VINNEREN: London ble verdens mest besøkte storby i fjor, mye takket være OL-arrangementet midt på sommeren som trakk millioner av tilreisende. Foto: PA Photos

Storbyreiser er den store ferievinneren i Europa

...men Norge er igjen annerledeslandet - vi får ikke nok av sol, sommer og sjø.

(VG Nett) Vi europeere dro mindre på sol- og badeferie i 2012, men desto mer på storbyreiser.

Dette framgår av World Travel Trends Report - en av verdens største reiseundersøkelser som måler folks reiseaktivitet, reisemønstre, destinasjonsvalg og mye mer.

I Europa minket antallet solgte sol- og badeferier med én prosent i fjor sammenlignet med 2011, mens storbyferiene økte med hele 14 prosent.

- Ikke unaturlig

- Uventet, men egentlig ikke unaturlig, sier Rolf Forsdahl, direktør for Reise Utland i Hovedorganisasjonen Virke.

- I tider med økonomisk usikkerhet er terskelen for å bestemme seg for en kostbar ferie lang tid i forveien, ganske høy. Sol- og badeferier faller ofte i denne kategorien, poengterer Forsdahl.

- Men erfaringen - også i Norge - er at reisetrangen er såpass sterk, at man foretar mer spontane reiseinnkjøp når man ser at det er rom for det på budsjettet. Og storbyferier er typiske spontanreiser, med kortere varighet enn en typisk syden-ferie, sier reisebransjedirektøren.

PÅ TOPP: Kreta holder stand som nordmenns favorittreisemål innen kategorien sol og bad - side om side med tyrkisiek Alanya. Foto: Mona Langset

Etter alt å dømme er det finanskrisen ute i Europa som skaper de nye reisetrendene.

Norge er annerledeslandet

Men også her later det til at Norge er annerledeslandet:

De største charteroperatørene kjenner seg ikke igjen i statistikken som viser at vi reiser mindre på sol- og badeferie.

- Sammenlignet med året før økte antall passasjerer i 2012 med 17 prosent, forteller informasjonsrådgiver Kirsti Irgens Ertsås hos charterkjempen Star Tour, som ikke selger storbyreiser, men derimot ferieturer til varmere strøk og eksotiske reisemål.

- Kombinasjonen av dårlig vær og god økonomi gjør at nordmenn reiser mer og mer. Vi merker at drømmen om sommer og sol er sterk etter den dårlige sommeren vi hadde i fjor, i tillegg til den kalde starten på det nye året, sier Irgens Ertsås.

NORDMENNS FAVORITT: Alanya-området er blant norske charterturister absolutte favoritter. Her Club Dem-anlegget uteenfor byen. Foto: Roger Neumann

Hellas og Tyrkia

I fjor var Hellas nordmenns mest populære sol-og badeferieland, tett fulgt av Tyrkia med Spania på tredjeplass.

Ser vi på reisemålene innenfor sol- og badesegmentet, toppet imidlertid tyrkiske Alanya tett fulgt av Kreta.

Nordmenn ligger på Europa-toppen når det gjelder utlandsferier. Vi reiser mer og bruker mer penger enn gjennomsnittet. Mange tar både to og tre turer i løpet av året.

- Nå har vi hatt tre dårlige sommere og folk er fortsatt lei. Vi lengter etter sommer og sol, og særlig nå som det har vært ekstra kaldt i tillegg, sier Anniken Aaseth, daglig leder VIA Tours.

Mer storbyferie

Og hvordan blir reisemønsteret i 2013?

- Vi ser flere internasjonale trender, svarer Rolf Forsdahl i Virke:

- Nordmenn og svensker vil reise enda mer på storbyferier til byer i euro-sonen som følge av sterk, nasjonal valuta, og helsereiser i forskjellige varianter vil øke mer enn gjennomsnittet.

- Dessuten kommer sosiale medier til å spille enda større rolle ved valg av ferieform og reisemål. Miljøaspektet blir stadig viktigere ved valg av reiser. Man avstår ikke fra reisene, men leter etter de mest miljøvennlige alternativene, sier Forsdahl, som tror Karibia vil framstå som en av destinasjonsvinnerne i 2013.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder