FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik overvåkes flypassasjerene i luften

Av Knut Arne HansenAv Mona Langset13.08.19 16:10

Del saken på:

I slutten av juli ble det kjent at flyselskapet Cathay Pacific overvåker passasjerene om bord på sine flyginger.

Datatilsynet utelukker ikke at også norske flyselskap på sikt kan få kameraovervåkning i kabinen, men det blir i tilfelle kun av sikkerhetshensyn.

Det Hongkong-baserte selskapet Cathay Pacific overvåker passasjerene både via infight underholdningssystemer og videokameraer. Det kom frem da selskapet, som omtales som et av verdens beste, oppdaterte sin personvernavtale i slutten av juli, skriver CNN.

I Cathay Pacifics personvernavtale står det at overvåkningen gjøres for å samle inn informasjon som kan gjøre flygingene bedre for de reisende. Det står også at informasjonen kan deles med en tredjepart for markedsføring.

Selskapet har bekreftet at de samler bilder av passasjerene mens de er om bord, logger aktiviteten på underholdningssystemene og registrerer hvordan passasjerene bruker tiden sin på flyet.

– Alle bilder blir behandlet forsiktig og under strenge regler. Det er heller ikke noe kameraer installert på toalettene, sier en talsperson for selskapet ifølge CNN.

Kameraer i seteskjermen

I fjor raste debatten om personvern på fly etter at selskaper som Singapore Airlines, Emirates og American bekreftet at de hadde kameraer i sine underholdningssystemer. Alle påpekte imidlertid at disse ikke var aktivert, skriver CNN.

– På våre fly har underholdningssystemene ikke kameraer, mikrofoner eller sensorer for å overvåke passasjerene, sier talspersonen for Cathay Pacific. Men av sikkerhetsmessige årsaker har selskapet overvåkningskameraer både i loungene sine og på flyene.

Ikke i Norge

– Jeg er kjent med Cathay Pacifics overvåkning. Dette er ikke aktuelt for oss, blant annet fordi vi ikke ser det nødvendig, og det er nok ikke forenlig med norsk eller skandinavisk lovgivning, sier informasjonssjef Knut-Morten Johansen i SAS.

Men han legger til at problemet med uregjerlige passasjerer internasjonalt står høyt på agendaen hos IATA/ICAO, og at tiltak visstnok diskuteres.

– Kameraovervåkning kan kanskje være element i de vurderingene, sier han.

Overvåkningskamera på buss

Luftfartstilsynet kjenner ikke til konkrete planer om innføring av kameraovervåkning på fly i Norge eller Europa, ifølge senior kommunikasjonsrådgiver Sanne Blom.

Datatilsynet ser likevel ikke bort ifra at dette blir en mulighet på sikt.

– Vi kan se at det kan bli aktuelt til sikkerhetsformål. Vi ser for eksempel at kameraer brukes til sikkerhetsformål i enkelte busser i Norge, sier fagdirektør teknologi, Atle Årnes.

Overvåkning slik Cathay Pacific gjør det, er imidlertid uaktuelt både i Norge og i EU.

– Å benytte kameraovervåkning til andre formål enn sikkerhet, for eksempel for å kunne vurdere kundetilfredshet eller for å utlevere informasjon om passasjerene til tredjepart vil være vanskelig i forhold til gjeldende regelverk, sier fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet.