prosent i forhold til den amerikanske dollaren.

VISSTE DU? Nå reiser også besteforeldrene på språkreise

Mener de har informert

Lena Sjøttem sier at dette er selvsagt er svært beklagelig.

– Dessverre er endringer i valutaen forhold som ligger utenfor vår kontroll. Kostnadene vi har i forbindelse med å arrangere en språkreise i utlandet er i lokal valuta, i det landet språkreisen arrangeres i. Kostnadene for en reise vil derfor avhenge av de ulike utenlandske kursene opp mot den norske kronen, da deltakerne betaler i norske kroner. Dette er forhold vi informerer om i våre generelle betingelser når man melder seg på en reise. Vi har også informert om dette i våre møter for elever som skal reise i sommer, sier hun.

I brevet som Malene og hennes medstudenter nylig har mottatt, forklares det at EFs katalogpriser er basert på dollarkursen per 30. oktober 2013.

Språkskolen påpeker i brevet at mens dollaren har økt hele 30,3 prosent, fra 5,88 kroner til 7,66, har EFs prisjustering «bare» vært på 25 prosent.

Charter-turistene skånes

Charterselskapene betaler også lokale operatører i lokal valuta. Men de sender ingen ekstraregning til gjestene før avreise selv om kronen svekker seg i tidsrommet fra bestilling til avreise.

– Hotellavtaler gjøres som regel lang tid i forveien. En eventuell prisøkning som følge av svakere krone vil derfor ikke skje før tidligst neste sesong. Det samme gjelder avtaler om innkjøp av drivstoff. Når oljeprisene øker får ikke det noen umiddelbar påvirkning på prisene våre, sier informasjonsansvarlig Elisabeth Larsen Vonstett i Ving.

På spørsmål om hvorfor dette er forskjellig for charterbransjen og språkreisebransjen, svarer Lena Sjøttem:

– Jeg kan dessverre ikke uttale meg på vegne av charterselskapene om hvilke kontrakter og betingelser de opererer med.

Sjøttem forklarer at deres priser justeres kontinuerlig ut fra valutatrendene. Det gjelder også når kronekursen er sterk mot de aktuelle valutaene.

– Betyr det at kundene får penger tilbake hvis kronen styrkes?

– En styrket krone har ikke vært en aktuell problemstilling de siste årene, men dersom dette skulle bli aktuelt vil vi gjøre justeringer hvis valutendringene er av vesentlig betydning. Vi evaluerer gjennom året om vi må endre prisene, både opp og ned, basert på valutaendringene, sier hun.

Også i Euro-land

Det er ikke bare USA-studentene som får merke følgende av valutasvingningene nå.

– Den norske kronen har også blitt svekket i forhold til Euroen det siste halvannet året. Det vil i noen tilfeller medføre en prisjustering for våre europeiske kurs opp mot 3,5 prosent, orienterer Elisabeth Sjøttem i EF Education.

Praksisen er lik for alle som selger språkreiser, ikke bare for EF.

– Det er en kjedelig situasjon, men det er det samme for hele denne delen av reiselivsbransjen. Vi som driver med språkreiser, utveksling og høyere utdannelse jobber med faste priser som settes på en viss dato. Denne prisen blir siden avstemt før avreise, sier daglig leder i STS Education, Lisa Augustsson-Hubner.

Hun forteller at i henhold til pakkereiseloven har kundene rett til å avbestille turen uten at det koster noe ekstra når prisen øker med mer enn 10 prosent som følge av valutatillegg.

– Dette er veldig kjedelig. Det er ingen hemmelighet at den norske kronen har svekket seg i år, og det har gjort at det blir mye dyrere å reise til USA. For et par år siden hadde vi en lignende smell i Kina og Japan. Men USA er jo en av de mest populære destinasjonene, så mange er omfattet av dette nå.

MORSOM OVERSIKT: Dette får du for en dollar i Europa

– Turene til USA er dyre, og nå har dollaren i tillegg fått den største smellen. Det er ingen heldig situasjon, og det er uvanlig at det får så store konsekvenser, sier Augustsson-Hubner.

Flere reiser ikke

Malene Winge (15) fra Trondheim forteller at da hun planla å reise nå til sommeren, skulle rundt 30 norske ungdommer i aldersgruppen 15 til 17 år være på samme campus i California.

SE OGSÅ: Slik var sommerferien i gamledager

Nå vet hun om flere som har bestemt seg for at de ikke skal dra likevel, mens andre ennå er usikre på om de skal benytte seg av avbestillingsretten.

– Når det blir så dyrt, kunne man heller dratt på utveksling ett år for nesten samme prisen, sier hun.

– Kommer du til å gjøre det?

– Nei, jeg klarer ikke å være borte så lenge. Derfor hadde fire uker på språkreise i USA vært helt perfekt, sier Winge.