FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Gratis spa på Kretas østkyst

Av Mona Langset11.08.12 15:43 | Oppdatert: 12.08.12 10:22

Del saken på:

KRETA(VG) De fikk høre hemmeligheten på en taverna i nærheten kvelden før. Neste dag bare måtte studievenninnene fra Rethymnon til Xerokambos-stranden for å prøve selv.

- Ha, ha, vi er jo skikkelige statuer, ler Eleni i det hun poserer sammen med venninnene, smurt inn i leire.

Den lille stranden i Kretas sørøstligste hjørne er ikke bare idyllisk og langgrunn med hvit, myk sand. Den er også omgitt av lyse leirefjellvegger. Leire som også brukes til innpakninger på de fine spahotellene i Elounda.

- Av og til ser jeg eldre grekere komme hit med bæreposer og plukke med seg fine leirklumper som de selger til spaene, forteller Anne K Bergset Oikonomaki.

Stryn-kvinnen har bodd i landsbyen Palekastro, en times kjøring fra Xerokambos i 24 år, og er en erfaren bruker av leiren som ligger der til gratis bruk for alle som vet om den.

I helgene kommer grekere fra fjern og nær for å gi huden en gratis leirebehandling. Men på en vanlig hverdag midt på sommeren, treffer vi bare studievenninnene fra Rethymnon som reiser rundt på Kreta i ferien.

Anne er allerede i god gang med å lage sin egen leireinnpakning. Og de greske jentene følger nøye med på hvordan hun gjør det.

- Finn en leireklump som er så ren som mulig. Mest mulig gulhvit, uten sand eller stein i, forklarer hun. De ligger langs hele stranden, bare til å plukke med seg.

- Så må dere finne en naturlig grop i fjellet, og løse leiren opp i saltvann. Bruk gjerne en stein til å blande den ut. Når dere har fått en passe tykk grøt, smører dere den på hele kroppen, forklarer hun.

De greske jentene smører og fniser, og finner fram kameraene sine for å fotografere hverandre som skulpturer.

Anne smører et tykt lag på sin egen hud, og stiller seg til tørking i sola.

- Siden det er bra vind i dag, tørker leiren raskere enn ellers, sier hun.

Etter 20 minutter er hun fornøyd, og går stivt ut i sjøen for å vaske den av seg igjen.

- Ahhh! sukker Anne fornøyd. - Huden føles aldri mykere og finere enn etter at jeg har vært her!

Les mer under bildet:

Xerokambos

* Ligger i det sørøstre hjørnet av Kreta, ca halvannen times kjøring fra Makrigialos der mange nordmenn er på ferie.

* Fra Makrigialos kan du kjøre langs kysten, via Goudouras, eller nordover via Ziros. Veien via Ziros ligner i perioder på Trollstigen, og er en opplevelse i seg selv.

* Landbyen Xerokambos har også en større strand med blått flagg og enkelte tavernaer. For å finne leirestranden, er det lettest å parkere ved kirken og følge stien ned til sjøen.