FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik endte Gaddafi-familiens luksusdrøm

Av Rune Thomas Ege29.03.13 08:58 | Oppdatert: 29.03.13 09:22

Del saken på:

(VG Nett) Det skulle bli verdens første cruiseskip med eget haibasseng. Nå skal Gaddafi-familiens luksusskip i stedet frakte barnefamilier rundt Middelhavet.

Nå kan du dra på ferie med diktatorsønnens cruiseskip

Da Gaddafi-regimet raknet, raknet også statsrederiet General National Maritime Transport Company (GNMTC), og diktatorsønn Hannibal Gaddafi (36) sine planer for et 140.000 bruttotonn storslått cruiseskip.

Og som så mye annet med utspring i Gaddafi-familien, var det planlagte cruiseskipet fullstappet med ekstravaganse.

Kronen på diktatorverket skulle være et 120 kubikkmeter stort haiakvarium, med to sandhai, to hvithai og to gråhai. Bassenget skulle være omgitt av romerske søyler, og fire fast ansatte marinbiologer skulle sørge for haienes ve og vel mens de plasket rundt på de syv hav.

- Jeg vet ikke helt hvorfor, men han ville ha et haibasseng, sier Pierfrancisco Vago.

Tok over

Han er administrerende direktør i MSC Cruises, rederiet som tok over det halvferdige cruiseskipet for fire milliarder kroner da Gaddafis statsrederi sluttet å betale regningene ved STX-verftet i St. Nazaire i Frankrike.

Rederiet satser hardt på det skandinaviske markedet, og en stadig større strøm av norske barnefamilier legger feriene om bord på MSCs 12 skip.

Denne uken la skipet ut på sin jomfrutur, og nå kan du altså legge ferien til det som skulle bli selve juvelen i Gaddafi-dynastiet.

I en noe ombygd versjon, vel og merke. Før lanseringen har MSC skrapet de aller fleste av de ekstravagante planene.

- Det var en del fellesarealer som bar preg av en veldig spesiell arkitektonisk smak, sa Vago til mirror.co.uk i fjor.

Fikk charter-nei

Gaddafi-familien skal flere ganger ha forsøkt å chartre noen av verdens største cruiseskip på kort varsel. Men fordi de fleste cruise kan bestilles minst ett år før avreise, fikk familien nei hver gang. Da bestemte de seg for å bestille sitt eget skip.

Når cruiseskipet settes inn på cruise i Middelhavet denne våren, er det likevel flere spor etter Hannibal Gaddafis spesielle smak:

**Flere steder om bord finnes gullforgylte søyler og falske palmer.
**Phoenican Plaza er et område oppkalt etter Gaddafi-familiens opprinnelige navn på skipet. I det nordafrikansk-inspirerte området finnes flere shoppingmuligheter.
**En gullfarget trapp i suiteområdet er belagt med Swarowski-krystaller.
**I loungen Top Sail kan gjestene skåle på steinbelagte bord, omgitt av gullforgylte palmer.
**Overalt på skipet henger det kunst i tunge gullrammer.

- «MSC Preziosa» er bygget av ekte materialer som glassmosaikk, hvit Carrera-marmor, naturstein, treverk, eikepanel, lær og Murano-glass, skryter MSC Cruises i en pressemelding.

Gigantsklie

I ombyggingen fra diktatorlekegrind til familieskip, har MSC Cruises lagt mer vekt på de mindre barna enn Gaddafi-familien hadde tenkt.

I stedet for haibasseng, snirkler nå den nest lengste vannrutsjebanen til sjøs seg rundt skorsteinen på skipet. Det finnes også en firedimensjonal kino, vannland, bowlingbane, casino, ni restauranter og et 1700 kvadratmeter spa med en rekke eksklusive behandlinger.

BILDESPESIAL: Bli med om bord på den nye cruisegiganten

Hannibal Gaddafi er avdøde Muammar Gaddafis femte sønn. 37-åringen er kjent som en playboy, og har flere ganger vært i medienes søkelys.

Han stortrivdes i sydhavsparadis som fasjonable St. Barthélemy. Under en nyttårsfest på den karibiske øya i 2009, bladde han selv opp for en privatkonsert med Beyonce.

Barbråk ga diplotrøbbel

I 2008 ble han arrestert etter fyllebråk i Sveits, noe som endte med diplomatisk krise mellom Libya og Sveits.

Også i 2001 havnet Gaddafi-sønnen i barbråk, den gangen i Roma.

Hannibal Gaddafi har alltid vært interessert i sjøfart, og gikk gradene både i Libyas marine og statsrederiet. En av lærerne hans, var den norske professoren Tor Wergeland (58).

- Jeg har ikke gjort noe annet enn å være lærer for en veldig spesiell elev, sa Wergeland til VG i 2011.

LES HELE DEN UTROLIGE HISTORIEN: Slik var livet med Gaddafis sønn

Under borgerkrigen i Libya flyktet Hannibal Gaddafi, modellkona Aline og resten av familien hans til Algerie. Der skal han etter sigende fortsatt befinne seg.