FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

- Genial måte å se London på

Av Anne-Lise von der Fehr25.08.13 17:04

Del saken på:

LONDON (VG) London sett fra sykkelsetet er et overraskende morsomt og flott alternativ til overfylte fortau og stappfulle undergrunnsvogner.

Det mener i hvert fall turistene VG syklet sammen med på tur gjennom Hyde Park og Kensington Gardens.

Borgermester Boris Johnson har bestemt seg for å gjøre verdensmetropolen til en sykkelby og mulighetene er mange for den som vil utforske London på to hjul.

- Dette er bedre enn å ta undergrunnen. Det er faktisk ganske avslappende, smiler Andy Harold fra Midlands i England.

Ekteparet Richard og Jude Taylor mener det er en genial måte å se London på.

- Det er andre gang vi gjør dette, og det er mye raskere enn å gå, sier det britiske ekteparet Richard og Jude Taylor.

Blitt bedre

De er midt i sykkelturen Royal London Bike Tour med sykkeltur-selskapet Fat Tire Bike Tours. Åtte-ti turister og VG tråkker seg gjennom nedover brede parkveier for å se slott og severdigheter.

- Når folk tenker på London tenker de ikke på alle de grønne områdene. Byen har flere grønne lunger enn sammenlignbare verdensmetropoler som Paris, Berlin og New York, hevder assisterende sjef i sykkelturselskapet Matt Gold.

De er en av om lag syv selskaper som tilbyr guidede sykkelturer i London sentrum og langs Themsen.

- Sykling i London har blitt bedre, men vi har fortsatt ikke samme standard som i Amsterdam, medgir Gold.

Daglig setter mer enn 540.000 londonere seg på sykkelsetet, ifølge offisielle tall.

Rolig tempo

Enten du velger organiserte turer eller leier en Boris Bike, vil du få en helt annerledes opplevelse av London fra sykkelsete. Men styr utenom de mest trafikkerte veiene og følg nøye med på trafikken.

Sykkelguide Jamie Dineen holder stram orden på turistene og leder an der vi tråkker i vei. Tempoet gjør at du slet ikke trenger treningstøy.

- Vi sykler egentlig ikke fort nok til å risikere store ulykker. Det hender at noen faller av, men det skyldes som regel at noen prøver å vise seg fram, forteller han.

Turen stopper blant annet ved prins William og hertuginne Kates kommende bolig, Kensington Palace, og dronningens slott, Buckingham Palace. Guiden legger ut om gammel historie og morsomme anekdoter, før du tråkker videre til neste storslåtte bygning.

Lag din egen tur

Sveitsiske Sonia og Tim (15) Hagedorn, mor og sønn, strever litt med betaling av leie ved sykkelstativene i Tooley Street, ikke langt fra London Bridge.

- Vi har gjort dette i Paris, men der var det litt enklere, medgir Sonia Hagedorn i det betalingen går i orden og billetten tyter ut.

Sønnen Tim er mest overrasket over hvor tung sykkelen er, i det han løfter den ut av stativet.

- Vi vil sykle ned langs elven til London Eye før vi drar tilbake til hotellet, sier de før de forsvinner bortover veien.

London har om lag 8 000 bysykler som egentlig heter Barclays Cycle Hire, men som populært kalles «Boris Bikes».

Du finner dem over det meste av London sentrum. De koster to pund å leie i 24 timer eller ti pund for syv dager.

Du må bruke bank- eller kredittkort når du leier.

Gode sykkelkart

London Transport deler også ut gratis og svært detaljerte sykkelkart for hele byen. De har fargekoder som viser hvilke veier som er anbefalt som Barclays Super Highways, rolige veier anbefalt av andre syklister, alternativer utenfor bilveier og veier gjennom parker og langs kanaler.

Kartene viser også hvor du kan finne bysykkelstativene. Byen er delt inn i 14 kart, så du må vite hvilke områder du ønsker kart over.

Kartene deles ut ved Travel Information Centres på stasjonene: Liverpool Street, Piccadilly Circus, Euston, Victoria, Heathrow Terminal 123 og King's Cross.