Gavdos - Europas aller sørligste punkt

FANTASTISK: Agios Ioannis er en fantastisk strand, med stier gjennom sanddynene, skyggefulle trær og masse plass til alle. Her camper naturistene. Foto: André Hvaal Hansen

Her er Kretas lillebror

GAVDOS (VG) En og annen hippie møter du fortsatt på Gavdos, men når våren kommer om noen uker er det like gjerne Gucci-nudister fra Athen som finner veien til Europas aller sørligste punkt.

Av Trond Rødsmoen og André Hvaal Hansen

Vi hadde ikke ventet mye til liv, men dette?!

Vi er i Sarakinìko. Det kjennes som 60 grader. Vi aner et vindpust, men det kan ha vært suget etter bussen som i en støvsky harker seg oppover åsen tilbake mot havnen. Rundt oss ligger noen lave, hvitmalte murhus med blå dører og vinduslemmer. Mot det turkise havet ligger strødd en liten rad spartanske barer og tavernaer.

Sjekk ut charterbransjens egenkuppliste

Greske sannhet

Her er knapt et menneske å se, andre enn Gerti.

Som vi allerede har rukket å skuffe.

Med passe dårlig samvittighet har vi takket nei til rommet hun har ledig. Rommet viste seg å ikke ha snev av den sjøutsikten ektemannen Manolis med gresk omgang med sannheten hadde lovet på telefon dagen før. Etter en brennhet rekognosering installerer vi oss omsider litt i høyden, tre minutters gange inn fra stranden, med luftig, skyggefull terrasse og spektakulær utsikt.

Consolas studios er pent og rent, idyllisk og billig, med kjøleskap, konstaterer vi med en begeistring som varer helt til vår russiske vertinne forteller at strøm, det har vi kun fra klokken 20 til 23.

Les også:Advarer Syden-reisende mot lure selgere

Den lille greske øya Gavdos er synlig fra Kretas sørkyst, og kun tre timers reise med ferge derfra, men vi kunne like gjerne ha tilbakelagt en tidsreise på 30 år.

Hippiestranden

Drøyt 50 sjeler bebor øya mer eller mindre permanent. Kastri, øyas største landsby, troner i all sin støvete tilfeldighet på en høyde midt på øya.

I havnen der bilfergen legger til, er det to hus. Det ene er stedets gullgruve av en taverna. Her havner absolutt alle som skal med båten.

DEILIG SKYGGE: Solen på golde Gavdos kan være ubarmhjertig. Dyr søker til det som er av skygge. Foto: André Hvaal Hansen

Resten av øya er spredte bosetninger, korte avstander og minimal trafikk, velegnet for oppdagelsesferd på moped og til fots. Klipper og åser, skoger av oliventre, furu og sedertre, et og annet esel, noen geiter, kuer, høner. Og strender.

De fleste er i Agios Ioannis, hippiestranden to kilometer lenger vest, dit alle som vil vekk fra alle de andre drar for å slå opp telt mellom sedertrærne, i sanddynene med utsikt til dønningene.

Her er ingen fasiliteter, men yogaøvelser, citarspilling, nakne kropper, flagrende hår, digre skjegg, rastafletter.

Med fredagsbåten fra Kreta kom også de unge og urbane fra Athen, med smarte minitelt under armen, strandsjal rundt livet og Dior på nesen.

Tre rekorder

Den gamle damen i falmet blomsterkjole sitter i skyggen av et vindskjevt tre og viser med fem pluss to fingre antall helårsbeboere her i Vatsianá. Ut gjennom en dør kommer nok en blomsterkjolekledd kone, hun haster oppover med en nøkkel i hånden, peker mot stedets lille kafé: «See museo. Museo, open».

IDYLLISK: Stranden og tettstedet Sarakiniko. Foto: André Hvaal Hansen

Europas sørligste landsby, sørligste museum og sørligste serveringssted. Tre rekorder på rappen.

Bak et gjerde går en enda eldre kvinne i det som tydeligvis er landsbyens blomstrete uniform og mater noen brune høner.

Maria Emmanouil, prestekona med ansvar for museum og kafé, lar meg uforstyrret studere tepper, verktøy, krukker, kart og gamle fotografier, men hun har næringsvett nok til å gjenkjenne en potensiell kunde. På menyen har hun kun boureka, en søt pai av geitemelk og egg, hjemmelaget i dag, og som hun serverer med hjemmelaget vaniljeis av geitemelk.

For smakebiten og en lunken café frappé tar hun uten å blunke 9 euro, 72 kroner.

Du er på Gavdos for å kaste klærne, for å være alene, for å bo på en strand, vandre på stier, bade i solnedgang. Eller rett og slett for å ha all verdens tid til å gjøre ingenting.

Har du først tatt deg ut hit, til Den europeiske unions utpost mot Afrika, er det ikke fordi du forventer effektivitet. Ingenting haster på Gavdos. Her er ingenting å rekke.

Ja, bortsett fra fergen tilbake til nåtiden, da.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder