FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Knekk koden: Fly med barn

Av Vibeke Montero (tekst og foto)02.02.18 15:34 | Oppdatert: 26.04.18 11:56

Del saken på:

Når overskuddsenergien til barnet skal tvinges ned i et flysete og beltes fast, er gode råd dyre. Her er ti tips som (forhåpentligvis) funker.

Vibeke Montero er reisejournalist og grunnlegger av reisebloggen Bortebest

– Vil du gi den ungen din et sukkertøy så hun kanskje holder kjeft?, spurte damen i flysetet foran meg mens hun rakk meg et hardt drops på størrelse med en drue. Hun mente kanskje å være hyggelig, men det kom ut litt annerledes.

Min bilalarm av en ettåring vred seg på fanget mitt som en våt fisk mens hun vrælte og spente fra. Men uansett hvor irritert sukkertøydama var, så var opplevelsen verre for meg. For hva gjør du egentlig, når du sitter bom fast, og ungen er i ferd med å skrike på seg brokk?

Akkurat der, mens vi steg til marsjhøyde fra Havana til Madrid og skiltet med setebelte aldri så ut til å slukkes, var det ikke så mye å gjøre. «Puste med magen», som det så fint heter. Jeg svettet og prøvde å synge, bysset og forsøkte å avlede oppmerksomheten. Ingenting hjalp, og min lille «elskling» utsatte resten av de 400 passasjerene for en skjærende desibelkonsert som varte i en halvtime. Helt til jeg kunne løsne sikkerhetsselen. Da ble det stille på et blunk! Ungen sovnet, og våknet ikke før vi var fremme i Madrid. Likevel er det den mest slitsomme flyreisen jeg noensinne har vært på.

Ett til fire år er den vanskeligste alderen

Etter den turen måtte jeg tenke meg om. Er dette noe jeg orker å gjøre igjen? Er det verdt det?

For mens lange flyreiser kan være en utfordring for oss voksne, så er flyreiser med barn av et helt annet kaliber. Og la meg bare understreke at når jeg bruker ordet barn, så utelukker jeg babyer som bare sover og sutter, sutter og sover. Det er alderen fra ett til fire år som er krevende. Når de er for små til å forstå at dette er en midlertidig situasjon der de må finne seg til rette, og samtidig så store at de trenger stimuli.

Alt handler om barnet

Som voksen handler det om å finne noe meningsfylt å drive med mens reisen varer – som om det skulle være noe problem. Det finnes lydbøker, podcaster, filmer, blader og kanskje et glass bobler som gjør at lange flyreiser fremstår som den reneste luksusen. Alt det kan du glemme når du reiser med barn. Da handler det om å ha tenkt på alle eventualiteter i forkant, slik at man er rustet hvis a) barnet ikke får sove, b) barnet ikke klarer å sitte stille, c) barnet søler, d) barnet tisser på seg, e) barnet får dotter i ørene, f) barnet ikke liker maten. Nøkkelordet er uansett barnet.

Så hva kan man egentlig gjøre som småbarnsforelder, for å sikre at reisen til eksotiske breddegrader ikke blir et eneste langt mareritt?

10 tips som kan funke på flyturen

1. Tenk at det går bra

Dette tipset kan kanskje virke provoserende, for det er ikke lett å være positiv når stresshormonene tar over. Men hvis du på forhånd tenker at dette kommer til å gå bra, og klarer å overbevise deg selv om at det verste som kan skje er at barnet gråter i fem timer i strekk, så setter du samtidig flyreisen i perspektiv. Det er en transportetappe, hverken mer eller mindre. Dere kommer gjennom det sammen, og når dere lander, er det starten på en fantastisk ferie!

2. Vindusplass

La alltid barnet sitte ved vinduet. Der kan det følge med på letting og landing, og det er enklere å lene hodet mot veggen for å sove. Unngå midtgangsetet, ettersom midtgangen er kabinpersonalets arbeidsplass. Det kan være farlig for barnet å stikke hodet eller andre kroppsdeler ut i midtgangen når tunge traller suser forbi.

3. Sørg for stabilt blodsukker

Gode forberedelser er viktig når du reiser med barn. Flymat er sjelden en favoritt, så ta med deg nok mat og snacks ombord. Pakk gjerne matpakke hjemmefra, og velg mat som holder blodsukkeret stabilt som müslibarer, rosiner, sukkererter, omelettruller, kokt pasta og kanskje en pose popcorn?

4. Ekstra skift

Det er fort gjort å søle i et trangt flysete, så ha alltid med et tørt skift til barna.

5. Bruk buksebleier på større barn

Det er hverken enkelt eller gøy å skifte bleie på et bittelite flytoalett. Er barnet ditt stort nok til å bruke buksebleier, så gjør det prosessen litt enklere.

6. Digital sutteklut

Barn helt ned i ettårsalderen kan la seg fascinere av et nettbrett, og selv om du sikkert er opptatt av å regulere barnas brettbruk på hjemmebane, så er det gull verdt på lange flyturer. Last ned noen nye apper før avreise, så har barnet noe nytt å sette seg inn i.

Husk å ta med hodetelefoner sånn at barnet kan fordype seg i sitt digitale univers uten å forstyrre andre passasjerer.

7. Reiser du med flere barn?

Ta med en høretelefonsplitter, sånn at barna kan høre lyden fra samme skjerm. Når søsken sitter tett sammen, vil de gjerne dele opplevelsene.

8. Pakk inn små overraskelser

Alle barn elsker å pakke opp gaver. Overrask med et par små, innpakkede presanger. Det trenger ikke å være store ting, og det kan til og med være en leke som har blitt glemt bakerst i lekeskuffen hjemme.

En av mine største suksesser var da jeg ga sønnen min en blyantspisser. Han brukte en halvtime på å spisse alle fargeblyantene han hadde med seg! Klistremerker er også populært, og en tom vannflaske kan bli til et dekorert kunstverk.

9. Hvit løgn

Som forelder har man all makt, og jeg har tydd til den hvite løgnen om «flypolitiet» som holder utkikk etter barn som klatrer og sparker i setene og løper i midtgangen. Det fungerer!

10. Ta med engangsørepropper

Ikke til deg selv, for du må jo holde alle sanser sylskarpe, men til surpompen i nabosetet som himler med øynene når barnet ditt gråter. Jeg lover at hvis du tilbyr ham eller henne et par ørepropper med et stort smil, så blir det ikke mer surpomping fra den kanten.