FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slike eksplosjoner gir rekordbra nordlys-vinter

Av Rune Thomas Ege06.09.12 16:37 | Oppdatert: 07.09.12 07:44

Del saken på:

(VG Nett) Her ser du årsaken til at du kan vente deg rekordmye og rekordbra nordlys i vinter - også i Sør-Norge.

Ny app skal gi deg full nordlys-oversikt

Bildet er tatt av NASA forrige uke, og viser de enorme kreftene som er i sving når gass blir slynget fra solens overflate og ut i verdensrommet i ufattelige 1,8 millioner kilometer i timen.

- Det er helt utrolig fascinerende, og viser hvilke krefter som finnes på solen, sier solforsker og seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk romsenter til VG Nett.

Det er ikke bare på solen utbruddene skaper spektakulære show, de gir oss på jorden nordlys. Og når solstormene er så store som på bildet over, gir det nordlys også i Sør-Norge.

- Dette skjedde forrige uke, og ga nordlys også over Sør-Norge natt til mandag, sier Brekke.

Denne vinteren vil du få unormalt mange sjanser til å se det spektakulære himmelshowet - både over Sør- og Nord-Norge.

BILDESPESIAL: VG-lesernes beste nordlysbilder

Årsaken er at aktiviteten på solens overflate går i sykluser, og nå nærmer vi oss et såkalt solmaksimum - punktet der aktiviteten på solen er på sitt aller høyeste på mange år.

- Det var veldig flott nordlys forrige vinter, men denne vinteren blir det trolig enda bedre. De neste to til tre vintrene kan vi få ekstra mye og ekstra flott nordlys. Det er godt nytt både for oss som bor her og for turistene, sier Brekke.

Det samme mener astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

- Det er svært sannsynlig, ja. Vi venter et solmaksimum neste år, og det har vært mye nordlysaktivitet de siste dagene. Jeg tror vi kan glede oss til en flott nordlys-vinter, sier Ødegaard.

Frykter solstorm-skader

Solens overflate består av en flytende masse av plasma som er ladet med svært energirike partikler. Hele tiden slynges solen partikler ut i rommet og mot jorden som solvinder.

- Det er fantastisk flott og ganske spektakulært, men viser samtidig hvilke enorme krefter som er i sving, sier Ødegaard.

Bakdelen med utbruddene, er at solstormene kan forstyrre TV-mottak, GPS-signaler - eller i verste fall slå ut elektrisitetsforsyning.

- Solstormene kan skape en del problemer. Og vi mennesker har gjort oss sårbare, sier Ødegaard.

PS! Er du redd for å gå glipp av nordlyset i vinter? Da kan du laste ned den nye app-en «Auroral forcast», utviklet ved Universitetssenteret på Svalbard. App-en gir deg oversikt over hvor og når du kan oppleve nordlys over Norge.