TAPAS-TORSDAG: Bord og stoler settes ut i gatene og folk møtes til tapas og vin. Foto: Mona Langset / VG

Spis tapas med lokalbefolkningen på Gran Canaria

Hver torsdagkveld blir gatene i den gamle bydelen, Vegueta, det mest populære møtestedet i Las Palmas.

 • Mona Langset

Når mørket senker seg settes tapas i alle varainter frem på bardiskene. Her samles unge grancanarioser fra fjern og nær for å spise seg fra bar til bar i «La Ruta del Pincho», som det kalles på spansk.

Tapas alene koster fra èn til tre euro, en tapas sammen med et lite glass øl eller vin koster fra to til fire. Det er meningen at man bare skal kjøpe litt på hvert sted, slik at det er plass til mer i magen når du kommer til det neste.

PIONER: Fernando Suàrez Medína i Pérez bar forteller at han var en av initiativtakerne til tapaskveldene i Las Palmas. Foto: Mona Langset / VG

Selv om Gran Canaria hvert år får besøk av rundt 4,5 millioner turister, finner få av dem veien hit. I den gamle bydelens gater møtes mest kanariere - de fleste i 20–30-årsalderen - for å drikke vin og spise seg igjennom det uendelige tilbudet av ulike tapas eller pinchos.

Forskjellen på pinchos og tapas? Begge deler er små retter, nærmest en snack. Pinchos er ofte «lukket» med en tannpirker eller liten pinne, og egner seg til å spise stående. Men i praksis betyr ikke forskjellen noe. I Las Palmas brukes betegnelsene om hverandre.

I Vegueta får du det i alle varianter. For eksempel som spansk potetomelett eller fransk omelett, spanske skinker, stekt sjampinjong fylt med urter og hvitløk, chorizo-pølser, potetmoskroketter, reker i hvitløk, ansjoser, fylte tomater, egg med bacon og oliven, noen av rettene pakket i filodeig, andre dandert på små loff- eller surdeigskiver.

STORT UTVALG: Noen har mange varianter, men de fleste har sine egne speisaliteter. Foto: Mona Langset / VG

Tilbudet er både bredt og billig. Det er noe av grunnen til at tapas-torsdagene er spesielt populære blant studenter. Mange steder står kunder i kø helt ut på gaten. Inne i baren summer det av høye stemmer, kundene peker på de små rettene og får dem med seg på papptallerkener. Rettene blir balansert ut til bordene og stolene som er satt opp i de bilfrie gatene, eller spist stående.

– Tapas-torsdager har vært arrangert siden 2011. Det startet fordi de fleste barene i Vegueta ble lite besøkt utenom helgene. Derfor bestemte de seg for å gjøre noe som ville utvide helgen, og startet med å tilby pincho og drikke til en god pris på torsdager. Og det ble en suksess, sier Juan Fernando Suárez i turistorganisasjonen Turespaña.

UTELIV: tapasen sisespå bordet utenfor baren. Foto: Mona Langset / VG

Tapas-tips

 • Gatene med torsdags-tapas i Vegueta er først ogn fremst Mendizábal, Obispo Codina, La Pelota, og torget Plazoleta Mesa de León, men du finner tapas flere steder.
 • Offisiell åpningstid for tapaskveld er fra 20.00 til 22.00. Men mange serverer også lenge etter det.
 • Ikke spis for mye tidligere på dagen. Du får helt sikkert lyst til å spise mye her.
 • Kom tidlig. Betjeningen har best tid til å fortelle om hva de ulike rettene er før baren inntas av sultne horder.
 • Ikke kjøp mer enn en eller to tapas på første sted. Spar plass i magen til det neste.
 • Natten slutter ikke når det går tomt for tapas. Torsdag har blitt en livlig utekveld i Las Palmas. La den fortsette for eksempel på takterressebaren Azotea de Benito, før du fortsetter til en av byens mange nattklubber for å danse natten igjennom.

Mer om

 1. Gran Canaria
 2. Restaurant

Flere artikler

 1. Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter

 2. Det siste utelivet: I Stockholm fester folk tett

 3. Kåret til verdens kuleste nabolag

 4. Øyhopping på Kanariøyene

 5. Pluss content

  VGs lutefiskoversikt: Store prisforskjeller

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder